Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ (1ο μέρος)

Την Άνοιξη 2014, ημέρα Σάββατο, 31 Μαΐου, ώρα 17:00, βρέθηκα σε μια αστρολογική Σχολή που με είχαν προσκαλέσει για την απονομή των ετήσιων διπλωμάτων στους τελειόφοιτους. Για να μην κάνω διαφήμιση δεν θα αναφέρω το όνομα της Σχολής ούτε των παρευρισκομένων. Ούτε Ελλήνων αστρολόγων, για ευνόητους λόγους. Ακολουθεί δημόσια συζήτηση στην οποία μιλώ για όλα. Τα συμπεράσματα δικά σας. Στο τέλος έχετε την δυνατότητα αν θέλετε, να αποθηκεύσετε ολόκληρη την ανάρτηση (προσφέρω το αρχείο True_Astrology.pdf)

Έναρξη απομαγνητοφώνησης.

Διευθυντής Σχολής (Δ)-: <ανεβαίνει στο βήμα> Καλησπέρα Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και παρευρισκόμενοι. Σας ευχαριστώ όλους που βρίσκεστε εδώ. Είναι μια ιδιαίτερη μέρα για την Σχολή μας. Έχουμε την εξαιρετική τιμή στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, να υποδεχόμαστε μια διακεκριμένη προσωπικότητα, τον αστρολόγο των αστρολόγων. Είναι ο διεθνούς φήμης λαμπρός προσκεκλημένος μας, Μιχάλης Βροντάκης. Χειροκρότημα από Καθηγητές (Κ), Σπουδαστές (Α) και παρευρισκόμενους (Α).

Μιχάλης (Μ)-: <εισέρχομαι στο βήμα> Κύριε Διευθυντά (Δ), αγαπητή Κυρία Καθηγήτρια (Κ), Κύριοι Καθηγητές (Κ), και Σπουδαστές, φίλοι και παρευρισκόμενοι (Α), σας ευχαριστώ για την θερμότατη υποδοχή που μου επιφυλάξατε. Τόσο πολύ που με εκθειάσατε, με υποχρεώνετε να βάλω τα δυνατά μου για να ανταποκριθώ. Ομολογώ δεν περίμενα να βρω κοσμοσυρροή. Η Σελήνη είναι σήμερα στον Καρκίνο, ο κόσμος προτιμά να καθίσει σπίτι, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος για να βγει, όπως ετούτος.

(Δ)-: Σας είχαμε προαναγγείλει, γι' αυτό βλέπετε πολυπληθές ακροατήριο.

(Μ)-: Ειλικρινά σας ευχαριστώ που με την παρουσία σας αναγνωρίζετε το έργο που έχω προσφέρει στην αστρολογία, όλα αυτά τα χρόνια. Εντούτοις, δεν χρειάζομαι επιβεβαίωση. Αφήστε την, δεν είναι για εμένα. Η επιβεβαίωση είναι χρήσιμη μόνο για κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων (ακούγονται γέλια).

(Μ)-: Βρίσκομαι σήμερα εδώ, επειδή προσκλήθηκα στην απονομή των διπλωμάτων. Αυτή είναι μεγάλη τιμή. Και θέλω να με θεωρείτε απόλυτα ίσο με τον καθένα από εσάς, αφού έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον που μας ενώνει, την Αστρολογία, με άλφα κεφαλαίο. Με τον Διευθυντή και κάποιους Καθηγητές που βλέπω, γνωριζόμαστε από παλιά και τρέφουμε αλληλοεκτίμηση. Είμαι ανάμεσά σας γιατί ετούτη η Σχολή παράγει σημαντικό έργο, εκπαιδεύει και δημιουργεί σοβαρούς αστρολόγους με απαραίτητα φόντα για να βοηθάτε συνανθρώπους μας. 

(Μ)-: Πριν από αρκετά χρόνια εισήγαγα στην αστρολογική κοινότητα τον “ορισμό του αστρολόγου”, μέσα από το blog μου. Και με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι τον έχετε υιοθετήσει. Όχι μόνο εσείς, αλλά και άλλες Σχολές που λειτουργούν με ποιοτικά κριτήρια, ανά τον κόσμο. Η μεγαλύτερη επιδίωξή μου είναι να δημιουργώ βάσεις για την αληθινή αστρολογία του 21ου αιώνα. 

(Μ)-: Όποιος ασχοληθεί με την αστρολογία, παρατηρεί να ανοίγεται μπροστά του ένας νέος κόσμος, και εφεξής αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του πολύ πιο βαθιά και πιο ουσιαστικά. Καταλαβαίνει το πως και το γιατί λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Παίρνει απαντήσεις σε άλυτα προβλήματα. Και όσο προχωρά και εμβαθύνει στην αστρολογική γνώση, του ανοίγονται διάπλατα νέοι συνειδησιακοί ορίζοντες, φανερώνονται περισσότερο οι χαρακτήρες, αποκαλύπτονται με λεπτομέρεια οι καταστάσεις. Με δυο λόγια αναπτύσσει αυτογνωσία και συνειδητοποιεί την λειτουργία της ζωής και της Φύσης, καθώς εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Έτσι φτάνει σε σημείο να βοηθά όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και συνανθρώπους του, οι οποίοι έχουν συμβουλευτική ανάγκη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. 

