Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ (3ο μέρος)

(Α)-: <Πετάγεται άλλος από το ακροατήριο>: Για τους καινούργιους πλανήτες έχετε κάτι να μας πείτε? Ισχύουν αυτά?

(Μ)-: Βεβαίως. Θα μπορούσα να επεκτείνω την αναφορά μου σε κάθε πλανήτη. Παραδείγματος χάρη ο ΟΥΡΑΝΟΣ έχει ίδιο αριθμοσοφικό άθροισμα 891 με την λέξη ΖΩΔΙΟ. Και εξαιτίας αυτού, οι ιδιότητές του Ουρανού κατ' εξοχήν συνάδουν με την αστρολογική γνώση, έρευνα και πρακτική. Γι' αυτό λέμε ότι ο Ουρανός συμβολίζει τους αστρολόγους. Επίσης ο ΟΥΡΑΝΟΣ αναγραμματικά σημαίνει ΑΣΥΝΟΡΟ, γιατί συμβολίζει το διάστημα, το οποίο είναι αχανές, απέραντο, χωρίς όρια. Γι' αυτό οι ιδιότητες του Ουρανού συμβολίζουν επίσης τους αστρονόμους και τους αστροφυσικούς.

(Μ)-: Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ έχει ίδιο αριθμοσοφικό άθροισμα 1219 με την λέξη ΙΧΘΥΣ. Και δεν είναι τυχαίο που η συντριπτική πλειοψηφία των αστρολόγων τον θεωρούν κυβερνήτη του ζωδίου των Ιχθύων. Επιπρόσθετα, ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ αναγραμματικά σημαίνει ΙΣΟΠΕΔΩΝ, δηλαδή αυτός που τα ισοπεδώνει όλα. Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι στην αστρολογία συνδέεται με την ιδιότητα της διάλυσης /ισοπέδωσης (θυμηθείτε τι είχε κάνει στην πρόσφατη ιστορία ένας φημισμένος Ιχθύς, ο Γκορμπατσόφ που διέλυσε την Σοβιετική Ένωση)!

(Μ)-: Αν θέλετε να σας μιλήσω και για τον τελευταίο πλανήτη. Ο ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ συγγενεύει ηχητικά με την λέξη πλούτος. Και πως μπορεί κανείς να γίνει πλούσιος? Είναι εξαιρετικά απλό: ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ. Αυτό σημαίνει ο αναγραμματισμός της λέξης. Να πουλήσει δηλαδή οτιδήποτε έχει την παραμικρή αξία: από μια υπηρεσία ή ένα πενιχρό αντικείμενο, μέχρι αέρα κοπανιστό (όπως κάνουν οι πολιτικοί μας που για δεκαετίες τους ψηφίζουμε), ή να πουλήσει το πιο πολύτιμο που έχει, την ίδια του την ψυχή (πόσα έργα έχουν γραφτεί με παρόμοιο θέμα)!

(Μ)-: Τέλος, ο ΧΕΙΡΩΝ στην ελληνική μυθολογία είναι ο αρχηγός των Κενταύρων, σοφός δάσκαλος και εναλλακτικός θεραπευτής, ο οποίος θεράπευε ενεργειακά μέσω των ΧΕΡΙΩΝ. Αυτό φανερώνει ο αναγραμματισμός του ονόματός του. Όσο κι αν το θεωρείτε σαν παιχνίδι με τις λέξεις.

(Μ)-: Σας ευχαριστούμε πολύ. Άλλη ερώτηση? Εσείς Κύριε....

(Α)-: Όλα αυτά που ακούμε σήμερα να μας λέτε, θα μπορούσε να τα μάθει κανείς μέσα από βιβλία, σαν αυτοδίδακτος? Ξέρετε ότι σήμερα υπάρχουν δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες αστρολογικά βιβλία στην χώρα μας, τα περισσότερα μεταφρασμένα. Και το internet είναι γεμάτο από χιλιάδες πληροφορίες που μπορεί να βρει κανείς, για αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Είναι δηλαδή απαραίτητο να εξακολουθεί να περνά παραδοσιακά από Σχολές μαθητείας, όπως ετούτη?

(Μ)-: Θα σας δώσω μια αλληγορική εικόνα, σαν τροφή για σκέψη. Υποθέστε ότι η αστρολογία είναι σαν την τέχνη της μουσικής. Μπορείτε να μου πείτε που αρχίζει και που τελειώνει η μουσική? Αφού σήμερα υπάρχουν πάνω από 30 εκατομμύρια ηχογραφημένα τραγούδια ανά την υφήλιο. Κάπως έτσι είναι και τα ωροσκόπια. Φανταστείτε ότι παίρνετε ένα βιολί και αρχίζετε μόνος σας να γρατζουνάτε. Μετά από τα πρώτα φάλτσα, ίσως βγάλετε κάποιες νότες. Αν εξασκηθείτε στο όργανο, θα πατάτε με δύναμη τα δάχτυλα επάνω στις χορδές και θα κρατάτε καλύτερα το δοξάρι. Και κάποια μέρα ίσως φτάσετε να παίζετε μερικά τραγούδια. Αλλά ποτέ δεν θα γίνετε πρώτο βιολί στην φιλαρμονική της Βιέννης.

(Δ)-: Υπάρχει μια ερώτηση από καθηγητή.....

(Κ)-: Γιατί πιστεύετε ότι η αστρολογία δεν αναγνωρίζεται?

(Μ)-: Η αστρολογία σήμερα λιμνάζει, οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Και βρίσκεται στον πάτο της μεταφυσικής γιατί έχει πάρα πολλά βαρίδια που την κρατούν στον βυθό: δραγώνιο ζωδιακό, ανιούσες κατευθύνσεις, στάθμιση του Ερμή, προγενέθλια έκλειψη, καρμικές δοξασίες, σεληνιακές και πλανητικές επιστροφές, κρίσιμες μοίρες, δίπολα και μεταθέσεις, αραβικούς κλήρους, σκιές και αντισκιές, πύλες Carelli, composite, vertex, via combusta και πάνω από 50 συστήματα προόδων που δεν λειτουργούν. Όλα αυτά τα έχω ψάξει, τα έχω δοκιμάσει σε πλήθη περιπτώσεων και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και τα έχω απορρίψει οριστικά επειδή δεν έχουν αποτέλεσμα <σας διαβεβαιώ, εγώ που σε προσωπικές έρευνες έχω δοκιμάσει μέχρι και την “The American Heliocentric Ephemeris” του Michelsen, προσπαθώντας να προσεγγίσω αστρολογικά την πιθανή κατάληξη διαστημικών αποστολών>. Για να μην μακρηγορώ, αν δείτε την θεωρία των Πλανητικών Ωρών είναι παιδαριώδης. Ιδίως η Ωριαία Αστρολογία (horary astrology) και εν συνεχεία η Εσωτερική Αστρολογία (esoteric astrology) περιστοιχίζονται από το μεγαλύτερο πλήθος σκουπιδιών. Το βιβλίο “Christian Astrology” του William Lilly καθώς και το βιβλίο “Esoteric Astrology” της Alice Bailey είναι ιδανικά αν θέλετε να σκοτώσετε την ώρα σας.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Κύριε Βροντάκη έχετε προσφέρει σημαντικό έργο στην αστρολογία. Αν περικόψουμε όλα αυτά που είπατε από τις αστρολογικές διδαχές, τι θα μεταλαμπαδεύουμε στους σπουδαστές?

(Μ)-: Μόνο η αλήθεια αξίζει. Όποιος έχει μελετήσει την ιστορία της αστρολογίας, ξέρει πως και γιατί δημιουργήθηκαν όλα τα παραπάνω και καταλήγει να τα απορρίπτει. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν διαβάσετε την βιογραφία του Alexandre Volguine, ήταν Ουκρανός αστρολόγος που έζησε στην Γαλλία τον περασμένο αιώνα, μελέτησε αρχαία κείμενα με αστρολογικές παραδόσεις Εβραίων, Αράβων, Ινδών, Κινέζων, καταλήγοντας στην επινόηση της Ηλιακής Επιστροφής (Solar Return). Αλλά δεν λειτουργεί με τον τρόπο που την διέδωσε. Εξίσου δεν λειτουργεί και η Σεληνιακή Επιστροφή (Lunar Return), η οποία διαδόθηκε από τον Cyril Fagan. Γιατί από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα, η αστρολογία έχει προοδεύσει μέσα από συλλογικές προσπάθειες, όχι από ατομικές επινοήσεις ερμηνευτικών μεθόδων. Κοιτάξτε. Οι γενέθλιοι πλανήτες είναι υπαρκτοί. Και τα transits των πλανητών είναι υπαρκτά, ακόμη και οι ανάδρομες κινήσεις τους. Όμως από κει και πέρα, από όλα τα συστήματα πρόγνωσης που έχουν κατά καιρούς προταθεί, μόνο οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις δεν αμφισβητούνται στην πράξη.

