ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Η αστρολογία και η ψυχολογία έχουν κοινά ανθρωποκεντρικά στοιχεία επειδή εστιάζουν την έρευνά τους στον χαρακτήρα και στην συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου. Η ψυχολογική αστρολογία -που σπανιότερα αναφέρεται και ως αστροψυχολογία-, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αντιστοιχώντας αρχέτυπους συμβολισμούς, με σκοπό την διερεύνηση των πεποιθήσεων και των θεμελιωδών ενστίκτων που κρύβονται πίσω από την επιφανειακή συμπεριφορά.

Οι αρχαίοι λαοί αντιμετώπιζαν τα άστρα μοιρολατρικά και ειδωλολατρικά, αφού πίστευαν ότι η σχέση μεταξύ ουράνιων φαινομένων και γήινων συμβάντων ήταν απόλυτα γραμμική και ιεραρχική: μια ανώτερη δύναμη κυριαρχούσε μιας κατώτερης. Σταδιακά η αστρολογική φιλοσοφία συνειδητοποίησε ότι, τόσο ο μακρόκοσμος όσο και ο εμπεριεχόμενος μικρόκοσμος, είναι έννοιες μεταξύ τους αλληλένδετες: “όπως πάνω έτσι και κάτω”, σύμφωνα με το ερμητικό απόφθεγμα. Έτσι επικράτησε η άποψη ότι η διευθέτηση των πλανητών αποτελεί συμβολική αντανάκλαση του χαρακτήρα και του πεπρωμένου ενός ατόμου που γεννιέται σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή. Συνεπώς, κάθε ανθρώπινη ύπαρξη θεωρήθηκε ως μινιατούρα του Σύμπαντος, ή αν θέλετε “καθρέπτης της κοσμικής αντανάκλασης”, και η αστρολογία που αναπτύχθηκε ανά τους αιώνες εξελίχθηκε σε μια γλώσσα ουράνιων συμβόλων, με την βοήθεια των οποίων ερμηνεύονται ο χαρακτήρας και τα γεγονότα. Γι' αυτό πρεσβεύω την αστρολογία που θεωρείται μοντέρνα και εξελιγμένη, σε σύγκριση με την αρχαία ελληνική αστρολογία

Τα πρώτα σημάδια ψυχολογικής αστρολογίας σποραδικά ανιχνεύονται στους προσωκρατικούς φιλοσόφους, και εντονότερα εμφανίζονται στην διδασκαλία του Πλάτωνα, που η θεωρία του σχετικά με την φύση της ψυχής, αργότερα θα προσαρμοστεί με την εφαρμοσμένη αστρολογία στο τιτάνιο έργο του Κλαύδιου Πτολεμαίου “Τετράβιβλος”. Αλλά, σε γενικές γραμμές, βλέπουμε ότι μέχρι τον 20ο αιώνα, η συντριπτική πλειοψηφία των αστρολόγων περιορίζεται σε επιφανειακές προσεγγίσεις του χαρακτήρα του εξεταζόμενου, αφού επικεντρώνει τις αναλύσεις στο φαταλιστικό στοιχείο, θεωρώντας ότι ο χαρακτήρας είναι έμφυτος και ως επί το πλείστον στατικός, φιξαρισμένος, αμετάβλητος, τόσο με εγγενή χαρίσματα, όσο και με ιδιοτροπίες και ελαττώματα που ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν -μόνο μέσα από καταλυτικά γεγονότα-. Όμως αυτή η συλλογιστική σταδιακά τείνει να εγκαταλειφθεί, από την εποχή του Ελβετού ψυχιάτρου και ιδρυτή της αναλυτικής ψυχολογίας, Κάρλ Γκούσταβ Γιουνγκ.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και δεκαετίες, σε χώρες του εξωτερικού όπως Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αμερική και Καναδάς, εμφανίζεται ένας αριθμός οικογενειακών συμβούλων, ψυχολόγων, ψυχαναλυτών και ψυχιάτρων, οι οποίοι εντάσσουν την αστρολογία στα πλαίσια της ερευνητικής τους προσπάθειας για την καταγραφή της ψυχοδομής ενός εξεταζόμενου. Ενδεικτικά αναφέρω τους Stephen Arroyo, Liz Greene, Howard Sasportas, Karen Hamaker Zondag, Glenn Perry, Bruno & Louise Huber, οι οποίοι έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη του κλάδου της ψυχολογικής αστρολογίας. Και υποστηρίζουν ότι σε συνδυασμό με τις γνώσεις τους και την ειδικότητά τους, μπορούν πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά να ανακαλύψουν το νόημα μιας ιδιαίτερης κατάστασης την οποία βιώνει ένας εξεταζόμενος, καθώς επίσης λένε ότι, διευκολύνονται στην επιλογή της καταλληλότερης αντιμετώπισης. 

Εγώ ενδιαφέρθηκα για την ψυχολογία πριν από αρκετά χρόνια, όταν έμαθα ότι έχω αυτιστική διαταραχή που αποκαλείται σύνδρομο Asperger. Παρόλο που η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται δυσκολότερα μετά την εφηβεία, φημολογείται ότι από αυτό έπασχε ο Νεύτων, ο Μότσαρτ, η Κιουρί, ο Τζέφερσον και ο Αϊνστάιν. Ή αν θέλετε στην εποχή μας, ο Μέσι, ο Γκέιτς και ο Σπίλμπεργκ (τα βασικά χαρακτηριστικά του Asperger συνοψίζονται ΕΔΩ). Από αστρολογικής πλευράς καταθέτω την άποψη ότι, μια ποικιλία αυτιστικών διαταραχών θα μπορούσε να φανεί και πέρα από τις κλασσικές θέσεις της Σελήνης σε συνδυασμό με δυσαρμονικές πλοκές Ερμή-Κρόνου-Ουρανού. Γιατί αν είναι απόλυτα γνωστή η ώρα της γέννησης, θα μπορούσαμε να δούμε φερ' ειπείν ένα βαρυφορτωμένο άξονα 3ου-9ου Οίκου, -αν δηλαδή εμπεριείχε Stellium ή πολλαπλή Αντίθεση από γενεθλιακούς πλανήτες-, συν κάποια επικουρική ένδειξη Ταφ-Τετραγώνου από πιθανή συμμετοχή του άξονα 6ου-12ου Οίκου [σ.σ. για όσους δεν γνωρίζετε αστρολογία, οι ορισμοί αποσαφηνίζονται παρακάτω]. 

Σήμερα οι γνώσεις μου στην ψυχολογία φτάνουν μέχρι το επίπεδο του να μπορώ να κατανοώ βασικές έννοιες αυτής της επιστήμης. Όμως στην χώρα μας, ελάχιστοι από τους ειδικούς σε τομείς ψυχικής υγείας έχουν ενδιαφερθεί αληθινά για το τι πρεσβεύει η ψυχολογική αστρολογία. Και κάποιοι εξ αυτών που έτυχε να γνωρίσω, παρότι μου εξέφρασαν την ειλικρινή επιθυμία να την δοκιμάσουν, ένιωσαν στο ξεκίνημα να πελαγώνουν μέσα σε ένα κυκεώνα από πάμπολλους αστρολογικούς κανόνες. Παράλληλα αποθαρρύνθηκαν στην ιδέα πως αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο ότι πρέπει να αφιερώσουν αρκετά χρόνια μέχρι να εμβαθύνουν στην αστρολογική γνώση. 

