ορισμός του αστρολόγου

 
Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ
Όσοι ζούμε σήμερα στον γαλάζιο μας πλανήτη, έχουμε μια μοναδική ιστορική ιδιαιτερότητα στο διάβα της ανθρώπινης εξέλιξης: βρισκόμαστε σε μια Αστρομεταβατική εποχή, στην οποία ολοκληρώνεται η βιωματική μας πορεία από τον αστερισμό των Ιχθύων, και οδεύουμε προοδευτικά στον αστερισμό του Υδροχόου.

Στην εποχή αυτή που ζούμε, όλοι μας βλέπουμε να κυριαρχούν παντού κραυγαλέες ανισότητες, όχι μόνο σε επίπεδο μεταξύ κοινωνικοοικονομικών τάξεων, αλλά και σε επίπεδο μεταξύ κρατών και πολιτισμών. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει η νέα εποχή του Υδροχόου, παρατηρούμε ότι, αρκετές θρησκείες, παραδόσεις, προφητείες και προβλέψεις, συγκλίνουν στον ερχομό μίας μεγάλης, παγκόσμιας αλλαγής, σε όλες τις κατεστημένες δομές (το πότε κατά την γνώμη μου θα συμβεί και με ποιους τρόπους θα εκδηλωθεί, αφήνω ελεύθερο τον αναγνώστη να το ανακαλύψει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μου: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ).

Όμως σε αυτή την προφητεία ή καταστροφολογία, εσχατολογία ή συνομοσιολογία -όπως θέλει ας την ονομάσει ο καθένας-, για την επικείμενη παγκόσμια αλλαγή, εμπλέκεται στην συνείδηση του κόσμου και η ιδιότητα του αστρολόγου, μέσα στην περιρρέουσα «μεταφυσική» παραφιλολογία των καιρών. Επιπροσθέτως, στα 30 σχεδόν χρόνια που ασχολούμαι με την έρευνα και με την εφαρμογή της αστρολογίας, όποιον κι αν έχω ρωτήσει, μου έδωσε μια κάπως διαφορετική ερμηνεία για το τι είναι ο αστρολόγος, καθώς και για το τι κάνει ο αστρολόγος! Ας προσπαθήσω να το αποσαφηνίσω, καταθέτοντας την δική μου ερμηνεία και ορισμό.

ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥ
Αστρολόγος θεωρείται κατά γενική έννοια, όποιος κατασκευάζει και ερμηνεύει ωροσκόπια (από το αρχαιοελληνικό ρήμα Ωροσκόπος =στοχεύω: παρατηρώ, δηλ. σημειώνω την ώρα ενός συμβάντος).  Συγκεκριμένα, ο αστρολόγος μελετά και καταγράφει τα ουράνια σώματα στον ζωδιακό κύκλο, μετασχηματίζοντας τις αστρονομικές πληροφορίες σε αστρολογικές -όπως ζωδιακές θέσεις και όψεις των πλανητών-, και με βάση τα ανωτέρω, κατασκευάζει και ερμηνεύει ένα ωροσκόπιο. Για την ερμηνεία του ωροσκοπίου ο αστρολόγος δεν εστιάζεται σε φαντασία, οραματισμό ή παραψυχολογικές ικανότητες, αλλά σε αρχετυπικά σύμβολα, τα οποία τα οργανώνει σε λέξεις, τις λέξεις σε φράσεις, και τις φράσεις σε συγκροτημένη ομιλία (σε νοηματικό λόγο). Δεν πρόκειται για καμιά διαμεσότητα, πνευματισμό, εσωτερισμό, μενταλισμό, προφητεία, αλχημεία, οιωνοσκοπία ή μαντεία. Αλλά στην ουσία, πρόκειται για εμπεριστατωμένη αξιολόγηση των συμβόλων μέσα στον χάρτη του ωροσκοπίου. Γιατί τα σύμβολα βοηθούν τον αστρολόγο να εκφραστεί με συνειρμικούς λογισμούς, οι οποίοι στηρίζονται σε συγκεκριμένους κανόνες και ερμηνευτικές τεχνικές, έτσι όπως τις έχει διδαχθεί, συνήθως από ιδιωτικές σχολές, οι οποίες λειτουργούν γι’ αυτό τον σκοπό: παραδίδουν αστρολογικά μαθήματα και στην συνέχεια χορηγούν βεβαίωση (πιστοποιητικό) σπουδών, τύπου διπλώματος. 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στο μακρινό παρελθόν, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, ο αστρολόγος θεωρείτο φυσιογνώστης, αποκρυφιστής, μυστικιστής και προφήτης. Μέχρι την Αναγέννηση κατείχε περιώνυμη θέση σε παλάτια, ως «σοφός» μυστικοσύμβουλος του βασιλιά, επηρεάζοντας σημαντικά την διακυβέρνηση μιας χώρας. Ο αμφιλεγόμενος αυτός ρόλος του αστρολόγου έχει καταδικαστεί στο διάβα των αιώνων, από κύκλους της εκκλησίας, της επιστήμης και της διανόησης, θεωρώντας τον μάγο ή αγύρτη. Αλλά, από τον 20ο αιώνα, ο ρόλος του αστρολόγου διαφοροποιείται σταδιακά -ιδίως στον δυτικό κόσμο-, συμβαδίζοντας με τις ιστορικές επιταγές της εποχής. Έτσι, με τον όρο αστρολόγος χαρακτηρίζεται σήμερα εκείνος που ασχολείται με την μελέτη και με την εφαρμογή της αστρολογίας ως μέσον πρόγνωσης, τόσο των τάσεων ή ροπών των μελλοντικών γεγονότων και συμβάντων, όσο και των ψυχολογικών συναρτήσεων της διάθεσης του εξεταζόμενου, σε συνδυασμό πάντοτε με τον συμμετοχικό ρόλο του εξεταζόμενου ως προς την τελική διαμόρφωση του μέλλοντός του. 