(Μ)-: Οι Χαλδαίοι είναι οι πρώτοι που διέδωσαν την διαίρεση του βαβυλωνιακού ζωδιακού κύκλου σε ακριβώς σε 360 μοίρες. Γιατί ο αριθμός 360 είναι ο μέσος όρος της ετήσιας διαδρομής του Ηλίου (365 ημέρες) και της ετήσιας διαδρομής της Σελήνης (355 ημέρες). Επίσης είναι οι πρώτοι που διαίρεσαν τον ουράνιο θόλο σε 12 Οίκους. Και είναι οι πρώτοι που εξέταζαν και τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις των πλανητών, μέσα από μία συμβολική μέθοδο πρόγνωσης που ανέπτυξαν σταδιακά και σήμερα λέγεται secondary progressions. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στην αρχή ότι κάθε έτος ζωής ισοδυναμεί με μία προχώρηση των πλανητικών θέσεων, διότι λόγω της περιστροφής της Γης γύρω από τον άξονά της κάθε 24 ώρες, ο άνθρωπος υπόκειται στην προβολή ολόκληρου του ζωδιακού κύκλου. Συνεπώς, η κοσμική σχέση που υφίσταται ένας άνθρωπος στην διάρκεια ενός έτους, την υφίσταται εξίσου κατά την διάρκεια μιας ημέρας. Όλα αυτά που σας λέω θα γίνουν ξεκάθαρα αν η ιστορία της αστρολογίας ενταχθεί στην διδακτέα ύλη των αστρολογικών Σχολών.

(Α)-: <πετάγεται ένας ακροατής ή σπουδαστής>: Κύριε Βροντάκη, αν δεν υιοθετείτε τις διδασκαλίες της παραδοσιακής και καρμικής αστρολογίας, γιατί στην αρχή μας δείξατε τον Βόρειο Δεσμό της Σελήνης στο ωροσκόπιο της Ελλάδας?

(Μ)-: Ας δούμε για παράδειγμα τους απλανείς αστέρες που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τις πανάρχαιες εποχές, σε αστρολογικούς χάρτες επιφανών ανδρών. Και αργότερα πέρασαν από την ινδική κουλτούρα στην μουσουλμανική παράδοση, επειδή εκείνοι οι ερμηνευτές του ουρανού δεν θέλησαν μετέπειτα να αναγνωρίσουν πιο σύγχρονα στοιχεία, εμφανώς σημαντικότερα, όπως είναι ο Ωροσκόπος! Ο Ίππαρχος είναι ο πρώτος που κατέγραψε τις θέσεις 1080 απλανών αστέρων, συντάσσοντας έναν κατάλογο χωρίς ερμηνείες. Αργότερα ασχολήθηκε ο Πτολεμαίος γράφοντας ένα βιβλίο με ερμηνείες για τους 30 λαμπρότερους. Ακολούθησαν κι άλλοι γνωστοί αστρολόγοι της ιστορίας. Για να μην πολυλογώ, από την παραδοσιακή αστρολογία έχουμε κληρονομήσει ερμηνείες για περίπου 300 απλανείς αστέρες, εκ των οποίων γύρω στους 60 θεωρούνται κάπως πιο σημαντικοί. Αν λάμβανα υπόψιν την ζωδιακή μοίρα του γενέθλιου Ήλιου μου, επειδή σχηματίζει νοητή Σύνοδο με τον Αρκτούρο, θα έπρεπε να θριαμβεύσω σε ετούτη την ζωή, αφού θα είχα πολλές ευκαιρίες για επιτυχία! Έτσι λέει η δοξασία.

(Μ)-: Και για να σας απαντήσω με σαφήνεια, τις μεγαλύτερες παραδοξότητες τις έχω διαβάσει σε βιβλία Καρμικής Αστρολογίας. Δεν γίνεται όσοι έχουν την Σελήνη στους Διδύμους να είναι ψυχές που επανενσαρκώθηκαν σύντομα. Ούτε γίνεται όλοι οι διάσημοι τραγουδιστές σήμερα να έχουν τεράστια αποδοχή του κόσμου, επειδή ήταν αγγελιοφόροι καλών ειδήσεων σε προηγούμενη ζωή (ακούγονται γέλια). Κάτι τέτοιες φαντασιώσεις εξελίσσονται σε όπιο του μυαλού, και δεν είναι λίγες οι φορές που καταλήγουν σε νιρβάνα, σαν την αστρολογία του Max Heindel. Γι' αυτό έγραψα στο blog μου τον ορισμό της καρμικής αστρολογίας. Για να μην πολυλογώ, ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης, όπως και τα Declinations των πλανητών, βοηθούν στο να βλέπουμε αν ένα ωροσκόπιο ατόμου, αντικειμένου, όντος, εταιρείας ή κράτους, έχει δημιουργηθεί κοντά σε ηλιοσεληνιακή έκλειψη. Αυτή είναι η αποκλειστική χρησιμότητά τους στην αληθινή αστρολογία.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ?

(Κ)-: Ξέρω ότι πάνε χρόνια που έχετε σταματήσει προσωπικές αναλύσεις σε κόσμο. Για προόδους με βάση το solar arc τι έχετε να πείτε? Νομίζω πως κι αυτό δεν το χρησιμοποιείτε.

(Μ)-: Όντως έχω πάρα πολλά χρόνια να κάνω προσωπικές αναλύσεις, γιατί απογοητεύτηκα. Κυρίως επειδή όσο κι αν προσπάθησα, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει ότι η αστρολογία δείχνει τάσεις και προδιαθέσεις. Και το solar arc πάνε 20 χρόνια που το έχω παρατήσει. Η μέθοδος solar arc είναι η πιο διαδεδομένη στα συστήματα αστρολογικών προόδων, αμέσως μετά από το secondary. Όσοι χρησιμοποιούν solar arc λένε ότι τους βοηθά γιατί έχει το πλεονέκτημα να κινεί και τους μακρινούς, εξωκρόνιους πλανήτες, προσφέροντας έτσι περισσότερες δυνατότητες στην πρόγνωση, σε αντιδιαστολή με το secondary που οι πλανήτες αυτοί είναι σχεδόν καθηλωμένοι γιατί συμβολίζουν τις ιδιότητες μιας ολόκληρης γενιάς.

(Μ)-: Η ένστασή μου για το solar arc εστιάζεται στο γεγονός ότι κινεί ψευδώς τους πλανήτες. Δεν μπορεί κάποιος που φτάνει σε ηλικία σχεδόν 60 ετών να έχει όλους τους προοδευμένους πλανήτες σε Εξάγωνα, ούτε αν γίνει περίπου 90 χρονών να έχει όλους τους προοδευμένους πλανήτες σε Τετράγωνα. Το solar arc αποτυγχάνει οικτρά και σε ωροσκόπια κρατών. Δεν μπορεί λόγου χάρη η Ελλάδα να έχει όλους τους προοδευμένους πλανήτες σε Αντίθεση! Είναι σοβαρή μέθοδος αυτή? Ποιον βοηθά να κάνει πρόγνωση?

(Μ)-: Κάποιοι αστρολόγοι λένε ότι τις ενδείξεις που βρίσκουν στο solar arc δεν τις βλέπουν στο secondary, γι αυτό και το προτιμούν. Όποτε μου το έχουν πει, τους προκαλώ και τους δείχνω πως φαίνονται και στο secondary (σε συνδυασμό με τις διελεύσεις), αρκεί να έδιναν περισσότερη ερμηνευτική βαρύτητα. Να ξέρετε ότι η λειτουργία κάθε αστρολογικής μεθόδου επιβεβαιώνεται από τον κανόνα, όχι από σπάνιες εξαιρέσεις. Αν το secondary δεν δείξει κάτι, δεν θεωρείται σημαντικό για τον συμπαντικό δρόμο ενός ανθρώπου. Η φημισμένη Margaret Hone απέκλειε το solar arc και ο διάσημος Charles Carter όχι μόνο το απέρριπτε, αλλά κατέκρινε την ενασχόληση με το solar arc ως χάσιμο χρόνου, στο βιβλίο του “The Principles of Astrology”.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Αν αποκλείσουμε μια μέθοδο χιλιετιών σαν το solar arc, δεν θα έχουμε λιγότερες ενδείξεις στην πρόγνωση, και η ερμηνεία μας δεν θα γίνει φτωχότερη και δυσκολότερη?

(Μ)-: Υπάρχουν αστρολόγοι που λένε ότι χρησιμοποιούν το solar arc παράλληλα με το secondary, για να είναι καλυμμένοι. Έτσι όμως βάζουν το solar arc στον ίδιο παρονομαστή με το secondary και εσφαλμένα του προσδίδουν εφάμιλλη αξία. Ας δούμε σε ένα γενέθλιο ωροσκόπιο πόσοι συνδυασμοί μπορούν να υπάρξουν με τροπικό γεωκεντρικό σύστημα. Λόγου χάρη οι 10 πλανήτες στα 12 ζώδια, στους 12 οίκους, στον ωροσκόπο και στο μεσουράνημα. Φανταστείτε όλα αυτά με 5 Πτολεμαϊκές όψεις. Θα διαπιστώσετε ότι σχηματίζονται 640 αστρολογικοί συνδυασμοί, που είναι υπεραρκετοί. Φτάνουν τόσοι για να κάνουμε γενεθλιακή ερμηνεία? Αν όχι, ας κοιτάξουμε και τους εμπεριεχόμενους κυβερνήτες. Ας δούμε και τις εκλείψεις. Ας κοιτάξουμε και τον Χείρωνα. Ας δούμε και όψεις πλανητικών μεσοδιαστημάτων. Και αν θέλουμε πρόγνωση του μέλλοντος, συμβουλευόμαστε δευτερεύουσες κατευθύνσεις (secondary progressions), πάντα σε συνδυασμό με τις πλανητικές διελεύσεις.