Σίγουρα η εκμάθηση της αστρολογίας ποικίλει, γιατί πρώτα από όλα εξαρτάται από τον βαθμό που βρίσκεται κάποιος -αρχάριος, μέσος ή προχωρημένος-, από την μόρφωση και την ηλικία του -η παιδεία και το πλήθος των βιωματικών του εμπειριών, σε συνάρτηση με τον χρόνο που χρειάζεται για να την μάθει-, καθώς επίσης από το πλήθος των αναλύσεων που κάνει βοηθώντας συμβουλευτικά συνανθρώπους. Και τέλος, η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αστρολογίας είναι ανάλογη με το επίπεδο συνειδητότητας που θέλει να φτάσει κανείς.

Όσοι θέλετε να εμβαθύνετε στον τρόπο ερμηνείας της ψυχολογικής αστρολογίας, έχω αναπτύξει μια ταχύρυθμη και συνάμα δραστική αστροψυχολογική μέθοδο, την οποία είχα προ ετών παρουσιάσει ανιδιοτελώς, ως προσκεκλημένος ομιλητής σε συνέδριο του εξωτερικού, με θέμα: Μέθοδοι Ερμηνείας της Ψυχολογικής Αστρολογίας The Realization of the Methods of Astrological Psychology Interpretation. Με την αστροψυχολογική μέθοδο που ανέπτυξα ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ, και δεν υποκαθιστώ τον κλασσικό τρόπο εκμάθησης της αστρολογίας, αλλά προσφέρω μια γρήγορη και ουσιώδη κατανόηση των θεμελιωδών αστρολογικών εννοιών, για να μπορείτε μόνοι σας να ερμηνεύετε τον χαρακτήρα σας μέσα από το ωροσκόπιο. Συγκεκριμένα, η εν λόγω αστροψυχολογική μέθοδος αποτελείται από τέσσερα μέρη: Πλανήτες, Όψεις, Ζώδια, Οίκοι, και εστιάζεται στις έννοιες όλων των αστρολογικών ιδιοτήτων, οι οποίες μπορούν να περιγραφούν με αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά, ως “τροφή για σκέψη του εκπαιδευόμενου”, σε μια προσπάθεια αυτοδιδασκαλίας. Ακολουθεί η διαδικτυακή παρουσίαση αυτής της αστροψυχολογικής μεθόδου, σε περιεκτική μορφή, αν είστε ενήλικες και ενδιαφέρεστε να την μάθετε. 

Το πρώτο βήμα για να ανακαλύψετε και να συγκρίνετε μόνοι σας τα ιδιαίτερα στοιχεία του χαρακτήρα σας, είναι να μάθετε σε ποια Ζώδια ή και σε ποιους Οίκους βρισκόταν οι πλανήτες όταν γεννηθήκατε. Στην εποχή μου η κατάστρωση ενός αστρολογικού χάρτη ήταν χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, αφού έπρεπε με το χέρι να υπολογίζω μια σειρά από αστρονομικούς παράγοντες βάσει σφαιρικής τριγωνομετρίας, με λογάριθμους και πλανητικές εφημερίδες. Όλα αυτά μέχρι που ανέτειλε η εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών και αργότερα το διαδίκτυο. Σήμερα είναι πανεύκολο και δωρεάν να μάθετε αυτές τις πληροφορίες, γιατί υπάρχουν ελληνικά και ξένα sites που προσφέρουν τέτοιες δυνατότητες. Ένα παράδειγμα είναι ο διεθνούς φήμης ιστότοπος ASTRO.COM ( συνοπτικές οδηγίες υπάρχουν ΕΔΩ ).  

Επεξήγηση συμβόλων 
Για την απεικόνιση ενός ωροσκοπίου χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα αρχετυπικά σύμβολα -κάθε ένα από αυτά τα σύμβολα ισοδυναμεί με περίπου χίλιες λέξεις στην αστρολογική ερμηνεία-.


Πρώτο μέρος της αστροψυχολογικής μεθόδου= οι Πλανήτες: 
Ο κάθε πλανήτης είναι ένα αρχετυπικό σύμβολο μέσα στο ωροσκόπιο, που δείχνει σε ποιες περιοχές επικεντρώνεται η ψυχική ενέργεια ενός ανθρώπου. 

Ήλιος (Sun) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Ήλιος την στιγμή που γεννηθήκαμε δείχνει την πηγαία τάση μας να μάθουμε ποιοι αληθινά είμαστε, την επιθυμία μας να αποκτήσουμε τον έλεγχο του εαυτού μας και της ίδιας μας της ζωής. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: θετικά τοποθετημένος: πατρότητα, δημιουργικότητα, προσωπικότητα, χόμπι, σθένος, εξουσία, αναγνώριση, μεγαλοπρέπεια. Αρνητικά τοποθετημένος: εγωκεντρισμός, αυτοπροβολή, θεατρινισμός, παλιμπαιδισμός, ματαιοδοξία, χλιδή, αλαζονεία.  

Σελήνη (Moon) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν η Σελήνη την στιγμή που γεννηθήκαμε δείχνει τον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε συναισθηματική ασφάλεια και σιγουριά. Φανερώνει την γονιμότητά μας, την επίδραση του περιβάλλοντος σε εμάς, τις συγκινησιακές μας μεταβολές και τις πιθανές προκαταλήψεις μας. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένη: μητρότητα, γονιμότητα, συναισθήματα, μνήμη, οικειότητα, δεκτικότητα, απορροφητικότητα, προαίσθηση, φροντίδα, θαλπωρή, αποκατάσταση, αποταμίευση, παραδοσιαρχία. Αρνητικά τοποθετημένη: ευσυγκινησία, ανασφάλεια, επιφυλακτικότητα, προσκόλληση, άμυνα. 

Ερμής (Mercury) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Ερμής όταν γεννηθήκαμε φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο αφομοιώνουμε εμπειρίες και γνώσεις γύρω από πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Δείχνει το πως ασκούμε τις πνευματικές μας ικανότητες, το πως ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες με άλλους, το πως συντονιζόμαστε πνευματικά, μέσα από νευρικά ερεθίσματα και αντιδράσεις. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: νοοτροπία, ευελιξία, μελέτη, γραφή, συζήτηση, κριτική, χιούμορ, σάτιρα, διαμεσολάβηση, συνειδητοποίηση. Αρνητικά τοποθετημένος: περιέργεια, πονηρία, αδιακρισία, δηκτικότητα, αστάθεια, ανευθυνότητα, ακαταστασία, αντιγραφή, μιμητισμός. 

Αφροδίτη (Venus) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν η Αφροδίτη όταν γεννηθήκαμε δείχνει την τάση μας για συνεργασία, και το πως δημιουργούμε αισθηματικές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα με όσους μας συνδέει συμπάθεια ή κάτι κοινό στην ιδιοσυγκρασία. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένη: αγάπη, έρωτας, ηδονή, ευγένεια, γοητεία, ηρεμία, αρμονία, συντροφικότητα, αισθητική, χρήμα, ομορφιά, άνεση, απόλαυση. Αρνητικά τοποθετημένη: λαγνεία, κολακεία, διαστροφή. 

Άρης (Mars) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Άρης όταν γεννηθήκαμε δείχνει την τάση μας για ατομική ανάπτυξη και τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνουμε τις παρορμήσεις μας: πως ξεκινούμε καθετί αλλά και την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: κινητοποίηση, αγώνας, θάρρος, δύναμη, πάθος, δράση, ορμή, λίμπιντο, σεξουαλικότητα, οργασμός. Αρνητικά τοποθετημένος: ανυπομονησία, ανυπακοή, απερισκεψία, ευθιξία, ωμότητα, επιθετικότητα, διεκδίκηση, ανταρσία, πόνος, ωρυγή, ατυχήματα. 