(Μ)-: Η αστρολογία είναι μια συμβολική γλώσσα, τόσο αρχέγονη, όσο και η ανθρωπότητα. Ανέκαθεν χρησιμοποιούμε σχήματα και σημεία για να υποδηλώνουμε συμπυκνωμένες έννοιες, καταστάσεις και γεγονότα που ανταποκρίνονται στην συλλογική μας εμπειρία. Κάθε σύμβολο διανύει την δική του διαδρομή, ακολουθώντας την εξελικτική πορεία των κοινωνιών. Και όσο πιο προσαρμόσιμο στις καταστάσεις είναι ένα σύμβολο, τόσο περισσότερο επιβιώνει, μεταφέρεται, εμπλουτίζεται ή μεταμορφώνεται σε κάθε Εποχή -λόγου χάρη ο αριθμός e κατέχει περίοπτη θέση στα σύγχρονα μαθηματικά-. Υπάρχει βέβαια επιλογή από την εκάστοτε κοινωνία για τα σύμβολα που θα χρησιμοποιήσει, αντλώντας τα από μια παρακαταθήκη εμπειριών προηγούμενων γενεών. Όχι μόνο οι αριθμοί, αλλά και τα γράμματα της αλφαβήτου καθώς και η άρθρωση του λόγου είναι παραδείγματα συμβόλων που επιβιώνουν, χρησιμοποιούνται και εξελίσσονται από τις κοινωνίες. Το ανωτέρω πλαίσιο περιλαμβάνει και τα αστρολογικά σύμβολα (ζώδια, πλανήτες, οίκους, κλπ).

(Μ)-: Για την ιστορία θα σας πω ότι η αστρολογία ξεκίνησε να αντιμετωπίζεται ως Τέχνη από τους προχριστιανικούς αιώνες, όταν ο όρος τέχνη κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα των σημερινών επιστημών. Τέχνη με την έννοια της εμπειρίας από την άσκηση ενός συγκεκριμένου έργου, που γίνεται για να καλύψει μια ανθρώπινη ανάγκη, όπως η μουσική, η ιατρική, η ρητορική, η ναυτική, η μαθηματική, η γεωργική, κ.α. Σήμερα η αστρολογία εξακολουθεί να έχει χαρακτήρα τέχνης, παρά επιστήμης, μολονότι εστιάζουμε την έρευνά μας στους πλανητικούς κύκλους, τους οποίους αντιλαμβανόμαστε με παρατήρηση, λογική ανάλυση και στατιστική επεξεργασία, και τους εκφράζουμε με αστρολογικές έννοιες και συμβολισμούς. 

(Μ)-: Ο Ησίοδος από τον 8ο π.Χ. αιώνα είχε διατυπώσει την ιδέα ότι από την μελέτη των πλανητών θα μπορούσαν να βρεθούν ευνοϊκές στιγμές για να δράσει ο άνθρωπος, και κατέγραψε την σκέψη του αυτή στο σύγγραμα “Έργα και Ημέραι”. Με δυο λόγια η αστρολογία είναι η παρατήρηση των πλανητικών συσχετισμών που απαρτίζεται από καταγεγραμμένη εμπειρία χιλιάδων ετών, όπου παρόμοιες ανθρώπινες συμπεριφορές αντιστοιχούσαν σε παρόμοιες πλανητικές θέσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα έναν ανεκτίμητης αξίας θησαυρό, ο οποίος συσχετίζει την θέση του κάθε πλανήτη με τον τρόπο που λειτουργούμε καθημερινά. Έτσι συνειδητοποιούμε την καταλληλότερη χωροχρονική στιγμή για να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα οποιαδήποτε αγνής και θετικής πράξης μας, ούτως ώστε να αποκομίσουμε την μέγιστη δυνατή ωφέλεια. 

(Μ)-: Θα μου πείτε, γιατί να κοιτάμε πλανητικούς κύκλους ώστε να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα, και όχι τα λικνίσματα των φύλλων ενός κοντινού δένδρου που είναι πολύ ευκολότερο? Επειδή η αστρολογία δεν έχει σχέση με την οιωνοσκοπία. Είμαστε ένας κόκκος άμμου στον αχανή ωκεανό του Σύμπαντος. Και οι πλανήτες είναι τα ισχυρότερα αρχέτυπα από την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που δημιούργησε το αδιανόητο όλον που ονομάζουμε Σύμπαν. Συνεπώς, όταν εξετάζουμε τις κινήσεις των πλανητών, αναφερόμαστε στις κινήσεις των θεμελιωδών δυνάμεων του πρώιμου Σύμπαντος. Οι δυνάμεις αυτές είναι πανίσχυρες και εμπεριέχονται σε κάθε ίχνος της δημιουργίας, μέρος της οποίας είναι ο άνθρωπος, και τα φύλλα του δένδρου, και όλη η πλάση.