(Μ)-: Υπήρξαν Άραβες, Ρωμαίοι, και ιδίως Μεσαιωνικοί αστρολόγοι -που τους αναφέρω στο βιβλίο μου-, που προτιμούσαν να καταστρώνουν ωροσκόπια σε τετράγωνα ή παραλληλόγραμμα σχήματα. Μετέπειτα καθιερώθηκαν τα κυκλικά ωροσκόπια, επειδή ο κύκλος είναι το τελειότερο γεωμετρικό σχήμα με το οποίο μπορούμε να συμβολίσουμε την διάσταση του χρόνου.

(Μ)-: Μερικοί από τους προαναφερόμενους αστρολόγους μετέφεραν την γνώση στο κοινό, είτε ελαφρώς παραποιημένη, είτε υπερτονισμένη σε υποδεέστερα σημεία, με σκοπό να προκαλέσουν είτε σύγχυση, είτε κορυφαίες εντυπώσεις -ορθές ή αίολες-, ανάλογα με τις ιστορικές συγκυρίες. Σπάνιες φορές είπαν την απόλυτη αλήθεια. Η ουσία είναι μία. Από όπου και να προέρχεται η γνώση, αν είναι αληθινή, καλώς να ορίσει. Γιατί η γνώση είναι ουδέτερη δύναμη και αυξάνει την ευφυΐα. Να θυμάστε την παραβολή της φωτιάς που έδωσε στην ανθρωπότητα ο Προμηθέας. Δεν υπάρχει καλή ή κακή γνώση στο Σύμπαν, παρά μόνο ο σκοπός αυτού που την προωθεί. Σαν ένα μαχαίρι, με το οποίο μπορούμε να κόψουμε ένα ψωμί ή έναν λαιμό. Εξαρτάται δηλαδή πως θα την χρησιμοποιήσουμε την γνώση.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ.... Εσείς.

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, με όλα αυτά που ακούμε να λέτε σήμερα εδώ, και με την ποιότητα που δείχνετε, δεν θα έπρεπε η αστρολογία να συγκαταλέγεται στις σύγχρονες επιστήμες?

(Μ)-: Ωραία ερώτηση μου κάνατε και σας ευχαριστώ. Αυτό πίστευα κι εγώ, μέχρι πριν από εννέα χρόνια, τότε που δημοσίευσα το δίτομο έργο για την ιστορία της αστρολογίας, και κατέληγα στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει η αστρολογία να αναγνωριστεί ως σύγχρονη επιστήμη, εφάμιλλη με την αστρονομία, τα μαθηματικά, κ.α. Εντούτοις πλανιόμουν, πλάνη οικτρά! Γιατί εμείς οι ίδιοι βάζουμε τα χεράκια μας, βγάζουμε τα ματάκια μας. Σεβόμενος τον χώρο στον οποίο βρίσκομαι, εν πλήρη συνειδήσει θα σας πω από ετούτο το βήμα, ότι, τα ζώδια περιγράφουν τις μάζες. Επειδή οι μάζες έχουν ανάγκη κάπου να πιστεύουν, έστω και σε φρούδες ελπίδες! Κι εγώ περιέγραψα κάποτε με ζωδιακή μέθοδο τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά των αγαπημένων μας τετράποδων, σε δυο δωρεάν βιβλία, γιατί δεν είχα εναλλακτικό τρόπο να το κάνω (ακούγονται αμήχανα γέλια).

(Μ)-: Να σας εξηγήσω τι εννοώ. Υπάρχει η επιφανειακή αστρολογία των 12 ζωδίων, ή αλλιώς ζωδιολογία, που είναι ένα εμπορικό τρικ που ανακάλυψε ο Richad Naylor, ο οποίος ξεκίνησε να γράφει τις πρώτες ζωδιακές προβλέψεις στον κόσμο το 1930, στην εφημερίδα «London Sunday Express». Και από το 1937 απέκτησε καθημερινή στήλη. Μια κίνηση που συνεχίστηκε από τον γιο του, John Naylor, και δυστυχώς έμελλε να γίνει διεθνής μόδα. Από το Λονδίνο εξαπλώθηκε γρήγορα στις βρετανικές αποικίες και στην Αμερική. Λίγο αργότερα εξαπλώθηκε στην Γαλλία και στις αποικίες της. Για να μην τα πολυλογώ, σήμερα υπάρχουν μόνιμες ζωδιακές στήλες στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο της οικουμένης, καθώς και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ας μην κρυβόμαστε, όλοι έχουμε ασχοληθεί κάποια στιγμή με την ζωδιολογία. Κακά τα ψέματα. Κι εγώ για να είμαι ειλικρινής ασχολήθηκα στην αρχή, όταν μάθαινα αστρολογία, για να δω πως είναι, να αποκτήσω εμπειρία, να μπορώ να κρίνω εκ των έσω. Έτσι έκανα αυτό που κάνουν κι εκείνοι, ακολούθησα δηλαδή την φόρμουλα Forer, η οποία λειτουργεί ως εξής: όταν οι ζωδιολόγοι αναφέρονται π.χ. σε έναν Λέοντα, γράφουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να τον κάνουν να νομίζει ότι οι προτάσεις τους αφορούν αποκλειστικά αυτόν και να φαίνονται εξαιρετικά ακριβείς!

(Μ)-: Να ξέρετε ότι όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε ίδιοι. Από κει και πέρα, η αστρολογία μάς διακρίνει σε 12 κατηγορίες τύπων χαρακτήρα. Ή σε 36 αν συνυπολογίσουμε και τους Δεκανούς. Ή σε 144 αν συνυπολογίσουμε και τους συνδυασμούς του ωροσκόπου. Αλλά μετά λύπης μου έχω διαπιστώσει ότι οι ζωδιολόγοι προσφέρουν κακή υπηρεσία στην αστρολογία, την ζημιώνουν. Γιατί αδυνατούν να συμβαδίσουν με τους ρυθμούς εξέλιξης της κοινωνίας. Βρίσκονται εκτός τόπου και εκτός χρόνου όταν λένε παραδείγματος χάρη, ότι εφέτος οι Καρκίνοι του πρώτου και δεύτερου δεκαημέρου θα ευνοηθούν από τον Δία στα οικονομικά τους, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αν είναι δυνατόν να λένε τέτοιες αρλούμπες στον κοσμάκη, εν έτη 2014! Βρισκόμαστε στο δεύτερο σκληρότατο μνημόνιο, και οι ζωδιολόγοι μεταχειρίζονται την ίδια παλιομοδίτικη κασέτα, ξανά και ξανά, σαν να μην άλλαξε τίποτα.

(Μ)-: Οι ζωδιολόγοι κάνουν τεράστιο κακό στην αστρολογία. Μεγαλύτερο κακό από τα δήθεν μέντιουμ και τους ψευδοπροφήτες. Γιατί ο κόσμος νομίζει πως είναι πανεύκολο να του πούμε με το καλημέρα σας, τι θα του συμβεί μέσα σε μια χρονιά. Και θεωρεί ότι αφού είσαι αστρολόγος, μπορείς να πεις αμέσως δυο λόγια για το πως θα πάνε τα οικονομικά του, τα επαγγελματικά του, η υγεία του, οι σχέσεις του. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Έχω μια φίλη που την επισκέπτομαι κάθε χρόνο στην γιορτή της. Και πάντα της δίνω ένα χαρτάκι με ιδιόχειρες σημειώσεις ημερομηνιών που θεωρώ επικίνδυνες τάσεις για πιθανό ατύχημα, λέγοντας πότε να προσέξει. Και κάθε χρόνο, η ίδια μου απαντά, ότι πέρυσι, που μου είπες για την τάδε ημερομηνία, δεν έπαθα τίποτα, αλλά κάποιες άλλες μέρες που δεν μου τις είχες γράψει, πέρασα γρίπη, γλίστρησα στο μπαλκόνι, είχα διάρροια, έκαψα το δάχτυλό μου στον φούρνο. Θέλω να πω ότι δεν καταλαβαίνει το γεγονός πως σαν αστρολόγος δεν θεωρώ αυτές ως χειρότερες μέρες της ζωής της, αλλά την περίοδο που της είχα τονίσει να προσέχει, γιατί τότε φαινόταν πολύ πιο ευάλωτη για πιθανό μεγάλο ατύχημα. Και ότι πρόσεξε και δεν της συνέβη τότε κάτι χειρότερο, οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κατάλληλα ενημερωμένη και προετοιμασμένη. Τέτοιες όμως ειδοποιείς διαφορές δεν μπορεί να τις συνειδητοποιήσει ο κόσμος, και φταίνε αποκλειστικά οι ζωδιολόγοι.

(Μ)-: Μεγάλες ανεξάρτητες στατιστικές έρευνες που έχω διαβάσει δεν επιβεβαιώνουν τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά των 12 ζωδίων, αφού αποκαλύπτουν ότι οι Κριοί έχουν κλίση στα μαθηματικά, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές είναι Ταύροι, οι χειρότεροι οδηγοί είναι Δίδυμοι, ενώ οι Καρκίνοι διαπρέπουν στις πολιτικές επιστήμες. Τώρα που αποφοιτάτε, περιφρονείστε τις ζωδιακές προβλέψεις. Μείνετε όσο πιο μακριά μπορείτε από την ζωδιολογία. Είναι μια εμπορική επιχείρηση που απευθύνεται σε εύπιστους, και διεθνώς αποφέρει εκατομμύρια κέρδη ετησίως. Να εστιάζεστε στην κίνηση των πλανητών πέριξ των ζωδίων, μόνο εάν ερευνάτε το ωροσκόπιο ενός μεμονωμένου ανθρώπου. Έτσι θα προάγετε την αληθινή αστρολογία. Και αν θέλετε να την καμαρώσετε εξυψωμένη στο βάθρο των επιστημών, οφείλετε από τώρα να εργαστείτε πρωτίστως σε αυτή την κατεύθυνση, αναπτύσσοντας δημόσια διαλεκτική με κατάλληλα επιχειρήματα, ούτως ώστε να περιθωριοποιήσετε τους απανταχού ζωδιολόγους.