Δίας (Jupiter) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Δίας όταν γεννηθήκαμε δείχνει το πως καλλιεργούμε την αντίληψή μας και το πως αναπτύσσουμε την κοινωνικότητά μας. Δηλώνει την εσωτερική μας ποιότητα, την ηθική μας υπόσταση, την πνευματική μας ανάπτυξη και την φιλοσοφική ή θρησκευτική μας στάση. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: πολυμέρεια, επένδυση, ανάπτυξη, ενθουσιασμός, γέλιο, ελπίδα, επιτυχία, ευτυχία, ηθική, φιλοσοφία, φιλοξενία, φήμη. Αρνητικά τοποθετημένος: υποσχέσεις, επιπολαιότητα, καιροσκοπισμός, τυχοδιωκτισμός, φανατισμός, πολυπραγμοσύνη, διασπορά, υπερβολή, πολυτέλεια, κερδοσκοπία. 

Κρόνος (Saturn) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Κρόνος όταν γεννηθήκαμε δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αναλώνουμε τον χρόνο μας και το πως η ζωή μας σχετίζεται με την ανάγκη αξιολόγησης, ανάλογα με τα αποτελέσματα των πράξεών μας. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: σοβαρότητα, τυπικότητα, οργανωτικότητα, υπευθυνότητα, ωριμότητα, καθήκον, αξιοπιστία, ρεαλισμός, ειλικρίνεια, συνέπεια, πειθαρχία, συντήρηση, σιγουριά, πεποιθήσεις, ρήσεις, νουθεσία, ηγεσία, φιλότιμο. Αρνητικά τοποθετημένος: υπερηφάνεια, αυστηρότητα, σκοπιμότητα, βραδύτητα, λιτότητα, ψυχρότητα, κομφορμισμός, περιορισμός, μονομέρεια, ρουτίνα, ακινησία, απογοήτευση, υποχρεώσεις, βάσανα, φθορά. 

Ουρανός (Uranus) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Ουρανός όταν γεννηθήκαμε δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα, προσδοκώντας μια αφηρημένη νοητική θεώρηση. Δείχνει το πως αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε πρωτότυπο και περίεργο στην ζωή μας. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: αλτρουισμός, φιλαλήθεια, έμπνευση, πρωτοπορία, εφευρετικότητα, αυτοτέλεια, ανεξαρτησία, διορατικότητα, πρόγνωση, αποκάλυψη. Αρνητικά τοποθετημένος: εκπλήξεις, εκκεντρικότητα, επαναστατικότητα, αντιφατικότητα, ασυνέπεια, αποστασιοποίηση, αντικοινωνικότητα, θράσος. 

Ποσειδώνας (Neptune) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Ποσειδώνας όταν γεννηθήκαμε δείχνει το είδος του φίλτρου μέσα από το οποίο θα διέλθει κάθε νέα εμπειρία που αποκτούμε από το εξωτερικό περιβάλλον μας. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: διαίσθηση, διόραση, ουμανισμός, ρομαντισμός, ανιδιοτέλεια, φιλευσπλαχνία, καλλιτεχνία. Αρνητικά τοποθετημένος: ασάφεια, αφηρημάδα, άγνοια, αμφιβολία, απόκρυψη, συγκάλυψη, δειλία, ολιγωρία, αναξιότητα, παραίτηση, ήττα, απομόνωση, έξεις, ψευδαισθήσεις, αίρεση, σύγχυση, αφέλεια, αμνησία, ιδεοληψία, υποκρισία, εξαπάτηση, προδοσία, αυτοθυσία, εξιλέωση, διάλυση, χάος, άβυσσος. 

Πλούτωνας (Pluto) το ζώδιο στο οποίο βρισκόταν ο Πλούτωνας όταν γεννηθήκαμε δείχνει τον τρόπο με τον οποίο περνάμε ασυνείδητα την γραμμή μας στους άλλους, πως ενστικτωδώς επιχειρούμε να τους καταφέρουμε. Επίσης δείχνει εάν και πόσο θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τραυματικές εμπειρίες από το παρελθόν μας. Όλα αυτά, ανάλογα με την δυνατότητα που έχουμε από την φυσική, πνευματική και ψυχική μας δομή. Αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά: Θετικά τοποθετημένος: ορμέμφυτα, αυτοεξέταση, υπέρβαση, μεταμόρφωση, μεταλλαγή. Αρνητικά τοποθετημένος: κυριαρχία, απολυταρχία, καχυποψία, ραδιουργία, κρυψίνοια, ζηλοτυπία, μίσος, μαρτύριο, ασυνειδησία, υλισμός, διαπλοκή, τέλμα, διάβρωση, κατάλυση. 

Σημείωση: Τα περισσότερα από τα παραπάνω ίσως μοιάζουν ακατανόητα στους αδαείς που τα αντικρίζουν για πρώτη φορά, σαν σκόρπιες λέξεις ή φράσεις χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Όμως αν προσπαθήσετε να τα συνηθίσετε, θα σας βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεστε στην ερμηνεία που στην συνέχεια θα κάνετε μόνοι σας. Παρακάτω θα σας δώσω εν συντομία δειγματοληπτικά παραδείγματα, για να δείτε πως γίνεται η σύνδεση/σύνθεση των εννοιών με αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά, όταν οι πλανήτες σχηματίζουν μεταξύ τους, κύριες Όψεις.

Η αστροψυχολογική κατάταξη διακρίνει τους πλανήτες σε: προσωπικούς: Ήλιος, Σελήνη, Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, σε διαπροσωπικούς: Δίας, Κρόνος, και σε συλλογικούς: Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας. Οι θετικές ή οι αρνητικές ιδιότητες του κάθε πλανήτη, εξαρτώνται αποκλειστικά από την φύση των όψεων που κάθε φορά σχηματίζει. Όλα αυτά θα τα δούμε με παραδείγματα στην συνέχεια.

Δεύτερο μέρος της αστροψυχολογικής μεθόδου= οι πλανητικές όψεις: 
Περνάμε τώρα στο δεύτερο μέρος, όπου θα εξηγήσουμε τις γωνιώδεις πλανητικές όψεις (αγγλοσαξονικά aspects, από το λατινικό ρήμα aspicio). Με απλά λόγια, οι όψεις είναι τριγωνομετρικά σημεία που αποκαλύπτουν το πόσο σημαντικός είναι ένας πλανήτης στην θέση που βρίσκεται, ανάλογα με τον συσχετισμό του με τους υπόλοιπους. Οι όψεις που υπάρχουν στην αστρολογία είναι πάμπολλες, αλλά οι πέντε κυριότερες όψεις που χρησιμοποιούμε, είναι οι εξής:
  
Σύνοδος /Ταύτιση /Ένταση (Conjunction) 0 μοίρες, ισχυρή, μικτή όψη, με εκατέρωθεν ανοχή +/- 8 μοίρες. Η Σύνοδος συμβολίζει την απόλυτη ένωση, γιατί μηδέν μοίρες= 360 μοίρες στον Ζωδιακό κύκλο του αστρολογικού χάρτη. Η Σύνοδος είναι κατά σειρά δυναμικής η πρώτη κύρια όψη και η φύση της Συνόδου έχει την εξής ιδιαιτερότητα: είναι πανίσχυρη αλλά μικτή, γιατί ποικίλει, αφού εξαρτάται κάθε φορά από τους πλανήτες που την σχηματίζουν. Αν π.χ. στον ένα από τους δύο πλανήτες της Συνόδου υπερτερούν τα αρνητικά στοιχεία που προείπαμε, τούτο αρκεί για να χαρακτηρίσουμε την όψη της Συνόδου ως δυσαρμονική.