(Μ)-: Έτσι γεννήθηκε η Τέχνη της μελέτης του ουρανού, μέσα από τα βάθη των χιλιετηρίδων, σε μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους κοσμικούς νόμους και να εναρμονιστούμε μαζί τους. Είναι η αέναη ανάγκη του ανθρώπου όχι μόνο για την πρόγνωση, αλλά και για τον ημερολογιακό καθορισμό των μελλούμενων. Γι' αυτό η αστρολογία βρίσκεται παντού στην ζωή και στην Φύση, ως ο παγκόσμιος χρονομέτρης και χρονοδείκτης των γεγονότων, τα οποία σημειοδοτούν όχι μόνο την ροή της ιστορίας, αλλά και τον απλό, καθημερινό βίο του καθενός από εμάς.

(Μ)-: Αν θέλετε να γίνετε πραγματικοί αστρολόγοι, θα πρέπει να κρατήσετε όχι μόνο την βασική Γνώση που μάθατε σε ετούτη την Σχολή, ή και όσα θα ακούσετε σήμερα από εμένα, αλλά να αποκομίσετε την απαραίτητη Εμπειρία κάνοντας χιλιάδες ωροσκόπια, και τότε θα αποκτήσετε την πολύτιμη Σοφία (ΓΕΣ). Ιδίως αν κάνετε απλοποιημένες αναλύσεις ωροσκοπίων χωρίς επαρκή εμπειρία, θα υποπίπτετε στην “αρχή της αβεβαιότητας” του Heisenberg, είτε θα δίνετε βαρύτητα σε επουσιώδεις συνδυασμούς, αγνοώντας άλλους, πιο έντονους, επιχειρώντας να συνταιριάξετε την πραγματικότητα στις προσδοκίες σας ή στις αναστολές σας. Προσπαθήστε να κοιτάζετε βαθιά, και προπαντός μακριά. Όσο μπορείτε πιο μακριά, στην αξιολόγηση των μεγάλων γεγονότων.

(Μ)-: Να σκέφτεστε ότι τα επί μέρους στοιχεία ενός ωροσκοπίου είναι σαν τα κομμάτια ενός παζλ. Το καθένα είναι αυστηρά συγκεκριμένο κομμάτι, αλλά έχει την δική του θέση που πρέπει να το βάλετε για να ταιριάξει με όλα τα υπόλοιπα, ώστε να σας αποκαλυφθεί η συνολική εικόνα. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να το πετύχετε αυτό ποικίλει, διότι εξαρτάται από την ηλικία σας, από το είδος των βιωματικών σας εμπειριών, από τον βαθμό της συνειδητότητάς σας, καθώς και από την θέλησή σας να βοηθάτε τον συνάνθρωπο. Όσο όμως θα ασχολείστε με την αστρολογία, θα αντλείτε τα δικά σας, προσωπικά συμπεράσματα για την αληθινή πορεία της ζωής σας, θα συνειδητοποιείτε την αξία του συμμετοχικού σας ρόλου στην σχέση σας με τον κόσμο, και θα αναγνωρίζετε ολοένα περισσότερο τα φυσικά όρια της πεπερασμένης σας ύπαρξης σε ετούτη την πλάση

(Μ)-: Η αστρολογία ερμηνεύει τα ουράνια φαινόμενα σαν ένα τεράστιο βιβλίο γνώσης που μας αποκαλύπτει μυριάδες αλήθειες εάν διαβαστεί σωστά, μέσα από την ανάλυση ενός ωροσκοπίου. Και σε αντιδιαστολή με την αστρονομία, είναι και θα παραμείνει γεωκεντρική, γιατί έχει πάντοτε στο κέντρο της τον ίδιο τον άνθρωπο, την ζωή του και την εξέλιξή του, αφού ως άνθρωποι δεν είμαστε αποκομμένοι ή απομονωμένοι σε κάποια ξεχασμένη γωνιά του Σύμπαντος. Είμαστε ένα απειροελάχιστο μέρος του Γαλαξία μας που εμπεριέχεται στο μεγαλύτερο σύνολο που ονομάζουμε Σύμπαν, και επηρεαζόμαστε στον βαθμό που μας αναλογεί: ζούμε γιατί η καρδιά μας πάλλεται, σκεπτόμαστε γιατί λειτουργεί η διάνοιά μας, ενώ με τις αισθήσεις μας αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Η ζωή μας είναι συνεχής δόνηση, γιατί στο Σύμπαν δεν υπάρχει τίποτα το στατικό. Όλα είναι παλμός, δόνηση, κυματισμός απείρων συχνοτήτων, που η μία συγχωνεύεται και εμπεριέχεται στην άλλη, σε ένα είδος συνύπαρξης. Γι' αυτό η αστρολογία εστιάζεται στο καθρέφτισμα του μακρόκοσμου πάνω στον μικρόκοσμο, στην ανθρώπινη ζωή και στις ζωδιακές ενδείξεις των πλανητών, επικεντρώνοντας την έρευνά της στην προβολή της ενότητας των δύο κόσμων και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των όντων (χειροκρότημα από Διευθυντή και άλλους).