(Α)-: <πετάγεται μια από το ακροατήριο>: Μήπως ανήκετε στους εξτρεμιστές αστρολόγους? Σε εκείνους που λένε ότι οι Δίδυμοι αντιπροσωπεύουν το ζώδιο του αρλεκίνου, οι Παρθένοι του υπηρέτη, οι Τοξότες του τσιγγάνου και οι Ιχθείς είναι ο σκουπιδοτενεκές του ζωδιακού? Εσείς σαν Υδροχόος, σε ποια κατηγορία κατατάσσεστε?

(Μ)-: Στου νεροχύτη (ακούγονται ειρωνικά γέλια). Κατά πρώτον Κυρία μου, εκφράζομαι στο τρίτο παρορμητικό ζώδιο (είμαι Ζυγός). Κατά δεύτερον, γιατί θα πρέπει να ανήκω κάπου? Δεν κάνω ακαδημαϊκή πραγματεία εδώ. Σας λέω απλά και ειλικρινά την άποψή μου. Και αν έχετε διαβάσει το blog μου, πουθενά δεν κάνω τέτοιους αφορισμούς. Η ερώτησή σας υποβόσκει λογική πλάνη, ad hominem. Εκεί που παύει η λογική ξεκινά η προκατάληψη. Η αστρολογία δεν είναι σύστημα πεποιθήσεων, αλλά σύστημα έρευνας, Γνώση η οποία δοκιμάζεται συνεχώς. Κάθε άνθρωπος που εκπροσωπεί ένα ζώδιο έχει την χρησιμότητά του μέσα στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να βάζουμε ταμπέλες. Κάθε ζώδιο σαφώς διακρίνεται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στα οποία υπολείπεται ή υπερτερεί, σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώδια. Και τα συμβολικά χαρακτηριστικά κάθε ζωδίου αλληλοσχετίζονται κι έτσι αλληλοσυμπληρώνονται με όλα τα υπόλοιπα ζώδια, στην ερμηνευτική του ζωδιακού κύκλου. Κάντε ένα κόπο να μελετήσετε τις Τριπλότητες και τις Τετραπλότητες, θα καταλάβετε τι εννοώ.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ? Πολιτισμένα. Εσείς....

(Α)-: Για τις ιδιοσυναστρίες που εφαρμόζει Έλληνας αστρολόγος, τι λέτε?

(Μ)-: Δεν ξέρω αν ήσασταν πρωτύτερα στην αίθουσα, το εξήγησα. Ο αστρικός ζωδιακός, μολονότι είναι πραγματικός, -αφού λαμβάνει υπόψη την μετάπτωση των ισημεριών και δείχνει τις σύγχρονες θέσεις των αστερισμών-, εντούτοις δεν λειτουργεί σε ψυχολογική ανάλυση και σε τάσεις διαχείρισης της ελεύθερης βούλησης. Ενώ ο τροπικός ζωδιακός, παρότι που στις μέρες μας έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, είναι ο μόνος που έχει αποτέλεσμα, τόσο σε ψυχολογικές παραμέτρους, όσο και σε τάσεις ζωής -με προόδους και με διελεύσεις-. Γι' αυτό τον λόγο ο τροπικός ζωδιακός έχει επικρατήσει και τον εφαρμόζουμε.

(Α)-: <η ίδια>: Πολύ παραδοσιακό σας βρίσκω.

(Μ)-: Κοιτάξτε. Η ιδιοσυναστρία είναι ένα μοντέρνο εργαλείο που βρίσκεται υπό δοκιμή. Θα χρειαστούν δεκαετίες ελέγχου, ή κάμποσες χιλιάδες περιπτώσεων για αξιολόγηση. Επικροτώ κάθε είδους έρευνα, από όπου κι αν προέρχεται. Η μέθοδος της ιδιοσυναστρίας στηρίζεται στο “πάντρεμα” δύο διαφορετικών ζωδιακών συστημάτων, με βάση το σκεπτικό ότι και τα δυο αυτά συστήματα χρησιμοποιούνται ανά τους αιώνες. Πιο συγκεκριμένα, στην ιδιοσυναστρία οι αστρικές θέσεις αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα με τις τροπικές, και κάθε είδους ανάλυση ή πρόγνωση επαναδιατυπώνεται με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν. Εδώ επιτρέψτε μου να καταθέσω τον προβληματισμό μου, από την στιγμή που ένα γενέθλιο Τρίγωνο μετατρέπεται σε δυσαρμονικό Τετράγωνο, ή ένα γενέθλιο Τετράγωνο μεταβάλλεται σε ωραιότατο Εξάγωνο! Και αν δεν διαθέτουμε το γνωστικό υπόβαθρο της ανατολικής φιλοσοφίας, πως θα επιχειρήσουμε εν συνεχεία να βρούμε συγκλίσεις ανάμεσα σε δυο τόσο διαφορετικούς ζωδιακούς, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουμε το Γίγνεσθαι? Πολλώ δε μάλλον, όταν η τελική ερμηνεία μας γίνεται στα πλαίσια της δυτικής αστρολογίας. Μακάρι εν τέλει να αποδειχθεί ότι λειτουργεί κι αυτή η μέθοδος, γιατί στην αστρολογία χρησιμοποιώ ότι λειτουργεί.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση?

(Α)-: Αν δεν χρειάζονται τόσα συστήματα και τόσες μέθοδοι, γιατί βρίσκονται σε αστρολογικά προγράμματα υπολογιστών?

(Μ)-: Ακούστε. Κάθε προγραμματιστής που σκοπεύει να πουλήσει ένα αστρολογικό πρόγραμμα προσπαθεί να το αναβαθμίζει τακτικά. Διαφορετικά δεν θα το αγόραζε κανείς μετέπειτα. Και σε κάθε αναβάθμιση που κάνει οφείλει να παρουσιάζει κάτι καινούργιο, είτε σε γραφικά, είτε σε ποικιλία, δηλαδή να ενσωματώνει ολοένα περισσότερες αστρολογικές πληροφορίες και μεθόδους. Σε λίγο δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο μπορούμε να δούμε, ίσως ενσωματώσουν ζωδιακές θέσεις των πολύ μικρών αστεροειδών, ή ακόμη και των δορυφόρων και των εκλείψεων του κάθε πλανήτη! Θέλω να πω, το πως και το πόσοι αστρολόγοι θα χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους, δεν αφορά τον προγραμματιστή, ούτε αν είναι αποτελεσματικές ή όχι οι μέθοδοι που ενσωματώνει. Επαφίεται στην κρίση του εκάστοτε πελάτη, ανάλογα με το τι ψάχνει να βρει στην αστρολογία, πάντα σε σχέση με την εμπειρία που έχει. Σε όλα τα προγράμματα ισχύει αυτό. Για παράδειγμα, το γνωστό σε όλους μας Excel έχει θεωρητικά άπειρες δυνατότητες, μα κανείς δεν τις χρησιμοποιεί όλες.

(Μ)-: Παλαιότερα είχα απευθύνει επιστολές σε κατασκευαστές αστρολογικών προγραμμάτων, ζητώντας να ενσωματώσουν φόρμουλες στατιστικής επεξεργασίας για τον υπολογισμό πιθανοτήτων, όσον αφορά την ανάλυση και ερμηνεία πλήθους ωροσκοπιακών δεδομένων, σαν το AstroInvestigator software. Θα είναι αναμφισβήτητα ένα ουσιώδες άλμα για διευκόλυνση της αστρολογικής έρευνας και προώθηση της αληθινής αστρολογίας.

(Δ)-: Υπάρχει ερώτηση παρακαλώ?.... Εσείς.....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, μέσα από την πραγματική αστρολογία που εσείς προωθείτε, αν την σπουδάσουμε και την μάθουμε αρκετά καλά, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε πως λειτουργούν όλα και τα πάντα γύρω μας? -Για να δανειστώ μια φράση του Gurdjieff-. Ή σχεδόν όλα?

(Μ)-: Κοιτάξτε. Η ίδια η ζωή είναι ένα απέραντο σχολείο που κάθε μέρα εμφανίζει διαφορετικά μαθήματα στον καθένα μας. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι τα ξέρει όλα. Θα μπορούσε δηλαδή κάποιος από εσάς, να σηκωθεί τώρα να μας πει λόγου χάρη, ποιος θα είναι, όχι ο επόμενος, αλλά ο μεθεπόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, και πότε θα κυβερνήσει? (σιωπή στην αίθουσα).

(Μ)-: Δεν γίνεται ο άνθρωπος να τα ξέρει όλα. Αυτό είναι ύβρις. Γιατί μόνο ο Τριαδικός Θεός έχει αυτή την ικανότητα. Αυτό που κάνουμε βάσει αστρολογίας, προσπαθούμε να μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για το άλφα ή βήτα θέμα, ώστε να βοηθάμε τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ποτέ δεν κάνουμε αστρολογία για ανούσια θέματα, ούτε για πλάκα.

(Α)-: <πετάγεται ένας ακροατής ή σπουδαστής>: Αναφέρατε ένα παράδειγμα πρωθυπουργού. Πως μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος πρωθυπουργός ωφελήσει την χώρα κατά την διάρκεια της θητείας του?