Αντίθεση /Διάμετρος /Πόλωση (Opposite) 180 μοίρες, ισχυρή, δυσαρμονική όψη, με εκατέρωθεν ανοχή +/- 7,5 μοίρες. Η Αντίθεση μεταξύ πλανητών είναι κατά σειρά δυναμικής η δεύτερη κύρια όψη και προκύπτει από σημαντική διαίρεση /κόψιμο /σχίσιμο του κύκλου που συμβολίζει πάντα τον διαχωρισμό, την διχοτόμηση, τον διχασμό, την σύγκρουση, την απομάκρυνση, ακόμη κι όταν συμβαίνει μεταξύ θετικής φύσεως πλανητών. 

Τρίγωνο /Εκτόνωση /Πυραμίδα (Trine) 120 μοίρες, ισχυρή, αρμονική όψη, με εκατέρωθεν ανοχή +/- 6 μοίρες. Το Τρίγωνο μεταξύ πλανητών είναι κατά σειρά δυναμικής η τρίτη κύρια όψη και προκύπτει από την τριχοτόμηση του κύκλου που συμβολίζει την διαμεσότητα, την διευκόλυνση, την εξισορρόπηση, την αρμονία, την απελευθέρωση ιδεών, συναισθημάτων και πράξεων, ακόμη κι όταν συμβαίνει μεταξύ αρνητικής φύσεως πλανητών. 

Τετράγωνο (Ημι-Αντίθεση) Square 90 μοίρες, ισχυρή δυσαρμονική όψη, με εκατέρωθεν ανοχή +/- 5,5 μοίρες. Το Τετράγωνο μεταξύ πλανητών είναι κατά σειρά δυναμικής η τέταρτη κύρια όψη και προκύπτει από τους αριθμούς 2x2 δηλαδή μοιράζεται την φύση δύο ημι-Αντιθέσεων, γι' αυτό συμβολίζει πάντοτε την εσωτερική σύγκρουση του ατόμου, αλλά και τον εξαναγκασμό του για δημιουργικότητα. Το Τετράγωνο είναι δυσαρμονική όψη, ακόμη κι όταν συμβαίνει μεταξύ θετικής φύσεως πλανητών. 

Εξάγωνο (μισό Τρίγωνο) Sextile 60 μοίρες, αρμονική όψη, με εκατέρωθεν ανοχή +/- 3 μοίρες. Το Εξάγωνο μεταξύ πλανητών είναι κατά σειρά δυναμικής η πέμπτη κύρια όψη (ήτοι η πιο εξασθενημένη), και μπορεί να θεωρηθεί σαν “Αντίθεση του Τριγώνου”, αφού προκύπτει από τους αριθμούς 2x3 και συνεπώς, ενώ παρουσιάζεται σαν αρμονικό, μερικές φορές μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν ουδέτερα. Δηλώνει δηλαδή μια κατάσταση εξισορρόπησης και επαυξάνει την όξυνση της συνείδησης, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι θα κινητοποιηθεί ο ίδιος ο άνθρωπος, μέσα σε ένα μεγάλο βαθμό πρωτοβουλιών. 

Σημείωση: ίσως παρατηρήσατε ότι τα ασφαλή όρια των ανοχών που δεχόμαστε σε όλες τις κύριες πλανητικές όψεις δεν υπερβαίνουν το 1/12 του Ζωδιακού κύκλου, ήτοι 30 μοίρες συνολικά. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι, όσο στενότερα είναι τα όρια, τόσο περισσότερο ανταποκρίνονται οι όψεις, δηλαδή οι δείκτες των αστρολογικών εννοιών, μέσα από αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά.

Διασαφήνιση των πλανητικών Όψεων: 
Στην αστρολογία όλες οι όψεις είναι τριγωνομετρικές, δηλαδή αρκούν δύο σημεία σε απόσταση περίπου 120 μοιρών για να δεχτούμε ότι σχηματίζουν Τρίγωνο, ή δύο πλανήτες που απέχουν περίπου 90 μοίρες μεταξύ τους για να δεχτούμε ότι βρίσκονται σε Τετράγωνο. Με θετικές αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά περιγράφουμε τους πλανήτες που σχηματίζουν μεταξύ τους κύριες αρμονικές όψεις, ενώ με αρνητικές αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά περιγράφουμε τους πλανήτες που σχηματίζουν μεταξύ τους κύριες δυσαρμονικές όψεις. Στην πράξη όμως υπάρχει μια ειδοποιός διάκριση: όταν σε έναν αστρολογικό χάρτη δείτε να υπάρχει μια κύρια όψη -είτε είναι αρμονική, είτε δυσαρμονική-, δεν σημαίνει ότι θα περιγράψετε αυτή την όψη με το σύνολο των λέξεων-κλειδιών που αντιστοιχούν στο πλανητικό σετ που την σχηματίζει, γιατί κανείς μα κανείς δεν εκφράζει στην ζωή όλες τις τάσεις ταυτόχρονα (ο έμπειρος αστρολόγος αντιλαμβάνεται αυτή την διάκριση). Περισσότερα για τις κύριες όψεις αναφέρω στην συνέχεια. 

Υπάρχουν βέβαια και παράγωγες όψεις, στις οποίες δεν υιοθετούμε ανοχές μεγαλύτερες από +/-μιάμιση μοίρα. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω την πιο δημοφιλή από τις παράγωγες όψεις, η οποία αποτελείται από 150 μοίρες, ονομάζεται Χιαστί ή Χιασμός (Quincunx ή Inconjunct), και γίνεται από πλανήτες που απέχουν μεταξύ τους πέντε Ζώδια, γι' αυτό ο Χιασμός -από την εποχή του Πτολεμαίου μέχρι σήμερα-, δείχνει απραγματοποίητες δυνατότητες. Πιο συγκεκριμένα, ο Χιασμός έχει μικτή φύση, γιατί αποτελείται από ένα Τετράγωνο και ένα Εξάγωνο μαζί -αυτό σημαίνει πως αν κάποιος έχει στην γέννηση Χιασμό μεταξύ δύο πλανητών, όταν ένας διελαύνων ή προοδευτικός πλανήτης σχηματίσει Εξάγωνο με τον ένα, ταυτόχρονα θα σχηματίζει και Τετράγωνο με τον άλλον. Και επειδή το Τετράγωνο είναι πιο ισχυρή όψη από το Εξάγωνο, συμπεραίνουμε ότι ο Χιασμός είναι όψη παράγωγη και δυσαρμονική-.