(Μ)-: Έχω φέρει ένα laptop με όλα τα πιθανά adaptors που μπορεί να χρειαστούν. Ας ξεκινήσουμε με ένα καλώδιο HDMI που έχει κοινή κατάληξη με το δικό σας video wall projector. Μπορούμε να τα συνδέσουμε? Πανεύκολο ήταν. Τώρα βλέπουμε μεγάλη εικόνα και με υψηλή ευκρίνεια! Πολύ ωραία. Και αν γίνεται να χαμηλώσουμε λίγο περισσότερο τα μπροστινά φώτα. Ευχαριστώ πολύ.

(Α)-: Ααα, τι είναι αυτό? Μας κάνετε μαγικά κόλπα? (πετάγεται μια από το ακροατήριο).....

(Μ)-: Όχι Κυρία μου, δεν είμαι ο Χάρι Πότερ (της απαντώ με ανάλογο ύφος και ακούγονται γέλια).

(Α)-: <πετάγεται ένας νεαρός από δίπλα της>: Καλά, χρειάζονται όλα αυτά τα πασπαρτού? Γιατί πρέπει να έχουμε εικόνα, και μάλιστα πεντακάθαρη? Τι θα μας δείξετε, την επιφάνεια του Άρη? Συγνώμη κιόλας. Για να κάνουμε αστρολογία θέλουμε τόσα μαραφέτια?

(Μ)-: Όχι αγαπητέ μου. Με ότι έχουμε, δουλεύουμε. Καλό θα ήταν βέβαια να κουβαλάμε ένα αστρολογικό πρόγραμμα στο κινητό μας, ή μια πλανητική εφημερίδα σε pdf αρχείο. Όμως η αστρολογία μπορεί να γίνει ακόμα και με ένα κλωνάρι στην άμμο. Γιατί αν παρακολουθούμε τακτικά τις κινήσεις των πλανητών, θυμόμαστε χονδρικά σε ποια ζώδια βρίσκονται. Εσείς πότε γεννηθήκατε?

(Α)-: <ο ίδιος>: Στις 14 Ιουνίου 1988.

(Μ)-: Έχετε δηλαδή τον γενέθλιο Ήλιο στις 23 των Διδύμων, αυτό είναι σίγουρο. Και αν θυμάμαι καλά, ο Ήλιος σας βρίσκεται σε γενέθλια Αντίθεση με τον Κρόνο και με τον Ουρανό, στα τέλη του Τοξότη. Αυτό το ξέρω επειδή η ανιψιά μου έχει γεννηθεί μια εβδομάδα μετά από εσάς. Και αφού εκείνη έχει Σελήνη στην Παρθένο, τότε εσείς, -μια βδομάδα πριν-, θα πρέπει να έχετε γεννηθεί σε Νέα Σελήνη, δηλαδή η γενέθλια Σελήνη σας βρίσκεται σε Σύνοδο με τον γενέθλιο Ήλιο σας στους Διδύμους, και έχει τις ίδιες πλανητικές όψεις. Που σημαίνει ότι από μικρός έχετε αδύναμη όραση και φοράτε αυτά τα γυαλιά. Επίσης φαίνεστε και αρκετά ψηλός, που σημαίνει ότι η Νέα Σελήνη θα είναι ανεβασμένη στο ωροσκόπιό σας, κάπου μεταξύ 9ου, ή 10ου ή 11ου Οίκου. Και επειδή είστε αδύνατος, εικάζω ότι έχετε πιθανότατα ωροσκόπο Παρθένο, άρα η προαναφερόμενη Νέα Σελήνη υποθέτω πως μάλλον βρίσκεται στον 10ο Οίκο σας.

(Μ)-: Ο ωροσκόπος στην Παρθένο ταιριάζει και με την ερώτηση που μου κάνατε, δείχνει δομημένη σκέψη, αναλυτικό νου και κριτική διάθεση. Και το γεγονός ότι ο κυβερνήτης του ωροσκόπου σας, ο Ερμής, είναι κι αυτός ανεβασμένος, κοντά στον 10ο Οίκο, θα αρκούσε από μόνος του για να μου δείξει το ύψος σας. Αν θέλετε να συνεχίσω, μπορώ να σας πω για μεγάλες διελεύσεις που αποτέλεσαν σταθμούς στην ζωή σας, καθώς η ανωτέρω γενέθλια πλοκή σας ενεργοποιήθηκε όποτε μεγάλοι (αργοί) πλανήτες πέρασαν από τον τρίτο δεκανό των μεταβλητών ζωδίων, όπως ο transit Κρόνος πέρασε από το ζώδιό σας σε ηλικία 14 ετών. Και κυρίως, ο transit Πλούτωνας από τον Τοξότη που βιώσατε το 2005-2006. Θα μπορούσα επίσης να σας πω και για τον transit Ουρανό από τους Ιχθείς, σε συνδυασμό ΤΑΦ Τετραγώνου με τον transit Κρόνο από την Παρθένο, το 2009. Τότε νομίζω είχατε και Τρίγωνο του transit Ποσειδώνα από τον Υδροχόο, αν δεν κάνω λάθος. Αρκούν αυτά?