(Μ)-: Να κοιτάζετε το γενέθλιο ωροσκόπιό του, πάνω απ' όλα. Αυτό θα σας δείξει τι χαρακτήρας είναι και τι επιθυμεί να κάνει. Στην συνέχεια να το εξετάζετε και συναστριακά, σε σχέση με το ιδρυτικό ωροσκόπιο του κράτους μας, της μεταπολίτευσης, του κυβερνώντος κόμματος ή συνασπισμού, καθώς και των υπουργών, αν είναι εφικτό. Έτσι θα δείτε τα πιθανά αποτελέσματα της διακυβέρνησης.

(Δ)-: Ευχαριστούμε. Άλλη ερώτηση....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, από την σημερινή σας παρουσία, και με όσα είδα και άκουσα να λέτε, έχω πεισθεί για την αξία της αστρολογίας. Θέλω να σας ρωτήσω, υπάρχει τρόπος να πεισθεί διεθνώς το κοινό ότι αξίζει η ενασχόληση με αυτή την ουράνια γνώση?

(Μ)-: Είναι διαπιστωμένο πως όσο περισσότερο πέφτουμε μέσα στις εκτιμήσεις μας, τόσο γρηγορότερα και δραστικότερα πείθεται ο κόσμος για την αξία της αστρολογίας. Κατά την προσωπική μου άποψη θεωρώ ότι η αστρολογία μπορεί να τύχει κοινής αποδοχής, αν υπάρξει ένας συνδυασμός από τρεις παράγοντες: α)- να απομονώσουμε τους απανταχού ζωδιολόγους. Αυτό είναι το πρώτο, απόλυτα αναγκαίο βήμα, β)- να διατυπώνουμε με σαφήνεια, ειλικρίνεια και σωστή αιτιολογία κάθε αστρολογικό δείκτη για οτιδήποτε πιθανολογούμε σαν ενδεχόμενο μελλοντικό γεγονός, γ)- να προβάλλουμε στατιστικές συναρτήσεις σε ότι ισχυριζόμαστε, ώστε να μπορεί όποιος θέλει να ελέγχει την ορθότητά μας. Ο Φιλανδός μαθηματικός και στατιστικολόγος Kyosti Tarvainen μελέτησε πάνω από 23.000 ωροσκόπια από την βάση δεδομένων του Gauguelin και απέδειξε με καθαρά επιστημονικό τρόπο ότι η αστρολογία λειτουργεί, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματά του στο περιοδικό Correlation της Βρετανικής Ομοσπονδίας Αστρολόγων (τεύχος 28, Αύγουστος 2012).

(Μ)-: Για να μην μακρηγορώ, η αστρολογία σήμερα μοιάζει σαν ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας την εφαρμόζει όπως τον βολεύει. Υπάρχει πλήρης ασυνεννοησία μεταξύ μας. Γι΄ αυτό δεν έχει γίνει το πρώτο αναγκαίο βήμα, να συγκεντρώσουμε κεφάλαια για τις υποδομές που χρειάζονται ώστε να δημιουργήσουμε Ελληνική Ομοσπονδία Αστρολόγων, ιδρυτικά μέλη της οποίας να είναι μόνο έγκριτοι αστρολόγοι. Μέλη της εκτελεστικής επιτροπής να είναι ένας εκπρόσωπος Διευθυντής κάθε αστρολογικής Σχολής που υπάρχει στην Ελλάδα. Και τα μέλη με δικαίωμα ψήφου να απαρτίζονται μόνο από Καθηγητές αστρολογίας.

(Μ)-: Όσον αφορά την δράση μιας τέτοιας Ομοσπονδίας, εκτός από περιοδικές εκδόσεις, δελτία τύπου, συνέδρια, διαλέξεις, τηλεδιασκέψεις (κατόπιν πλήρους διαφάνειας και ομοφωνίας), οφείλει να συνεργαστεί με αντίστοιχες Αστρολογικές Ομοσπονδίες του εξωτερικού ώστε να βοηθηθεί από την εμπειρία τους. Αλλά το κυριότερο, μια τόσο ισχυρή Ομοσπονδία θα ήταν επιφορτισμένη με κρίσιμο έργο, να προβεί σε συγκρότηση Επιτροπής για τον έλεγχο φερεγγυότητας διπλωμάτων, αναγνώρισης τίτλων σπουδών, έγκρισης εξασκήσεως επαγγέλματος των επονομαζόμενων αστρολόγων /μελλοντολόγων (μέντιουμ). Όπως καταλαβαίνετε, ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει ουτοπία με τα σημερινά δεδομένα, αφού δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε στο πιο στοιχειώδες: στο εύρος των ανοχών των πλανητικών όψεων που χρησιμοποιούμε!

(Δ)-: <παίρνει τον λόγο ο Διευθυντής>: Η αναγκαιότητα ενός κορυφαίου συλλογικού οργάνου με τόσο σπουδαίες αρμοδιότητες και μάλιστα σε πανελλήνια κλίμακα, φαίνεται μεγαλύτερη από ποτέ. Υπάρχουν εφάμιλλοι αστρολόγοι που θα μπορούσαν να ιδρύσουν Ομοσπονδία και να πλαισιώσουν μια τέτοια Επιτροπή?

(Μ)-: Αναμφίβολα υπάρχουν. Και πάντα θα υπάρχουν. Δεν υπαινίσσομαι αστρολογικές φίρμες, θα ήταν ανώφελο, θα έστρεφαν το τιμόνι προς το χειρότερο, θα μας έριχναν στα βράχια! Μιλώ για αξιόλογους ερευνητές που έχουν προσφέρει στην χώρα μας λαμπρό αστρολογικό έργο, και γι' αυτό τους υπολήπτομαι. Διακρίνονται από υψηλή ποιότητα, είτε βιβλίων που εκδίδουν, είτε περιοδικών στα οποία κατά καιρούς αρθρογραφούν, είτε δημοσιεύσεων που κάνουν σε sites, blogs ή fora. Υπάρχουν πέντε τέτοια πρόσωπα. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν κι άλλοι που δεν γνωρίζω. Χωρίς μια τέτοια dream team κάθε απόπειρα για συγκρότηση σοβαρής Αστρολογικής Ομοσπονδίας στην χώρα μας, θα είναι καταδικασμένη να βαλτώσει, σε βάθος χρόνου.

(Δ)-: Ερώτηση παρακαλώ? Εσείς.....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, προτείνατε την συγκρότηση Επιτροπής για έλεγχο διπλωμάτων των αστρολόγων /μελλοντολόγων /μέντιουμ. Σκοπεύετε να ξεκινήσετε κυνήγι μαγισσών στον 21ο αιώνα?

(Μ)-: Με κανένα τρόπο. Με τα αληθινά μέντιουμ δεν έχω τίποτα εναντίον τους, με όποιο μέσον κι αν εξασκούν την μαντεία. Αλλά πόσοι νομίζετε ότι έχουν το πραγματικό χάρισμα? Κατά την γνώμη μου, στην χώρα μας μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού. Εκείνοι που αμαυρώνουν την αστρολογία στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ψεύτικα μέντιουμ με πλαστούς τίτλους. Σας διαβεβαιώ. Συν τοις άλλοις, είναι και κάποια μεμονωμένα μέντιουμ που παριστάνουν και τον αστρολόγο επειδή πουλάει. Δεν πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσει αυτό το ομιχλώδες τοπίο? Πρόθεσή μου είναι όσα μέντιουμ επιδεικνύουν αγοραστά διπλώματα αστρολογίας, είτε να εγκαταλείψουν τον τίτλο τους, είτε να περνούν από αστρολογικές εξετάσεις για να λάβουν έγκυρο πιστοποιητικό.

(Δ)-: Θέλει κανείς άλλος να ρωτήσει?..... Εσείς.....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, έχετε μελετήσει σε βάθος την ιστορία της αστρολογίας. Μπορείτε να μας πείτε πότε ή πως ξεκίνησε?

(Μ)-: Θα ανοίξουμε μεγάλο κεφάλαιο. Δεν ξέρω αν έχουμε αρκετό χρόνο, Κύριε Διευθυντά.

(Δ)-: Μπορείτε να απαντήσετε αβίαστα. Αμέσως μετά θα κάνουμε ένα διάλειμμα.

(Μ)-: Σας ευχαριστώ. Ουδείς γνωρίζει το πότε, ούτε το πως ξεκίνησε αυτή η ουράνια γνώση. Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Γιατί υπάρχει ένα κυκλικό φαινόμενο, σύμφωνα με το οποίο, οι παλαιοντολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι περίπου κάθε 25 έως 30 εκατομμύρια χρόνια αφανίζεται οποιαδήποτε μορφή ζωής στην Γη. Πιθανότατα δεχόμαστε βροχή γιγάντιων μετεωριτών ή αστεροειδών, οι οποίοι πέφτουν σαν φλεγόμενη αρμάδα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και εκρήγνυνται σαν υδρογονοβόμβες. Και δεδομένου ότι οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 65 εκατομμύρια χρόνια, μπορούμε να υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε σχεδόν στα μέσα του εν λόγω καταστροφικού κύκλου. Συνεπώς, να είστε σίγουροι ότι δεν θα αφανιστούμε τόσο σύντομα, σε πείσμα των εσχατολογιών που ενίοτε διαδίδουν επιτήδειοι, δοκησίσοφοι και Κασσάνδρες. Η ανθρωπότητα θα προλάβει να μετοικήσει σε εξωπλανήτες, όπως πιθανότατα συμβαίνει κάθε φορά.