Ο Χιασμός θεωρείται πολύ συνηθισμένη όψη, -την είχε και ο Adolf Hitler-. Αλλά σε σπανιότερο στάδιο θα συναντήσετε σε αστρολογικούς χάρτες την μικτή όψη YOD: αποτελείται από δύο πλανήτες που βρίσκονται σε Εξάγωνο, και ταυτόχρονα έναν τρίτο πλανήτη που δημιουργεί μεταξύ τους, δύο Χιασμούς σε σχήμα Υ -στην ουσία είναι διπλή 150άρα που εμφανίζεται στο 14% των χαρτών του γενικού πληθυσμού-. Ενδεικτικά παραδείγματα: από καλλιτέχνες ο Marlon Brando, η Jane Fonda, ο Antonio Banderas, και από πολιτικούς ο Yasser Arafat και ο Silvio Berlusconi. Επειδή το YOD συμβαίνει μεταξύ πλανητών σε ανομοιογενή Ζώδια, το συναντούμε σε χάρτες ανθρώπων που μέσα από υποσυνείδητες διεργασίες, φέρνουν στην επιφάνεια απωθημένες μνήμες που έχουν με άτομα του ευρύτερου οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά θα μπορούσαν να είναι είτε γονείς τους, είτε άλλοι ανιόντες συγγενείς, βιώματα των οποίων παραμένουν καταγεγραμμένα στο γενετικό υλικό τους, και ως απόγονοι, τα κουβαλούν ως περιπεπλεγμένη «ψυχική κληρονομιά» και τα εκφράζουν με ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές, π.χ. πλένουν διαρκώς τα χέρια τους, ή τα καθαρίζουν συχνά με οινόπνευμα, ή βουρτσίζουν μανιωδώς τα δόντια τους, ή αλλάζουν αρκετές φορές την ημέρα παπούτσια ή εσώρουχα, ή καθημερινά βάζουν πλυντήριο, ή ελέγχουν τα πράγματα γύρω τους πολλές φορές για να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται στην σωστή τους θέση. Σε ακόμα πιο σπάνιες περιπτώσεις, το YOD μπορεί να εμφανιστεί δύο φορές μέσα σε ένα ωροσκόπιο, όπως συνέβη στην περίπτωση του Oscar Wilde και του Elton John. Σε ανθρώπους με δύο YOD, όλες οι καταστάσεις και πράγματα που δεν έχουν, ποθούν να συμβούν αλλά το θεωρούν αδύνατο, -είτε σε υλικό είτε σε πνευματικό επίπεδο-, δεν συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν στο διάβα της ζωής τους, όμως περιμένουν τους ίδιους να κινητοποιηθούν κατάλληλα, για να τα ανακαλύψουν και να τα αποκτήσουν. 

Σημείωση: όλες οι αστρολογικές περιγραφές των όψεων λειτουργούν πάντα αμφίδρομα, δηλαδή η ερμηνεία π.χ. της δυσαρμονικής όψης Ήλιου σε Σύνοδο με Κρόνο, ισχύει επακριβώς για ότι θα λέγαμε για τον Κρόνο σε Σύνοδο με Ήλιο. Υπάρχει βέβαια κάποια διαφορά σχετικά με το που γίνεται η Σύνοδος αυτή, δηλαδή μέσα σε ποιο Ζώδιο ή σε ποιον Οίκο συμβαίνει, γιατί “χρωματίζεται” και από αυτές τις ιδιότητες (ο έμπειρος αστρολόγος αντιλαμβάνεται αυτή την διάκριση). 

Ακολουθούν δειγματοληπτικά παραδείγματα βασικής ερμηνείας, τα οποία προκύπτουν από την συνειδητοποίηση των πλανητικών εννοιών, μέσα από την κατανόηση των λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούμε για την περιγραφή τους: 

Άρης Σύνοδο με Κρόνο: η όψη αυτή είναι δυσαρμονική και παρομοιάζεται με δύο ετερόκλητα στοιχεία, την φωτιά και τον πάγο. Επίσης παραλληλίζεται με το μαχαίρι που μάταια προσπαθεί να κόψει μια πέτρα, ή με το γκάζι που κάποιος το πατά ταυτόχρονα με το φρένο, επειδή ο άνθρωπος δεν καταφέρνει να συνδυάσει την τέρψη με την λογική, την δράση με την ευθύνη. Έτσι εμφανίζει την τάση να κάνει λάθος πράγματα σε λάθος χρονική στιγμή, ιδιαίτερα όταν είναι στριμωγμένος/στρεσαρισμένος. Και γενικά στην ζωή του έχει ένα διαρκές μπλοκάρισμα στο να εκφράσει σκέψεις και προσωπικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Παρουσιάζει ανασφάλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, αποφεύγει ζητήματα που δεν ερμηνεύονται με λογική επιχειρηματολογία και αισθάνεται έναν αδιόρατο φόβο για καθετί άγνωστο. Βρίσκεται σε αδιέξοδο και δείχνει συντηρητικός, σκληρός, ψυχρός, πιεσμένος και μονολεκτικός στις περιγραφές του. Συχνά αυτοσαρκάζεται και δείχνει αφοπλιστικά ειλικρινής, έως κυνικός. Πιστεύει ότι για να γίνει κάτι σωστά, πρέπει να το κάνει μόνος του ή να το επιβλέπει. Παράλληλα θέλει να περνά το δικό του, αγνοώντας τις συμβουλές άλλων και παραβλέποντας τις όποιες οργανωτικές δυσκολίες, σαν να πηγαίνει κόντρα στο κύμα, μερικές φορές. Όταν απογοητεύεται δυσκολεύεται να ελέγξει τον θυμό του γιατί συσσωρεύει απωθημένα κι έτσι η οργή του ξεσπά εκρηκτικά. [Σημειώστε πως κάθε πλανητική Όψη δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα και η υγεία είναι αλληλένδετα με το σύνολο του ψυχισμού. Ο άνθρωπος αυτός είναι γρήγορος οδηγός, αλλά συχνά υποφέρει από ημικρανίες, -γιατί σωματοποιεί άγχη και στρεσογόνες καταστάσεις-, και αν πλησιάσει στην τρίτη ηλικία, τότε υποφέρει από αναιμία, φλεγμονές των αρθρώσεων, πόνους στα οστά και αρθριτικά]. Επίσης η λίμπιντός του φθίνει όσο μεγαλώνει και μειώνεται το ενδιαφέρον του για σεξ, γιατί θεωρεί ότι το σεξ με μόνιμο σεξουαλικό παρτενέρ δεν εξυπηρετεί κάποια πρακτική αναγκαιότητα. Ειδικά αν έχει τεκνοποιήσει ή αν έχει μακροχρόνιο δεσμό, θεωρεί ότι με την πάροδο του χρόνου εκπληρώνει με διαφορετικούς τρόπους τα συντροφικά/συζυγικά του καθήκοντα (σ.σ. δεν αναφέρομαι στην έκφραση του έρωτα ή της αγάπης που αστρολογικός δείκτης είναι αποκλειστικά η Αφροδίτη). Τέλος, αν η δυσαρμονική Σύνοδος που περιέγραψα δέχεται ταυτόχρονα ένα ευεργετικό Τρίγωνο από τρίτο πλανήτη, μειώνεται η ανωτέρω δυσαρμονία και απαλύνονται οι προαναφερόμενες δύσκολες τάσεις του χαρακτήρα αυτού του ανθρώπου. 