(Α)-: <ο ίδιος>: Απίστευτο.....

(Α)-: <πετάγεται ξανά η προηγούμενη Κυρία>: Για μένα τι μπορείτε να πείτε?

(Μ)-: Φαίνεστε εύσωμη γυναίκα με ανεπτυγμένο θώρακα και λεπτά πόδια, που δείχνει τάση για ωροσκόπο στον Καρκίνο. Μη συνοφρυώνεστε, ο ωροσκόπος Καρκίνος είναι πολύ συνηθισμένος στην χώρα μας. Γιατί αντιπροσωπεύει ωροσκόπο μακράς ανόδου στο γεωγραφικό πλάτος που βρισκόμαστε. Και βλέπω πως έχετε πολύ ανεπτυγμένο στήθος, που σημαίνει ότι η γενέθλια Αφροδίτη σας θα βρίσκεται στον Ταύρο. Επειδή η Αφροδίτη ως πλανήτης δεν απομακρύνεται πολύ από τον Ήλιο, σε συνδυασμό με την περιπαιχτική διάθεση που δείξατε προηγουμένως, καθώς και με την περιέργεια που εκφράσατε σε ετούτη την ερώτησή σας, εικάζω ότι μάλλον θα είστε Δίδυμος στο ζώδιο. Και επειδή τα “φώτα” εναλλάσσονται μεταξύ μελών στην οικογένεια, αν κρίνω ηλικιακά, σε σχέση με τον ψηλό νεαρό που βλέπω να κάθεται δίπλα σας και του μίλησα προ ολίγου, μολονότι δεν μοιάζετε εμφανισιακά, θα το ρισκάρω, θα πω ότι ίσως είστε μητέρα του.

(Α)-: Α, εσείς καλέ είστε καταπληκτικός! Δίκαια σας λένε αστρολόγο των αστρολόγων. Πέσατε σε όλα μέσα. Ναι, είμαι η μητέρα του, Δίδυμος κι εγώ στο ζώδιο. Τι άλλο? Πείτε μου, με ενδιαφέρει, θέλω πολύ να μάθω.......

(Μ)-: Κυρία μου, δεν θα παίξω αυτό το παιχνιδάκι. Ο σκοπός της συνάντησής μας είναι πολύ πιο ουσιαστικός. Γι' αυτό επιτρέψτε μου, θα σταματήσω εδώ.

(Μ)-: Κύριε Διευθυντά, η ουσία της συνάντησής μας θα προκύψει από διαδραστικό διάλογο που πιστεύω να αναπτύξουμε. Αν μου επιτρέψετε βέβαια, μέσα από σύντομες ερωτήσεις που θέλω να μου κάνει το ακροατήριο, οι καθηγητές και οι σπουδαστές, για οποιαδήποτε αστρολογική απορία έχουν.

(Δ)-: Παρακαλώ, όποιος έχει απορίες, μπορεί να απευθύνει ερωτήσεις στον σεπτό ομιλητή μας. Δεν χρειάζεται να περιμένει ως το τέλος της διαδικασίας. Ας σηκωθεί να τον ρωτήσει από τώρα. Εσείς.....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη δεν σας γνωρίζω προσωπικά. Από την υποδοχή που σας επιφύλαξαν οι υπεύθυνοι της Σχολής, και όσα ακούω να λέτε, φαίνεστε πολύ αξιόλογος. Πως έχετε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο?

(Μ)-: Αγαπητή Κυρία, δεν με γνωρίζετε διότι σπάνια εμφανίζομαι δημόσια. Το αποφεύγω συστηματικά. Πρέπει να υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος, όπως σήμερα. Να ξέρετε ότι η εικόνα ενός αστρολόγου δεν παίζει σπουδαίο ρόλο. Το έργο του είναι αυτό που μετράει. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το πιο ουσιαστικό. Τίποτα δεν κερδίζεται, τίποτα δεν χαρίζεται στο Σύμπαν. Είναι ένας συνδυασμός πολυετούς εκπαίδευσης και εμπειρίας. Με δυο λόγια, απόρροια σκληρής προσπάθειας και μεγάλης αγάπης για την ουράνια γνώση. Κι εσείς που είστε νέα, μπορείτε να διακριθείτε, αν βάλετε ψηλά τον πήχη, αν αφιερωθείτε σε κάτι.

(Δ)-: Παρακαλώ, άλλος να απευθύνει ερώτηση?.... Εσείς....

(Α)-: Ήρθα για την τελετή απονομής, ο γιος μου θα αποκτήσει σήμερα δίπλωμα. Πιστεύετε ότι σαν αστρολόγος θα τα καταφέρει επαγγελματικά? Αυτή είναι και η αγωνία του πατέρα του. Σας ρωτώ γιατί βρισκόμαστε στο 2ο μνημόνιο, καταλαβαίνετε, οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι και ο ανταγωνισμός μεγάλος.