(Μ)-: Αυτό που είμαι λοιπόν σε θέση να σας πω, είναι μόνο για την τελευταία εξελικτική περίοδο: ο πρωτόγονος άνθρωπος δεν είχε ιδέα για τις διαστάσεις του κόσμου. Ο ουρανός ήταν γεμάτος από θαυμάσια αλλά ανεξήγητα φαινόμενα. Το έναυσμα για την επισταμένη παρατήρηση των αστρικών επιδράσεων δεν αποκλείεται να ξεκίνησε από την πρώτη ηλιακή έκλειψη, η οποία του δημιούργησε υποσυνείδητο φόβο για κάποιον αόρατο και άγνωστο κίνδυνο, εξαιτίας των δυνάμεων της Φύσης που τον κυβερνούν.

(Μ)-: Θα σας ξαναδιαβάσω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου Ιστορία της Αστρολογίας: “Δεδομένου ότι οι πρώτες ανθρώπινες κοινωνίες βασίζονταν ολοκληρωτικά στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στην γεωργία, ήταν διαρκώς εκτεθειμένες στο έλεος της φύσης. Όταν ο ουρανός γέμιζε σύννεφα και αστραπές, οι καταιγίδες κατέστρεφαν τα σπαρτά. Όταν ο καιρός παρέμενε ζεστός και ήρεμος, η ξηρασία αποστέγνωνε το έδαφος και οι ακρίδες λυμαίνονταν τα πάντα. Τον δε χειμώνα ο παγωμένος αέρας μετέτρεπε την βροχή σε νιφάδες χιονιού και οι περισσότερες καλλιέργειες καταστρέφονταν από το άσπρο πέπλο που τις κάλυπτε. Αναπτύχθηκε έτσι η πεποίθηση ότι οι μεταβολές των καιρικών συνθηκών ακολουθούν κύκλους κλιματολογικών εποχών, εξαιτίας των κινήσεων των ουρανίων σωμάτων -ειδικά της Σελήνης και προπαντός του Ηλίου-, και ότι οι κινήσεις αυτές είναι στενά συνδεδεμένες με τα γήινα φαινόμενα και συμβάντα, με την καλλιέργεια, με την υγεία, με την συμβίωση και την διατήρηση μίας κοινωνικής συνοχής”.

(Μ)-: Και συνεχίζω: “Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έζησε σε αρμονία με τους πολυποίκιλους ρυθμούς της φύσης, και εξασφάλισε έτσι την επιβίωσή του. Στην ατραπό του μακρινού παρελθόντος, οι αρχαιολόγοι ιχνηλατούν νόμους και πεποιθήσεις που συντρόφεψαν την βρεφική ανάπτυξη του Homo Sapiens: στις σπηλιές που κατοίκησε ανακαλύπτουν μισοφέγγαρα και κύκλους που συμβόλιζαν τις δύο μεγάλες θεότητες, τον Ήλιο και την Σελήνη, τους κυβερνήτες της μέρας και της νύχτας. Με άλλα λόγια, οι μακρινοί μας πρόγονοι όχι μόνο λάτρεψαν τα ουράνια σώματα, αλλά έκαναν και σημαντικές αστρολογικές παρατηρήσεις οι οποίες τους βοήθησαν ώστε να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη”.

(Μ)-: “Είναι αποδεδειγμένο ότι διαφορετικοί λαοί και φυλές διάλεξαν τους ίδιους τύπους θεοτήτων με μικρές παραλλαγές και με άλλα ονόματα, ανάλογα με την γλώσσα τους. Η παγκόσμια Αστρομυθολογία είναι γεμάτη από θεούς του Ουρανού, της Γης, της θάλασσας κ.ο.κ. γιατί η ανάγκη του ανθρώπου να δημιουργήσει τάξη και σκοπιμότητα στην ζωή του, πηγάζει μέσα από τον ίδιο. Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε μέσα από ένα χάος. Οι πρώτοι γονείς, κοινοί σε όλες τις Αστρομυθολογίες, είναι η Μάνα Γη και ο Πατέρας Ουρανός”. “Η Αστρομυθολογική ιστόρηση του γάμου του Ουρανού (ή ουράνιου νου) και της Γης, είναι η πρώτη ρεαλιστική έκφραση καθόδου της θεϊκής δύναμης στον ανθρώπινο μικρόκοσμο, η οποία δημιούργησε έτσι την Αστρολατρεία. Γύρω από αυτή την ιδέα ξεκίνησε η σύνθεση και η ανάπτυξη ενός πολύπλοκου συστήματος θεοτήτων.

(Μ)-: Στους αρχαίους πολιτισμούς οι πιο μεγάλες και σθεναρές θεότητες ταυτίστηκαν με τον Ήλιο, και με χρονολογική προσέγγιση ονομάστηκαν: Απόλλων, Ασκληπιός, Διόνυσος, Όσιρις, Βάαλ, Γιλγαμές, Ελ Μπελούς, Ίνδρας, Άμμων, Μίθρας, Άδωνις. Επειδή ο κοινός νους συχνά αδυνατεί να συλλάβει την αφηρημένη νομοτέλεια, γι’ αυτό ο φορέας των χαρακτηριστικών ιδιοτήτων του Ηλίου παρουσιάζεται ως κάποια αρχέγονη, υπερφυσική οντότητα, που παίρνει διαφορετικά κατά τόπους ονόματα στο διάβα της ιστορίας. Η ίδια αρχή ισχύει και για κάθε άλλον πλανήτη, π.χ. οι θεότητες της Σελήνης ονομάζονται Άρτεμη, Αστάρτη, Κυβέλη, Εκάτη, κ.ο.κ.

(Μ)-: Για παράδειγμα, η αρχαιοελληνική αστρομυθολογία θεωρεί τον Δία όχι μόνο αρχηγό των Ολυμπίων Θεών, αλλά και πατέρα όλων των ανθρώπων. Η δοξασία αυτή εξηγείται σήμερα από το γεγονός ότι ο Δίας, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ζωδιακό κύκλο, αντί να παίρνει ενέργεια από τον Ήλιο, παραδόξως δίνει σε αυτόν (και σε εμάς), εφόσον εκπέμπει 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια σε μορφή μαγνητισμού, θερμότητας και ραδιοκυμάτων. Οι επιστήμονες ακόμη αδυνατούν να ερμηνεύσουν το μυστηριώδες αυτό φαινόμενο. Αλλά το κυριότερο, ο Δίας λόγω της μεγάλης μάζας και βαρύτητάς του, λειτουργεί σαν τεράστια διαστημική σκούπα, η οποία έλκει και σαρώνει τα περισσότερα άχρηστα ουράνια σώματα που εισέρχονται από το διάστημα προς τα εμάς, εάν βεβαίως έχουν αποκτήσει έκκεντρη τροχιά (ασταθή πορεία). Έτσι συνέβη με τον κομήτη “Σουμέικερ Λεβί 9” ο οποίος δεν απείλησε την Γη διότι κατέπεσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια του Δία, στις 16 Ιουλίου 1994. Που σημαίνει ότι ο Δίας αρκετές φορές μας σώζει κυριολεκτικά, αφού μας προστατεύει από βιβλικές καταστροφές που θα προέρχονταν από το διάστημα.

(Μ)-: Να συμπληρώσω ότι η Γεωμυθολογία αναφέρει πως έχει συμβεί ένας τεράστιος κατακλυσμός στην ιστορία του Homo Sapiens. Ίσως η τροχιά της Σελήνης πλησίασε εγγύτερα την Γη? Η περιγραφή του κατακλυσμού αποτελεί παγκόσμιο μύθο που τον συναντάμε σε όλους τους αρχαίους λαούς. Και σύμφωνα με αρχαιολόγους είναι κοσμοϊστορικό γεγονός. Το πότε ακριβώς συνέβη δεν το γνωρίζουμε. Είμαστε σε θέση να υποθέσουμε με σχετική προσέγγιση ότι θα πρέπει να έγινε από το 9.750 π.Χ. μέχρι το 9.560 π.Χ., όταν φούσκωσε η Μεσόγειος θάλασσα και το Αιγαίο πέλαγος ξεχείλισε προς την Μαύρη θάλασσα, η οποία μέχρι τότε ήταν λίμνη. Και ο Πλάτωνας ισχυρίζεται ότι -περίπου εκείνη την εποχή- καταποντίστηκε η προϊστορική Ατλαντίδα.

(Μ)-: Οι Ορφικοί συγκαταλέγονται μεταξύ των προκατακλυσμιαίων πολιτισμών που παρατήρησαν την κίνηση του ουρανού και διαπίστωσαν ότι οι αστερισμοί επαναλάμβαναν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις ίδιες κινήσεις, ακολουθώντας μέρες, μήνες και εποχές. Η ελληνική ονομασία των ζωδιακών αστερισμών βασίστηκε στην Αστρομυθολογία της πανάρχαιης εκείνης εποχής των Ορφικών, που χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων, πιθανότατα γύρω στο 11.835 π.Χ. Οι αρχαίοι ουράνιοι παρατηρητές δεν ήθελαν μοναχά να ενοποιήσουν τις φωτεινές ομάδες των άστρων σε αστερισμούς, αλλά και να προσδιορίσουν ορισμένες σημαντικές αστρικές περιοχές ως ουράνιους σηματοδότες. Βλέπουμε συνεπώς ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα ουράνια φαινόμενα και τον ζωδιακό κύκλο σαν αξιόπιστη μέθοδο προσανατολισμού για τα μακρινά εμπορικά και εξερευνητικά ταξίδια τους. Με το πέρασμα των αιώνων εξέλιξαν τις διασωθείσες γνώσεις των Ορφικών και άρχισαν να εφαρμόζουν προβολικά τον ζωδιακό κύκλο σε σχέση με την διάταξη των κατάλληλων τόπων επάνω στους οποίους δομούσαν τα ιερά τους.