Οι σημερινοί αστρολόγοι εμφανίζονται σε όλη την γκάμα της πληθυσμιακής διαστρωμάτωσης, ευρισκόμενοι σε όλα τα κλιμάκια του μορφωτικού, κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου. Για την κατάστρωση και την μελέτη ενός ωροσκοπίου χρησιμοποιούν ως επί το πλείστον ηλεκτρονικούς υπολογιστές με ανάλογα προγράμματα, και ερμηνεύουν όχι μόνο τις τάσεις /διαθέσεις της ζωής ενός ανθρώπου, αλλά κάνουν και προγνώσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. Γιατί οι σημερινοί αστρολόγοι μπορούν -εξετάζοντας τα δεδομένα που έχουν στην διάθεσή τους-, να αναφερθούν σε μια συνεπαγωγική σειρά πιθανών αποτελεσμάτων, μειώνοντας όσο είναι δυνατό τον παράγοντα του τυχαίου, εάν τα στοιχεία γεννήσεως (τόπος, χρονολογία και ώρα) είναι απολύτως ορθά.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΣΤΡΟΛΟΓΟΥ
1)- Να παρατηρήσει μέσα από τους συμβολισμούς του ωροσκοπίου την δέσμη των διαχειριστικών ικανοτήτων ενός ατόμου, αναλόγως της πνευματικής, ψυχικής και σωματικής του υπόστασης.
2)- Να τον πληροφορήσει για την ιδιοσυγκρασία του, τον τρόπο δηλαδή που λαμβάνει, συνειδητοποιεί και αφομοιώνει τα ερεθίσματα από το εξωτερικό του περιβάλλον, αλλά και τον τρόπο ανταπόκρισής του (τις αντιδράσεις του) απέναντι σε αυτά.
3)- Να του φανερώσει τις μελλοντικές τάσεις που υπάρχουν, έτσι ώστε να αντλήσει τα προσωπικά του συμπεράσματα, τόσο για να καλυτερέψει την βιωματική του πορεία, όσο και για να αναγνωρίσει την αξία του συμμετοχικού του ρόλου στην σχέση του με τον υπόλοιπο κόσμο.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΩΝ
1) Επαγγελματίες αστρολόγοι: χρησιμοποιούν την αστρολογία αποκλειστικά για βιοποριστικούς λόγους, και αμείβονται χρηματικά για τις υπηρεσίες τους.  Οι επαγγελματίες αστρολόγοι τείνουν να διαφημίζονται στα 901, στα ΜΜΕ, στον έντυπο τύπο και στο διαδίκτυο, για περαιτέρω επαγγελματική πρόοδο και αύξηση του τζίρου τους. Ωστόσο, λόγω της τάσης τους για δημοσιότητα και προβολή, η δημοφιλία που αποκτούν, δεν είναι πάντα ευθέως ανάλογη της επιτηδειότητάς τους.
2) Ερευνητές αστρολόγοι: μελετούν σχολαστικά ένα ωροσκόπιο προτού καταλήξουν σε αστρολογικά συμπεράσματα, και για την έρευνα τους δεν περιορίζονται στους κλασσικούς τρόπους ανάλυσης ενός ωροσκοπίου -όπως προόδους και διελεύσεις-, αλλά χρησιμοποιούν και εξελιγμένες μεθόδους, που είναι (κατά την ορολογία τους): συχνότητες των όψεων, μεσοδιαστήματα πλανητών, αρμονικές, αστρογεωγραφικοί χάρτες, πλανητικές επιστροφές και επικύκλια, ιδιοσυναστρίες, και πάρα πολλές άλλες τεχνικές.  Οι ερευνητές μπορεί να λειτουργούν κατά καιρούς είτε ως επαγγελματίες, είτε ως ερασιτέχνες αστρολόγοι, ανάλογα με την περίσταση (βλέπε παρακάτω).