(Μ)-: Δεν έχει σημασία η αφετηρία, από που ξεκινά κανείς, μα που καταλήγει. Το σκληρότατο μνημόνιο θα τριτώσει, και θα υπάρξουν τουλάχιστον πέντε εκλεγμένες κυβερνήσεις που θα πέσουν εξαιτίας αυτού. Το βλέπω στο ωροσκόπιο του έθνους μας, του 1830 που είναι τρισάθλιο. Η χώρα μας για να προοδεύσει, πρέπει να αλλάξει ωροσκόπιο. Δεν γίνεται να συνεχίσει έτσι. Κάποια στιγμή θα αλλάξει. Αλλά θα περάσουν δεκαετίες μέχρι τότε. Ας εστιαστώ λοιπόν στην ερώτησή σας. Ο γιος σας αποφοιτεί σε μια ομολογουμένως δύσκολη ιστορική συγκυρία για τον τόπο μας. Αν το δει βιοποριστικά, ο δρόμος που θα πάρει δεν θα τον οδηγήσει μακριά. Η συμβουλή μου είναι, όσο μπορεί, να προσφέρει. Σε αντιστάθμισμα, η ηθική ικανοποίηση θα είναι τεράστια και η ανταμοιβή του θα είναι πολλαπλάσια της δωρεάν γνώσης που θα προσφέρει. Εγώ εξαρχής αντιμετώπισα την αστρολογική γνώση ως κοινωνική προσφορά στον συνάνθρωπο. Και πάντα συμβουλεύω αφιλοκερδώς όσους με έχουν ανάγκη. Ποτέ δεν βιοπορίστικα από την αστρολογία. Γι' αυτό μπορώ να μιλώ ελεύθερα και ειλικρινά.

(Α)-: Εγώ δεν πιστεύω στην αστρολογία <πετάγεται ένας νεαρός από το ακροατήριο>.

(Μ)-: Αν πηγαίνατε σε εκκλησία, θα φωνάζατε στον παπά ότι δεν πιστεύετε στον Θεό? Ή θα σεβόσασταν τον χώρο? Εάν πραγματικά δεν πιστεύετε στην αστρολογία, κάνετε πάρα πολύ καλά. Ειλικρινά, κι εγώ δεν πιστεύω στην αστρολογία, από την στιγμή που την γνώρισα. Γιατί είναι άλλο ρήμα η πίστη, άλλο η γνώση. Κι εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ, υποσυνείδητα ίσως θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία στον εαυτό σας να την γνωρίσετε. Αν παραμείνετε στην αίθουσα, θα δείτε τι σημαίνει αστρολογία και δεν θα την απορρίπτετε.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ?..... Πιο σεμνά....

(Α)-: Ποιο είναι το πιο παράξενο που σας έχει συμβεί στην αστρολογία?

(Μ)-: Το πιο παράξενο? Ο πατέρας μου. Παρόλο που δεν τον ενδιέφερε η αστρολογία, 10 χρόνια πριν από το φυσικό τέλος του, με ρώτησε πότε θα πεθάνει! Αντιλαμβάνεστε τι σοκ ένοιωσα, συνειδητοποιώντας το πλήθος των συνειρμών που εμπεριείχε η ερώτησή του? Άλλο περιστατικό που θυμάμαι: ένας αστρονόμος μεγάλης ηλικίας, είχε φτιάξει μόνος του -από καθαρή περιέργεια- ένα σκαρίφημα ωροσκοπίου, και επειδή δεν είχε πείρα για να το αναλύσει, μου ζήτησε να το ερμηνεύσω. Αφού εντυπωσιάστηκε με όσα βρήκα, άδραξα την ευκαιρία και του είπα ότι οι αστρονόμοι αποστερούνται την συμβολική που προσφέρει η αρχαία σοφία. Επίσης του είπα πως αφής στιγμής η αστρολογία έχει καταπέσει στα μέντιουμ, πολύ δύσκολα θα επιστρέψει σε επιστημονικά χέρια. Τότε ένοιωσα ότι κάτι έκανε κλικ μέσα του και είδα τον προβληματισμό του.

(Δ)-: Ερώτηση παρακαλώ?..... ο Κύριος....

(Α)-: Έχω μια ερώτηση που φαντάζομαι θα σας την έχουν κάνει μυριάδες φορές. Γιατί οι αστρονόμοι απορρίπτουν την αστρολογία?

(Μ)-: Να σας πω. Τα μαθησιακά βιβλία διδάσκουν ότι το Σύμπαν περιέχει ενέργεια με την μορφή κοσμικών ακτίνων, που είναι ουσιαστικά ροή σωματιδίων ύλης. Οι γνώσεις όμως των επιστημόνων γύρω από τις κοσμικές ακτίνες θεωρούνται ελλιπείς. Υποθέτουν δηλαδή ότι η κοσμική ακτινοβολία αποτελείται από πρωτόνια που προέρχονται από εκρήξεις υπερκαινοφανών αστέρων (supernova), χωρίς να είναι σίγουροι ότι δεν αποτελείται και από άλλες πηγές. Επομένως οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι γνωρίζουν όλο το φάσμα των ενεργειακών εκπομπών που διαπερνούν το Σύμπαν. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι απορρίπτουν αβασάνιστα την αστρολογία σαν πλάνη, απλά και μόνο επειδή δεν αναγνωρίζουν μια ενδεχόμενη ύπαρξη παρεμφερών ταλαντώσεων που δυνητικά θα μπορούσαν να της προσφέρουν ερείσματα. Ίσως η έλλειψη φιλοσοφικής παιδείας τους κάνει ευάλωτους στην θετικιστική ιδεολογία, η οποία ταυτίζει το αληθινό με το προφανές και την πραγματικότητα με το σύνολο των εμπειρικών δεδομένων.