(Μ)-: Σύμφωνα με την ιερή γεωδαισία, σήμερα γνωρίζουμε ότι συνδέονται με μια ευθεία γραμμή ιεροί τόποι που διευκόλυναν την θεϊκή επικοινωνία στους Δελφούς, στην Ελευσίνα, στην Αθήνα και στην Δήλο. Η Αθήνα και η Ολυμπία έχει ανακαλυφθεί ότι απέχουν εξίσου από τους Δελφούς. Στον ελλαδικό χάρτη οι Δελφοί συνδέουν 69 νοητά ισοσκελή Τρίγωνα με τα οποία ενώνονται μεταξύ τους αρχαίοι τόποι λατρείας. Ακόμη και τα αρχαία μνημεία της Αθήνας έχουν μεταξύ τους γεωμετρική σχέση: το κέντρο του Παρθενώνα στην Ακρόπολη απέχει εξίσου από το μνημείο του Φιλοπάππου, από την Πνύκα και από το Θησείο, σχηματίζοντας Οκτάγωνο.

(Μ)-: Κλείνοντας, να σας πω ότι οι πρόγονοί μας εφηύραν την μαθηματική σταθερά π=3,14159 που αν το πολλαπλασιάσουμε με το τετράγωνο της ακτίνας ενός κύκλου θα βρούμε το εμβαδόν του, ενώ αν το πολλαπλασιάσουμε με το διπλάσιο της ακτίνας θα βρούμε την περίμετρο. Εξαιτίας των ιδιοτήτων του ο αριθμός π δηλώνεται με τρόπο υπερβατικό. Ο Πλούταρχος στο έργο του “Ερωτήσεις” αναφέρει πως ο Πλάτωνας έλεγε “Θεόν Αεί Γεωμετρείν” το οποίο μετατράπηκε στον μνημονικό κανόνα “Αεί ο Θεός ο Μέγας Γεωμετρεί” επειδή αν μετρήσουμε τα γράμματα της φράσης έχουμε 3 1 4 1 5 9. Αυτά είναι λοιπόν τα πρώτα ψηφία του αριθμού π=3,14159 Το Σύμπαν είναι γεωμετρικό, αυτή είναι η αρχαιοελληνική θέση. Και ο Πυθαγόρας δίδασκε την χρυσή σειρά των πλανητών, έχοντας προσδιορίσει με ακρίβεια όλες τις αποστάσεις τους (ακούγεται ελαφρύ χειροκρότημα).

(Δ)-: Ευχαριστούμε θερμά τον ομιλητή μας. Στο σημείο αυτό θα κάνουμε ένα απαραίτητο διάλειμμα 15 λεπτών κι επανερχόμαστε.

Συνέχεια απομαγνητοφώνησης:


(Δ)-: Έχουμε καθίσει όλοι? Ωραία. Ξεκινούν οι ερωτήσεις. Ο λόγος σε εσάς.....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, έχετε μελετήσει αρχαία ελληνική αστρολογία?

(Μ)-: Ασφαλώς, και μου αρέσει πολύ. Είναι o κόσμος του αιτίου και του αιτιατού. Ένας κόσμος πολύ μακρινός, σχεδόν μυθικός, που με ταξιδεύει σε παλιές εποχές και σε άλλες διαστάσεις. Όποτε θέλω να χαλαρώσω, διαβάζω αρχαία αστρολογικά κείμενα, μεταφρασμένα στην νεοελληνική γλώσσα. Ξεκινώντας από τους Ορφικούς Ύμνους, συνεχίζω το ταξίδι μου στην κοσμολογική θεώρηση των αρχαίων, με Αστράμψυχου του Αιγυπτίου Επιστολή προς Πτολεμαίο, Αποτελεσματικά του Ηφαιστείωνος του Θηβαίου, Φαινόμενα και Διοσημίες του Άρατου, Αποτελεσματικά του Μανέθωνα, Καταστερισμούς του Ερατοσθένη, Αποτελεσματικά του Δωροθέου της Σιδώνας, Περί Αστρολογίας του Ιωάννη Καματερού, και βεβαίως το κορυφαίο, Τετράβιβλος Σύνταξη του Κλαύδιου Πτολεμαίου.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ?

(Κ)-: <καθηγητής>: Εκτός από την αρχαία αστρολογία, υπάρχει και η σύγχρονη, γιατί ζούμε στο σήμερα. Για την Uranian Astrology έχετε κάποια γνώμη?

(Μ)-: Εμπνευστής της Uranian Astrology ήταν ο Alfred Witte, ο οποίος ξεκίνησε ως ερευνητής το 1913, αναζητώντας εξηγήσεις μέσα από την αστρολογία. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Witte από το πλήθος των ωροσκοπίων που ανέλυσε, οδηγήθηκε σε μια θεωρία, ότι εκτός από τα φώτα και τους γνωστούς πλανήτες, πρέπει να υπάρχουν ακόμη 4 ενεργειακά /βαρυτικά κέντρα στο διάστημα, που τα ονόμασε υποθετικούς πλανήτες (πλανητοδείκτες). Έτσι συμπεριέλαβε στην Uranian Astrology τους υποθετικούς Cupido, Hades, Zeus και Kronos. Έναν χρόνο αργότερα, ένας άλλος ερευνητής, ο Sieggrun, εισήγαγε ακόμη 4 υποθετικούς πλανητοδείκτες: Apollon, Admetos, Vulkanus και Poseidon. Έτσι, το έτος 1925 η Uranian Astrology με 8 υποθετικούς πλανητοδείκτες στο σύνολό της ανεξαρτητοποιήθηκε από την κλασσική αστρολογία, αποκαλούμενη ως Σχολή του Αμβούργου.

(Μ)-: Το 1941 ο Witte έβαλε τέρμα στην ζωή του, μην αντέχοντας την φρίκη του Β' παγκοσμίου πολέμου. Αλλά μετά τον πόλεμο η θεωρία της Uranian Astrology απέκτησε οπαδούς σε Γερμανία και Νέα Ζηλανδία. Χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον αντισκιές, 10 πλανήτες, Βόρειο Δεσμό, Κλήρο Τύχης, και 8 Υποθετικούς πλανητοδείκτες, μαζί με Transits και με το σύστημα προόδων Solar Arc. Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή εξαπλώθηκε στην γειτονική μας Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα την προωθεί γνωστός φιλόσοφος, τον ξέρετε. Τα σύμβολα των υποθετικών πλανητοδεικτών είναι τα εξής:


(Μ)-: Στα τέλη του 1990 μέσα στην στοά της οδού Αμερικής 9, επισκέφτηκα το ξενόγλωσσο αστρολογικό βιβλιοπωλείο του Παντελίδη. Εκεί βρήκα ένα πράσινο σκληρόδετο βιβλίο του 1975, με τίτλο “The Language of Uranian Astrology” του Roger Jacobson. Ασχολήθηκα για ένα έτος και με την Uranian Astrology, για να δω πως είναι. Σκέτη αποτυχία, σας διαβεβαιώ, χάσιμο χρόνου.

(Μ)-: Μπορούμε να θεωρήσουμε την Uranian Astrology ως ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια των αστρολόγων να ερμηνεύσουν το Γίγνεσθαι. (Βλέπω κάποιον αστρολόγο στην αίθουσα να κάνει μορφασμό, γυρίζω και του λέω): Ξέρω, θα μου πείτε ότι ζούμε σε ένα κόσμο εμπειριών που καθρεφτίζουν οι αισθήσεις μας, ότι ο ζωδιακός κύκλος που χρησιμοποιούμε υπάρχει στην νοόσφαιρα, και ότι ο Πλούτωνας δεν είναι κανονικός πλανήτης αλλά τον συμβουλευόμαστε γιατί έτσι τον εντάξαμε στο γνωστικό μας πεδίο. Με βάση αυτή την συλλογιστική, ο καθένας θα μπορούσε να υποθέτει οτιδήποτε θέλει να κοιτάζει στην αστρολογία, και να φαντάζεται οποιαδήποτε μέθοδο τον εξυπηρετεί, κάτι σαν placebo. Εντελώς ουτοπικό και ποσειδώνιο δεν είναι να τα θεωρούμε όλα συμβολικά, και να τα συγκαταλέγουμε σε κοινό παρονομαστή?

(Μ)-: Κοιτάξτε. Όταν μιλάμε για υποθετικούς πλανητοδείκτες, δηλαδή για ουράνια σώματα που εκ προοιμίου δεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν, δίνουμε έτσι λαβή να μας απορρίπτουν. Καταλαβαίνετε? Πόσο μάλλον ο κόσμος που δεν αποδέχεται ούτε τις συμβολικές ιδιότητες των υφιστάμενων πλανητών! Από την εμπειρία μου σας λέω ότι υπάρχει τεράστια γκάμα συμβόλων που αντικατοπτρίζουν την αστρολογική πραγματικότητα και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε. Δεν χρειάζεται να κάνουμε επίδειξη, ούτε να το παίζουμε μοντέρνοι δίχως λόγο. Αν αποφανθούμε κοιτώντας ανυπόστατα σύμβολα που ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν, τότε σε τι διαφέρουμε από ένα μέντιουμ που την νύχτα ερμηνεύει λικνίσματα της φλόγας δυο κεριών, μέσα από μια γυάλινη σφαίρα? (Συνεχίζω απευθυνόμενος τώρα στο ακροατήριο): Έχω διαπιστώσει πως όσοι αποφαίνονται με βάση την Uranian Astrology οδηγούνται σε αυθαίρετα συμπεράσματα με εικοτολογία. Και επιπλέον, η ενασχόληση με την Uranian Astrology οπισθοδρομεί, εφόσον τους στερεί την εμπειρία που θα αποκτούσαν πολύ ταχύτερα, μέσα από αμιγώς κλασσικές ερμηνευτικές βάσεις.