Δεύτερο παράδειγμα: 
Άρης Δυσαρμονικά με Ποσειδώνα: η Όψη αυτή είναι δυσαρμονική και παραλληλίζεται με έναν μποξέρ που δίνει γροθιές στον αέρα, γιατί δεν βλέπει τον αντίπαλο επειδή μεσολαβεί μια κουρτίνα. Δηλαδή ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αντικειμενική πραγματικότητα μέσα από ένα πολυχρωματικό φαντασιακό φίλτρο, άλλοτε ωραιοποιημένα, άλλοτε όχι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ευφυίας του. Με αποτέλεσμα να μην κατανοεί ορθά κάποια πράγματα, να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και άθελά του να προκαλεί μπερδέματα, σύγχυση και παρεξηγήσεις -ιδίως όταν κρίνει συμπεριφορές άλλων, επειδή νομίζει ότι και οι άλλοι σκέφτονται όπως εκείνος-. Ταλαντεύεται μεταξύ δράσης και απάθειας, και όποτε δρα παρορμητικά και απροειδοποίητα, οι άλλοι ενοχλούνται. Δεν μπορεί να πάρει σωστές αποφάσεις, ιδίως όταν θυμώνει, και εκδηλώνει τον θυμό του παράλογα, γεγονός που το συνειδητοποιεί αργότερα και μετανιώνει. Ενδόμυχα επιζητεί την αναγνώριση, αλλά δεν το παραδέχεται, λόγω κρυφοεγωϊσμού. Είναι επιρρεπής στην κολακεία και συχνά σχετίζεται με υποδεέστερα ή ακατάλληλα άτομα. Γενικά προσπαθεί να τα έχει καλά με όλους για να είναι αρεστός, και προσφέρει αυτοβούλως πολλά, ματαίως περιμένοντας στο μέλλον ισάξια συμπεριφορά ή ισοδύναμα ανταλλάγματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που εισπράττει αχαριστία, καχυποψία, περιφρόνηση, αδικία, συκοφαντία. Έτσι αισθάνεται σαν αποδιοπομπαίος τράγος, αποκτά αισθήματα κατωτερότητας, δηλητηριάζει την ψυχή του, περιχαρακώνεται και σταδιακά περιθωριοποιείται με το να γίνεται επιρρεπής στην απομόνωση, στο αλκοόλ, στις ηρεμιστικές ουσίες ή στα ναρκωτικά. Στον σεξουαλικό τομέα υπάρχει ασαφής εικόνα με περιπεπλεγμένη λίμπιντο: σχεδόν μέχρι την ενηλικίωση αμφιταλαντεύεται πειραματιζόμενος, ώσπου να καθορίσει και να παγιώσει την σεξουαλική του ταυτότητα. Και μολονότι το αποκρύβει λόγω φόβου κοινωνικής αντίδρασης, από μικρή ηλικία έχει δοκιμάσει σεξουαλικές φαντασιώσεις και παρεκκλίσεις, όπως: αμφιφυλοφιλία, ομοφυλοφιλία ή άλλες παραφιλίες (σ.σ. δεν θα εκδηλώσει στην ζωή του όλη την πιθανή γκάμα σεξουαλικών διαταραχών, αλλά ίσως μία ή κάποιες από αυτές σε συνδυασμό, ανάλογα με το αν συνηγορούν κι άλλοι αστρολογικοί δείκτες στο σύνολο του χάρτη του). Επίσης με αυτή την δυσαρμονική όψη, αν ο Άρης ή ο Ποσειδώνας βρίσκεται μέσα στον άξονα 4ου-10ου Οίκου, είναι πιθανόν να υπάρχει και ασάφεια ή μπέρδεμα στην προφορά του επωνύμου ή στην διατύπωση σε επίσημα πιστοποιητικά (ταυτότητα, διαβατήριο, άδεια οδήγησης, κ.α). Τέλος, ο άνθρωπος αυτός δεν είναι οπαδός της υγιεινής διατροφής, ούτε πολύ της καθαριότητας, και δείχνει φιλάσθενος, γιατί το ανοσοποιητικό του σύστημα εμφανίζεται αργό και αδύναμο: κάποιες φορές επιτίθεται με αντισώματα στον ίδιο του τον οργανισμό, προκαλώντας αλλεργίες ή αυτοάνοσες ασθένειες, αλλά στο σύνολο των περιπτώσεων αργεί να αντιληφθεί μια μικροβιακή εισβολή ή να καταπολεμήσει έγκαιρα και δραστικά μια ίωση, κι έτσι οι μολύνσεις αναπτύσσονται εκεί που θα βρουν τα πιο ευπαθή του σημεία.

Γενικά να ξέρετε ότι, κατά κανόνα, κανείς δεν είναι τέλειος, αφού κάθε άνθρωπος θα έχει τουλάχιστον ένα σετ δυσαρμονικής όψης στον χάρτη του, το οποίο φανερώνει αδυναμίες και ελαττώματα του χαρακτήρα του, που πρέπει να τα αποδεχτεί, να ασχοληθεί με αυτά, να τα παλέψει όσο μπορεί, ούτως ώστε να απελευθερωθεί ψυχολογικά. Ο δρόμος δεν είναι ούτε απλός ούτε εύκολος, αλλά έχω την πεποίθηση ότι θα βοηθηθεί πολύ περισσότερο αν απευθυνθεί εξαρχής σε ειδικούς της ψυχικής υγείας. Εγώ δεν μπορώ να θεωρηθώ ειδικός στην ψυχολογία, από την στιγμή που προσπαθώ να προσεγγίσω έναν εξεταζόμενο από την σκοπιά του αστρολόγου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σπουδάσει σε τομείς ψυχικής υγείας και ασχολούνται επικουρικά με την αστρολογία, έχουν αποκτήσει το κατάλληλο γνωσιακό υπόβαθρο και θεωρούνται ειδικοί επί του θέματος. Εξυπακούεται πως αν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε πνευματική ασθένεια, νευρική ή ψυχική διαταραχή, πρέπει να απευθύνεστε αποκλειστικά σε ειδικούς ψυχικής υγείας, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι, που με την επιστημονική τους κατάρτιση και εξειδίκευση, θα αποφανθούν για την περίπτωσή σας και θα προτείνουν την κατάλληλη αντιμετώπιση. 

Σημείωση: είδατε μια στοιχειώδη ερμηνεία μεταξύ ενός προσωπικού πλανήτη (Άρης) και ενός διαπροσωπικού (Κρόνος). Τις ενδείξεις των πολύ αργών (εξωκρόνιων) πλανητών -είτε είναι θετικές είτε είναι αρνητικές-, δύσκολα μπορεί να τις διαχειριστεί κανείς, γιατί θεωρούνται συλλογικές, αφού ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας μένουν για πολλά χρόνια σε κάθε ζώδιο. Και συνεπώς, δεχόμαστε μεγαλύτερες ανοχές στην μέτρηση, αφού οι συλλογικές όψεις σχετίζονται περισσότερο με παγκόσμια γεγονότα και με την νοοτροπία κάθε γενιάς, π.χ. στην εγκόσμια αστρολογία η όψη Ποσειδώνας σε Εξάγωνο με Πλούτωνα δείχνει όλες τις υποθέσεις που αφορούν το πετρέλαιο (Ποσειδώνας) που προέρχεται από τα έγκατα (Πλούτωνας). Η όψη αυτή θεωρείται κοσμοϊστορική γιατί διαρκεί πάνω από μισό αιώνα και συσχετίζεται με τις κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές συνθήκες που ζούμε, σε συνάρτηση με το παγκόσμιο δίκτυο εξόρυξης, διανομής και χρήσης του πετρελαίου, ως κύρια πηγή ενέργειας που με τον άλφα ή βήτα τρόπο καταναλώνουμε, όσοι γεννηθήκαμε από το 1955 μέχρι σήμερα. 