(Μ)-: Επειδή κάνετε μορφασμούς, θα σας απαντήσω αλλιώς. Όσοι από τους επιστήμονες απορρίπτουν την αστρολογία, δεν έκαναν ποτέ τον κόπο να μελετήσουν εις βάθος τους συμβολισμούς της. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις είναι χειμαρρώδεις και η επιστήμη εξελίσσεται με τόσο αλματώδεις ταχύτητες, που διαψεύδει τους ίδιους τους επιστήμονες! Θυμάστε τι έλεγαν κάποτε? Ότι το σίδερο είναι τόσο βαρύ που δεν γίνεται να επιπλεύσει στο νερό. Αλλά φτιάχτηκαν καράβια. Αργότερα είπαν ότι μια σιδερένια κατασκευή είναι τόσο βαριά που δεν μπορεί πετάξει. Αλλά φτιάχτηκαν αεροπλάνα. Κάποτε είπαν ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί η φωνή σε μεγάλη απόσταση. Αλλά φτιάχτηκαν τηλέφωνα. Αργότερα είπαν ότι δεν μπορούμε να δούμε τα εσωτερικά όργανα χωρίς να ανοίξουμε ένα σώμα. Αλλά κατασκευάστηκαν ακτινογραφίες. Κάποτε είπαν ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μουσική σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς καλώδια. Αλλά φτιάχτηκαν ραδιόφωνα. Αργότερα είπαν ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι αδύνατο να μεταδώσουν εικόνα. Αλλά φτιάχτηκαν τηλεοράσεις, και μάλιστα έγχρωμες. Κάποτε είπαν ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να πατήσει στο φεγγάρι. Αλλά συνέβη κι αυτό. Ευτυχώς για την ανθρωπότητα, υπάρχουν διακεκριμένοι επιστήμονες με λαμπρά μυαλά που εξαιρούνται από τον κανόνα: ΔΕΝ απορρίπτουν την αστρολογία.

(Α)-: <ο ίδιος>: Αφού μιλάτε για διακεκριμένους επιστήμονες, ο διάσημος Kepler είχε πει “ένα μυαλό συνηθισμένο σε μαθηματικές επαγωγές, όταν έρχεται σε επαφή με την αστρολογία, τσινάει σαν πεισματάρικο μουλάρι, και μόνο μετά από ξύλο χώνει το πόδι του σ' αυτό τον βούρκο”.

(Μ)-: Ωραία το διατυπώσατε. Μπράβο σας. Έτσι πίστευε ο Kepler στην αρχή, στα πρώτα χρόνια των σπουδών του, όταν ήταν νέος. Υποθέτω θα ξέρετε ότι αργότερα άλλαξε γνώμη. Αφού είστε άριστα ενημερωμένος, πρέπει να ξέρετε και το απόσπασμα που θα διαβάσω αυτολεξί από το βιβλίο μου για την Ιστορία της Αστρολογίας που έχω φέρει, ώστε να το ακούσουν οι υπόλοιποι: Ο Kepler 20 χρόνια προτού αποβιώσει, στο βιβλίο του με τίτλο “Tertius interreniens” το οποίο εκδόθηκε το 1610, γράφει όσον αφορά τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, τα εξής: “η οντότητα που προσλαμβάνει τον χαρακτήρα, διαθέτει μία ορισμένη αντιστοιχία με τους ουράνιους αστερισμούς. Όταν μία μητέρα περιμένει παιδί και βρίσκεται κοντά στην στιγμή του τοκετού, η φύση επιλέγει για την γέννα μία ημέρα και ώρα που αντιστοιχούν, από αστρολογικής άποψης, στην γέννηση του αδελφού ή του πατέρα ή της μητέρας -όχι από πλευράς ποιότητας, αλλά από αστρονομικής και ποσοτικής άποψης-”. Βγάλτε λοιπόν τα δικά σας συμπεράσματα τώρα.

(Δ)-: Υπάρχει ερώτηση? Παρακαλώ,... ένας καθηγητής.....

(Κ)-: Κύριε Βροντάκη θα ήθελα να μείνουμε στο θέμα, ακούγεται πολύ σημαντικό. Η θεοσοφίστρια Helena Blavatsky είχε δηλώσει ότι “η αστρολογία είναι τόσο αλάνθαστη όσο και η αστρονομία, αρκεί οι λειτουργοί της να είναι εξίσου αλάνθαστοι”. Εσείς το ασπάζεστε?