(Α)-: <ένας ακροατής πετάγεται>: Τις εκλείψεις τις κοιτάτε?

(Μ)-: Βεβαίως. Κάθε χρόνο. Αφού είναι υπαρκτά ουράνια φαινόμενα, πως θα μπορούσα να τις παραβλέψω? Έγραψα και βιβλίο για τις εκλείψεις σε σχέση με τον κύκλο Σάρος. Πάντα κοιτάζω τις εκλείψεις. Και με την τεχνική της Αστρογεωγραφίας τις κοιτάζω. Να σας εξηγήσω τι εννοώ: η Αστρογεωγραφία (Astrogeography) στηρίζεται στην θεωρία της Αστρογεωδαισίας, με την οποία διαιρούμε την Γη σε σταθερές, καθορισμένες ζωδιακές ζώνες. Εάν χωρίσουμε δηλαδή την Γη σε 360 μεσημβρινούς, τότε ο καθένας από αυτούς θα αντιστοιχεί σε μία μοίρα του ζωδιακού κύκλου (η ιδέα αυτή δεν είναι καινούργια, υπάρχει από την εποχή του Στόουνχεζ). Έτσι μπορούμε να κατασκευάσουμε Γεωδαιτικούς χάρτες (Geodetic Charts), που είναι η προβολή του ζωδιακού κύκλου επάνω στην Γη, σύμφωνα με το γεωγραφικό μήκος και πλάτος του τόπου γέννησης.

(Μ)-: Η τεχνική της Αστρογεωγραφίας εξελίχθηκε και έλαβε την μορφή Αστροχαρτογραφίας (Astrocartography), την οποία επινόησε ο Αμερικανός αστρολόγος Jim Lewis. Την κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1980 και την παρουσίασε στις 08/12ου/1981. Με λίγα λόγια, η Αστροχαρτογραφία διαφέρει από την Αστρογεωγραφία στο εξής σημαντικό: δεν χωρίζει σε σταθερές ζώνες την Γη, αλλά προβάλλει τις πραγματικές θέσεις των ζωδίων και τροχιές των πλανητών στον πραγματικό γεωγραφικό χάρτη. Έτσι βλέπουμε τις αληθινές τοποθεσίες στις οποίες ένας άνθρωπος μπορεί να εκφράσει κάποιες πλευρές του χαρακτήρα του, αν βεβαίως ταξιδέψει σε συγκεκριμένους τόπους της υδρογείου (αρκεί η ώρα γέννησης να είναι απόλυτα σωστή).

(Μ)-: Η Αστροχαρτογραφία -που για ιστορικούς λόγους έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε Αστρογεωγραφία-, είναι το μόνο αψεγάδιαστο μοντέλο που υπάρχει στην αστρολογία, και λειτουργεί πέραν πάσης αμφιβολίας. Δεν μπορεί κανείς σκεπτικιστής να την αμφισβητήσει. Για άλλες αστρολογικές μεθόδους ενδέχεται να διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις ή να εκφέρει βάσιμες αντιρρήσεις. Όχι όμως για την “Αστρογεωγραφία /Αστροχαρτογραφία”.

(Μ)-: Κοιτάξτε τον παγκόσμιο Αστρογεωγραφικό χάρτη για την Ηλιακή Έκλειψη που συνέβη πριν από ένα μήνα. Ήταν αόρατη στην χώρα μας αφού έγινε νύχτα σε εμάς. Κάτω από την ζώνη της σκιάς συσκότισης βρίσκεται η παγωμένη ήπειρος της Ανταρκτικής, αλλά δεν απεικονίζεται στον χάρτη γιατί αστρολογικά δεν μας αφορούν σημεία με θάλασσες και ωκεανούς, αλλά περιοχές που πυκνοκατοικούνται από ανθρώπινες υπάρξεις, όπως βλέπετε στην Αυστραλία, ιδίως στο Σίδνεϊ.


(Μ)-: Δυστυχώς ακόμη και σήμερα τα ηλιοσεληνιακά φαινόμενα είναι συνυφασμένα με προλήψεις και δεισιδαιμονίες. Να δούμε τι θα γίνει σε λίγα χρόνια, στις 21 Αυγούστου 2017 που το κέντρο της σκιάς της μεγάλης ηλιακής έκλειψης θα διασχίσει 10 κεντρικές αμερικανικές πολιτείες (Oregon, Montana, Wyoming, Nebraska, Missouri, Illinois, kentuky, Tennessee, Georgia, South Carolina). Δεν αποκλείεται τότε να ξεκινήσουν να αποκαλύπτονται τα κρυφά σχέδια του επόμενου πλανητάρχη, ή να τον κατηγορήσουν οι αντίπαλοί του για κάτι παρόμοιο.

(Κ)-: <καθηγητής πετάγεται>: Για την τεχνική Local Space τι γνώμη έχετε?

(Μ)-: Το Local Space εμένα μου φαίνεται σαν τα κινούμενα αστέρια του Feng Shui. Αισθάνομαι ότι δεν μου ταιριάζει. Και επειδή δεν το έχω μεταχειριστεί, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Για την Κοσμοβιολογία τι άποψη έχετε?

(Μ)-: Εννοείτε τις αρμονικές και τα μεσοδιαστήματα? Φυσικά λειτουργούν γιατί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Από την πανάρχαια εποχή του Πυθαγόρα γνωρίζουμε για τις αρμονικές. Ο αστρονόμος Kepler τις χρησιμοποιούσε σε πολυάριθμα ωροσκόπια. Ο John Addey τις ξανάφερε στην επιφάνεια τον 20ο αιώνα, και αργότερα ο Karl Frafft. Σήμερα υπάρχουν στο εξωτερικό Σχολές Κοσμοβιολογίας που τις εφαρμόζουν (Αμερική, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστραλία, Ιαπωνία, κ.α.). Όσο για τα δεκάδες μεσοδιαστήματα που ανέδειξε τον περασμένο αιώνα ο Reinhold Ebertin, έχουν τις ρίζες τους στην ινδική αστρολογία. Και τα μεσοδιαστήματα μπορούν να λάβουν ευρύτερες ερμηνείες μέσα σε έναν αστρολογικό χάρτη, όπως αυτές που δημοσίευσε ο Munkasey, ο McBroom κι άλλοι. Εγώ προσωπικά δεν χρησιμοποιώ συχνά τα μεσοδιαστήματα γιατί είναι πάρα πολλά και με κουράζουν. Δεν μπορώ να τα ερμηνεύσω όλα αυτά. Εκτός αν δω σε ένα ωροσκόπιο να υπάρχει Stelium με γενέθλιες όψεις. Διαφορετικά, περιορίζομαι στην δενδρική κατανομή των μεσοδιαστημάτων, εκεί γίνονται πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Δείτε την εικόνα δενδρικής κατανομής μεσοδιαστημάτων για την έναρξη της της σημερινής μας συνάντησης:


(Μ)-: Έτσι βλέπω στα γρήγορα και με λεπτομέρεια τι υπάρχει, αν δεν θέλω να περιοριστώ στις όψεις του Πτολεμαίου και του Kepler.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση, παρακαλώ?.....

(Α)-: Αν κάνω λάθος Κύριε Βροντάκη, διορθώστε με. Όποιος έχει πολλές δυσαρμονικές όψεις είναι σκληροτράχηλος χαρακτήρας, και με τάση να κάνει κακό στην ζωή του ή στους γύρω του. Και το αντίθετο δεν ισχύει για εκείνον που έχει πολλές αρμονικές όψεις?

(Μ)-: Η αστρολογία δεν διακηρύττει κάτι τέτοιο. Βλέπουμε να ισχύει πολλές φορές, αλλά δεν είναι ο κανόνας αυτός. Γιατί εξαρτάται από το πόσο συνειδητοποιημένος είναι ο καθένας. Ακούστε. Το να έχει κάποιος πολλές δυσαρμονικές όψεις στο γενέθλιο ωροσκόπιό του, δεν μας σιγουρεύει ότι θα κάνει οπωσδήποτε κακές πράξεις. Έχει την τάση, την προδιάθεση μέσα στο DNA του. Ωστόσο, μπορεί ο ίδιος να βαδίζει στον δρόμο του φωτός, αλλά να μην αναγνωρίζεται η προσφορά του, ή να περνά κακουχίες, αρρώστιες, βάσανα, απογοητεύσεις. Ή να φορτώνεται προβλήματα άλλων. Ή να είναι των άκρων: άλλοτε δοτικός, κι άλλοτε εκδικητικός. Για να μην μακρηγορώ, θέλω να καταλήξω στο ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις αστρολογικές μας όψεις, είτε είναι θετικές είτε αρνητικές, εξαρτάται αποκλειστικά από τον βαθμό της ηθικής μας. Και η ηθική ενός όντος φαίνεται από το σύνολο του ωροσκοπίου του.

Μιχάλης Βροντάκης