Παράδειγμα ερμηνείας μεταξύ συλλογικών πλανητών: 
Ουρανός Σύνοδο με Ποσειδώνα: η Όψη αυτή είναι δυσαρμονική αλλά και συλλογική, γιατί επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 172 χρόνια. Η τελευταία φορά που συνέβη ήταν από το 1989 μέχρι το 1996. Συνεπώς, όσοι γεννηθήκατε στην επταετία 1989-96 ανήκετε σε μια ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρεστε για την ανάπτυξη της ποιότητας, -έτσι όπως εσείς την εκλαμβάνετε-, διαμέσου δημιουργικών προσπαθειών στις τέχνες, στην μουσική, στην λογοτεχνία, στην οικονομία, στην πολιτική, στην θρησκεία και στην φιλοσοφία. Η γενιά σας κινείται σε όλα αυτά τα πεδία συγχρόνως και προσπαθεί να συγκεντρώσει πολλά φαινομενικά διασκορπισμένα στιλ μέσα σε μία ανανεωτική και ολιστική σύνθεση. Δείχνετε αλτρουιστές και ιδεαλιστές καθώς επιδιώκετε με τον δικό σας τρόπο να περάσετε ρηξικέλευθες αλλαγές, με γνώμονα το κοινό όφελος. Διαθέτετε έντονες διαισθητικές ικανότητες και σε ότι κάνετε βάζουν την σφραγίδα τους οι δυνάμεις του ενστίκτου, της δημιουργικής φαντασίας και του έντονου ψυχισμού σας. Είστε ευρηματικοί και ασπάζεστε όλες τις προοδευτικές ιδέες, ακόμα και τις πιο εκκεντρικές απόψεις. Αποδέχεστε την αστρολογία, την μεταφυσική και την παραψυχολογία. Δεν κάνετε διακρίσεις και αποδέχεστε τους άλλους ανάλογα με την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Όμως αναπτύσσετε ανομοιογενείς ή επιπόλαιες σχέσεις, μικρής διάρκειας. Επιδιώκετε την ελευθερία και την ανεξαρτησία, γι' αυτό δεν μπορείτε να βάλετε όρια στον εαυτό σας. Έχετε ανατρεπτικό χαρακτήρα που σας προκαλεί αρκετά σκαμπανεβάσματα και συχνά εκφράζεστε με ασυνήθιστους τρόπους. Παρότι δεν το παραδέχεστε, υποστηρίζετε πεισματικά τις δικές σας απόψεις, σπανίως αναγνωρίζετε τα λάθη σας και πολλές φορές υιοθετείτε εκκεντρική στάση, η οποία σας οδηγεί σταδιακά σε ρήξη και αποξένωση. Γιατί προτιμάτε να ξεφύγετε από μια κατάσταση παρά να αναγνωρίσετε ένα σφάλμα σας. Επίσης, αν για οποιονδήποτε λόγο αισθανθείτε ότι δεν είστε αποδεκτοί στον χώρο σας, το περιβάλλον γίνεται για εσάς ιδιαίτερα ψυχοφθόρο, και το εγκαταλείπετε. Τέλος, η σχέση σας με τα παιδιά είναι ομιχλώδης, απαθής ή επιβαρυντική [αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν και οι δικοί σας γονείς γεννήθηκαν με Όψη Τετραγώνου Ουρανού-Ποσειδώνα (από την Άνοιξη του '53 μέχρι την Άνοιξη του '58)]. 

Ας δούμε τώρα μια κύρια Όψη, με ένα αντίστροφο παράδειγμα: 
Ήλιος Σύνοδο με Δία: η Όψη αυτή είναι αρμονική και δείχνει τις θετικές ιδιότητες του Ηλίου μαζί με τις θετικές ιδιότητες του Δία, με τις προαναφερόμενες αστροψυχολογικές λέξεις/κλειδιά, εκ των οποίων είναι π.χ. η επιτυχία και η ευτυχία. Βέβαια κάθε άνθρωπος προσδιορίζει την επιτυχία με υποκειμενικά κριτήρια και με προσωπικά μέτρα σύγκρισης. Αλλά το θέμα της επιτυχίας αστρολογικά το εξετάζουμε με τις θέσεις του Ήλιου, του Δία, του Κρόνου, και προπαντός του Μεσουρανήματος (αν είναι σίγουρη η ώρα γέννησης). 

Ελάχιστοι άνθρωποι είναι ευνοημένοι από την θεά τύχη, γιατί στην συντριπτική πλειοψηφία αγωνίζονται συνεχώς, πραγματοποιώντας μικρές προόδους, χωρίς ωστόσο να αξιοποιούν πλήρως το δυναμικό τους. Παράλληλα, ο τρόπος σκέψης της δυτικής κοινωνίας με τον οποίο μεγαλώνει ο σημερινός άνθρωπος, τον κάνει να θεωρεί ως επιτυχία την επίτευξη υλιστικών στόχων, όπως εξουσία, φήμη, καταθέσεις, μεγάλο σπίτι, καλοπληρωμένη εργασία, πολυτελές αυτοκίνητο, εξοχικό, σκάφος αναψυχής κ.ο.κ. Όταν κάποιος πληροί αυτές τις πλασματικές καταναλωτικές ανάγκες, νιώθει την ψευδαίσθηση της επιτυχίας. Αλλά στις μέρες μας, όποιος ζει με τέτοιες προσδοκίες, όχι μόνο δεν μπορεί να κινηθεί για πολύ καιρό μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια ώστε να νιώσει επιτυχημένος/ευτυχισμένος, τουναντίον, υπάρχει κίνδυνος να καταπλακωθεί ψυχολογικά. Γιατί δημιουργεί ένα νοητικό κανόνα, ο οποίος υποσυνείδητα τον κάνει να νιώθει αποτυχημένος όποτε δεν πραγματώνει παρόμοιους υλιστικούς στόχους.

Ειδικά στην εποχή μας δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα καταφέρει κανείς να πετύχει τους ανωτέρω στόχους, διότι όλα τα οικονομικά μεγέθη είναι χαλεπά, γεγονός που οδηγεί τον σύγχρονο άνθρωπο σε χρόνια απογοήτευση. Έτσι, αν ο ορισμός της επιτυχίας δεν αλλάξει ριζικά στο μυαλό του, θα του δημιουργεί όλο και περισσότερο αχρείαστη αρνητικότητα και στρες, και θα καταδικάζει τον εαυτό του σε διαρκές άγχος και μιζέρια, που ενίοτε θα διακόπτονται από στιγμιαία ικανοποίηση, όποτε θα πετυχαίνει κάτι. 

Η πρακτική ψυχολογία συστήνει να ζούμε την κάθε στιγμή της ζωής μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή να αυτοδιαχειριζόμαστε τον χρόνο μας σε σχέση με τις δυνατότητές μας. Έτσι θα ανακαλύψουμε ικανότητες για να προσεγγίζουμε τα όνειρά μας, τις επιθυμίες μας, τις ελπίδες μας, τις ευχές μας και τους στόχους μας σε πραγματικά σημαντικούς τομείς της ζωής. Για να το καταφέρουμε αυτό, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι να αποσυνδέσουμε οριστικά την επιτυχία από υλιστικούς στόχους και να την συνδέσουμε μόνιμα με αληθινές αξίες. Που σημαίνει να ζούμε σύμφωνα με τις αρχές μας. Αυτός ο ορισμός της επιτυχίας θα κάνει την ζωή μας πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη, επειδή οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να κάνουμε κάτι σύμφωνα με το πρότυπο των αξιών μας και να νοιώθουμε ικανοποιημένοι. Αξίες όπως αγάπη, δημιουργικότητα, προσφορά, συγχώρεση, υπομονή, υπευθυνότητα, ευγνωμοσύνη, σεβασμός, ειλικρίνεια, κ.α.