3) Ερασιτέχνες αστρολόγοι: συνήθως καταπιάνονται αθόρυβα στο παρασκήνιο με την μελέτη και με την εφαρμογή της αστρολογίας, έτσι ώστε να καλύψουν την προσωπική τους ανάγκη για έρευνα, εξάσκηση, περιέργεια ή ευχαρίστηση (χόμπι), χωρίς οικονομική ανταμοιβή.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Επειδή υπάρχει έλλειψη κώδικα δεοντολογίας, οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στον επαγγελματία αστρολόγο, στον ερευνητή και στον ερασιτέχνη -δηλαδή στον «εραστή» αυτής της τέχνης-, είναι στην ουσία ισχνές και αδιόρατες, γιατί ποικίλουν στην πράξη, ανάλογα με το επίπεδο σπουδών, γνώσεως, εμπειρίας και αποτελεσματικότητας του καθενός.
2) Ο κάθε αστρολόγος, όσο επαρκής να είναι και όσο καλή πρόθεση να έχει, ερμηνεύει διαφορετικά ένα ωροσκόπιο, ανάλογα με την παράδοση των σπουδών του και το είδος των βιωματικών του εμπειριών, σε συνάρτηση με το προφίλ και τις ανάγκες του εκάστοτε εξεταζομένου: αλλιώς θα εστιαστεί στα ενδιαφέροντα ενός εφήβου και αλλιώς στα ενδιαφέροντα ενός υπερήλικα.
3) Σε αντιδιαστολή με άλλους, νεώτερους κλάδους γνώσεων, ο αστρολόγος μπορεί να αντλήσει επιπρόσθετες πληροφορίες από ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν στην διάθεσή του, στην διεθνή βιβλιογραφία, ως πνευματική παρακαταθήκη που του άφησαν οι προκάτοχοί του, από τα παμπάλαια χρόνια. Είναι ως επί το πλείστον πληροφορίες για τον τρόπο ερμηνείας ενός ωροσκοπίου, αναφορικά με τις θέσεις των πλανητών σε ζώδια και οίκους, καθώς και για τις όψεις (γωνίες) που σχηματίζουν οι πλανήτες μεταξύ τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1) Στην χώρα μας ουδείς αστρολόγος έχει έγκριση της επιστημονικής κοινότητας και η ελληνική πολιτεία δεν έχει υιοθετήσει ένα θεμελιώδες πλαίσιο για την άσκηση της αστρολογίας. Γι' αυτό διαφημίζονται και επιτήδειοι με αμφίβολες ικανότητες, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «αστρολόγοι -μελλοντολόγοι», «αστρολόγοι -μέντιουμ», «αστρολόγοι -ταρωμάντεις» κ.ο.κ., προκειμένου να οικειοποιηθούν ένα ποσοστό της αγοράς, από τον κόσμο που ζητά τέτοιου είδους συμβουλές ή καθοδήγηση.
2) Για όλα τα προαναφερόμενα, εκτός από την απαραίτητη γνώση και εμπειρία ως αξιοκρατικά κριτήρια στην επιλογή ενός αστρολόγου, χρειάζονται και ποιοτικά κριτήρια, όπως: η κοινωνική του καλλιέργεια, η ευρύτητα πνεύματος, η ηθική του, η ειλικρίνεια, η εχεμύθεια, η αυτογνωσία, καθώς και η τάση του να βοηθά συμβουλευτικά τον συνάνθρωπο, όταν και όποτε του ζητηθεί.
3) Η θεοσοφίστρια Έλενα Μπλαβάτσκι (1831-1891) είχε πει: «η αστρολογία είναι τόσο αλάνθαστη όσο είναι και η αστρονομία, υπό την προϋπόθεση ότι οι αστρολόγοι πρέπει να είναι εξίσου αλάνθαστοι».

© 2009, σύνταξη και επιμέλεια κειμένου: Μιχάλης Βροντάκης