Ας δούμε τώρα τι είναι η ευτυχία. Είναι ομολογουμένως μία καθαρά υποκειμενική έννοια, με την οποία έχουν καταπιαστεί φιλόσοφοι από τα πανάρχαια χρόνια. Για να κατανοήσουμε την έννοια της ευτυχίας πρέπει να αναλογιστούμε εάν υφίσταται στην πραγματικότητα. Η ετυμολογία της λέξης “ευτυχία” παραπέμπει στην καλή τύχη, στην ευμάρεια, στην ευδαιμονία, στην μακαριότητα. Όμως μπορεί η έννοια της ευτυχίας να μετρηθεί; Ένας ειδικός ίσως απαντούσε επί του θέματος ως εξής: “η ψυχολογική θεωρία της Κοινωνικής Μάθησης υποστηρίζει ότι πρόκειται για προσαρμοσμένη συμπεριφορά: παρατηρώντας τους γονείς μας να γελούν, μαθαίνουμε ότι πρέπει κι εμείς να γελάμε, προκειμένου να τραβήξουμε την συναισθηματική προσοχή και την εύνοιά τους”. Και εγώ ταπεινά θα συμπλήρωνα ότι, κατά κανόνα, για ένα παιδί που η προπεριγραφόμενη Σύνοδος Ήλιου-Δία βρίσκεται στο ζώδιο του Τοξότη, ή του Λέοντα, ή του Ζυγού, η ευτυχία γίνεται εξαρτημένη αντίδραση, γιατί ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται ότι, όσο περισσότερο γελά, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να δεχτεί κοινωνική επιβράβευση. Αλλά κατά την ενηλικίωση θα πρέπει να διδαχθεί ότι η ευτυχία γράφεται με Ε όχι με . 

Σημείωση: στην πράξη συναντούμε συχνά πλανητικές πλοκές όπως ονομάζονται, δηλαδή σύνθετες πλανητικές όψεις, όπως είναι για παράδειγμα: η πολλαπλή Σύνοδος (περισσότεροι από δύο πλανήτες σε Σύνοδο μεταξύ τους, που ονομάζεται και stellium), το διπλό Τρίγωνο (τρεις πλανήτες στις κορυφές ενός ισόπλευρου Τριγώνου, που σχηματίζουν το λεγόμενο Μέγα Τρίγωνο), το πολλαπλό Εξάγωνο (τουλάχιστον τρεις πλανήτες σε Εξάγωνα αναμεταξύ τους), η Διπλή Αντίθεση (τέσσερις πλανήτες στα άκρα του ορίζοντα που σχηματίζουν τον αποκαλούμενο Μεγάλο Σταυρό), και το διπλό Τετράγωνο: όταν δύο πλανήτες βρίσκονται σε Αντίθεση μεταξύ τους, και ένας τρίτος τους Τετραγωνίζει σε σχήμα Τ (το επονομαζόμενο Ταφ-Τετράγωνο). Επίσης μπορεί να παρουσιαστούν: η διευκολυνόμενη Αντίθεση (δύο πλανήτες σε Αντίθεση και ο τρίτος σε Τρίγωνο, Εξάγωνο με αυτούς), το πολλαπλό Τετράγωνο (δύο πλανήτες σε Σύνοδο και άλλος σε Τετράγωνο με αυτούς), το πολλαπλό Τρίγωνο (δύο πλανήτες σε Σύνοδο και άλλος σε Τρίγωνο με αυτούς). Ή ακόμη πιο πιο σύνθετες πλοκές, όπως είναι ο Χαρταετός: φανταστείτε τρεις πλανήτες να σχηματίζουν ένα ευεργετικό Μεγάλο Τρίγωνο, και ένας τέταρτος πλανήτης να το “σκίζει στα δύο” από Αντίθεση, δημιουργώντας έτσι σε μια από τις πλευρές του, δύο Εξάγωνα. Με απλά λόγια, ο Χαρταετός λειτουργεί σαν πολυευκολυνόμενη Αντίθεση. Και τέλος, υπάρχει το Κρυφό Τετράπλευρο (κοινώς λεγόμενο Μυστικό Παραλληλόγραμμο): φανταστείτε 4 πλανήτες στις κορυφές ενός ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, δημιουργώντας αναμεταξύ τους δύο Αντιθέσεις σε σχήμα Χ, οι οποίες εκτονώνονται με δύο Τρίγωνα και δύο Εξάγωνα. Μολονότι ο έμπειρος αστρολόγος διακρίνει όλες τις πλανητικές πλοκές, -οι οποίες εξειδικεύουν εντελώς τον χάρτη και προσδίδουν σημαντική ιδιαιτερότητα στην ερμηνεία-, για κάποιον που ξεκινά τώρα να μαθαίνει αστρολογία, είναι αρκετό να κατανοεί και να ερμηνεύει μόνο τα ζεύγη των κύριων όψεων. Ακόμα και σε σπάνια περίπτωση που ένας πλανήτης δεν κάνει ουδεμία κύρια όψη με κανέναν άλλον, ερμηνεύεται αποκλειστικά η θέση του μέσα στο Ζώδιο ή και στον Οίκο που βρίσκεται.

Με τις αστρολογικές όψεις ασχολήθηκε ιδιαίτερα ο επινοητής των φυσικών νόμων των πλανητικών κινήσεων, Γιόχαν Κέπλερ (1571-1630). Ο μέγας αστρονόμος Κέπλερ, μετά από 20 χρόνια πρακτικής εξάσκησης στην κατάστρωση και ερμηνεία 1800 ωροσκοπίων -όπως έγγραψε ο ίδιος σε βιβλία υπέρ της αστρολογίας τον 17ο αιώνα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το «De Fundamentis Astrologiae»-, απέκτησε τόσο βαθιά γνώση της αστρολογίας, που ξεπέρασε τις πέντε κύριες (παραδοσιακές /Πτολεμαϊκές) όψεις της εποχής του: εργαζόμενος επισταμένα στην θεωρία των σφαιρών των «αρμονικών συντονισμών» του Πυθαγόρα, ανακάλυψε και διέδωσε ακόμη δύο αστρολογικές όψεις: το πεντάγωνο (75ο) και το οκτάγωνο (45ο), με τις οποίες όμως δεν θα ασχοληθούμε σε αυτή την σύντομη διαδικτυακή παρουσίαση. Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι, το Ημιτετράγωνο (45ο) -όπως αλλιώς λέγεται-, καθώς και το αντιδιαμετρικό του σημείο, το Ενάμισι Τετράγωνο (135ο), είναι παράγωγες και δυσαρμονικές όψεις που τις χρησιμοποιούν οι σημερινοί αστρολόγοι. Από την εποχή του Κέπλερ μέχρι σήμερα, γίνονται αμέτρητες προσπάθειες για την σύσταση μιας ιδανικής αστρολογικής φόρμουλας, η οποία θα προσέφερε την δυνατότητα ερμηνείας περί παντός επιστητού. Σε αυτό το ερευνητικό πλαίσιο έχουν -μεταξύ άλλων- επινοηθεί κατά καιρούς, δεκάδες παράγωγες όψεις, ως σύνθεση, πολλαπλάσια και υποπολλαπλάσια των κύριων όψεων, που δεν θα μας απασχολήσουν εδώ. Για κάποιον που ξεκινά τώρα να μαθαίνει αστρολογία, ας αποφύγει την μελέτη των παράγωγων όψεων και ας εστιαστεί στην κατανόηση και ερμηνεία αποκλειστικά των κύριων όψεων. 


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Μ. Βροντάκης
© MICHAEL VRONTAKIS