(Μ)-: Κοιτάξτε. Οι αστρονόμοι αρκετές φορές μιλούν εκ του ασφαλούς, επειδή χρησιμοποιούν μαθηματικές σταθερές στους υπολογισμούς τους. Σε αντίθεση με εμάς, που θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε και εξισώσεις από μαθηματικά του χάους στις συναρτήσεις μας, ούτως ώστε να μειώσουμε τα σφάλματα στις εκτιμήσεις μας, -όσον αφορά τον τομέα της προγνωστικής αστρολογίας-, επειδή το εγγύς μέλλον είναι ρευστό και απρόβλεπτο -εφόσον υπεισέρχεται η ελεύθερη βούληση του καθενός-, ενώ το απώτερο μέλλον εικάζεται θολά και αμυδρά, καθώς μοιάζει σαν άχρονο και αδιαμόρφωτο σε πολύ μακρινές τάσεις γεγονότων. Οπότε ναι, ενστερνίζομαι το απόφθεγμα της Blavatsky.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ?.....

(Α)-: Αναφερθήκατε προηγουμένως στα μνημόνια. Γιατί τα επιβάλουν στην χώρα μας? Και πως βλέπετε τις οικονομικές εξελίξεις στον τόπο μας? Θα αλλάξει κάτι? Τόσα χρόνια δεν αλλάζει τίποτα, οδεύουμε από το κακό στο χειρότερο.

(Μ)-: Αν θέλετε να δείτε γιατί μας επιβάλουν μνημόνια, παρακολουθήστε στο Youtube το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ https://www.youtube.com/watch?v=I9WorQ_z_v0 Ο κόσμος αλλάζει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε δευτερόλεπτο που περνά. Τα πάντα ρει και ουδέν μένει, σύμφωνα με τον Ηράκλειτο. Η κάθε στιγμή που ζούμε είναι μοναδική. Αλλά οι μεγάλες, οι καταλυτικές αλλαγές, γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, σχεδόν αδιόρατους. Κοιτάζοντας για παράδειγμα το ωροσκόπιο του ευρώ, αναρωτιέμαι, υπήρξε επιλογή του ελληνικού λαού? Εμείς αποφασίσαμε ότι το θέλουμε ως νόμισμα, το έτος 2000, με transit Ουρανό στον 10ο Οίκο του κράτους μας, σε Σύνοδο με natal Ήλιο και σε ενεργοποίηση Αντίθεσης με natal Κρόνο στον 4ο Οίκο? Ήταν δηλαδή πολιτική απόφαση να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά το ευρώ για όλες τις συναλλαγές μας? Ή πίεσαν προς αυτή την κατεύθυνση πλουτοκράτορες που εκβιάζουν κυβερνήσεις, σε συνεργασία με ντόπιους και ξένους διαπλεκόμενους με πολυεθνικές, τραπεζίτες, βιομήχανους, καναλάρχες, εργατοπατέρες?

(Μ)-: Νομίζω κανείς μας δεν έχει δώσει την βαρύτητα που αναλογεί σε αυτή την Όψη. Γιατί από μόνη της η Όψη Κρόνου-Ουρανού δείχνει αστάθεια, κοινωνικές συγκρούσεις και οικονομικά προβλήματα. Έτι περισσότερο σε χώρες που δυστυχώς, την έχουν στο ιδρυτικό τους ωροσκόπιο, όπως η Ελλάδα και η χώρα του Ισημερινού (το Εκουαδόρ). Βλέποντας δηλαδή τον κύκλο του Ουρανού, ο οποίος βρισκόταν ξανά στον Υδροχόο και έκανε ξανά Αντίθεση με τον transit Κρόνο το 1918, η Ελλάδα είχε εμπλακεί στον Α' παγκόσμιο πόλεμο, με όλα τα συνεπακόλουθα κοσμοϊστορικά γεγονότα. Θέλω να πω ότι ζημιωθήκαμε οικονομικά, πήραμε την κάτω βόλτα, χρειαστήκαμε τρεις δεκαετίες ώσπου να ορθοποδήσουμε. Έτσι το βλέπω εγώ. Ασφαλώς τα γεγονότα που συνέβησαν στην πατρίδα μας και σημάδεψαν εκείνη την ταραχώδη 30ετία, δεν φαίνονται μόνο από μια Όψη. Πως θα γινόταν άλλωστε κάτι τέτοιο? Παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες, όπως το προχωρημένο Μεσουράνημα, οι secondary πλανήτες, κ.α.

(Μ)-: Την εποχή που προείπα, το 1918, με ετούτη την Όψη ιδρύθηκαν χώρες που αργότερα διαλύθηκαν οι οικονομίες τους: Σοβιετική Ένωση (ρωσική επανάσταση 07/11ου/1917), Φιλανδία (ανεξαρτησία 06/12ου/1917), Τσεχοσλοβακία (ίδρυση κράτους 28/10ου/1918), Ουγγαρία (συνθήκη του Βελιγραδίου 13/11ου/1918), Πολωνία (απελευθέρωση 14/11ου/1918), Γιουγκοσλαβία (ίδρυση βασιλείου 01/12ου/1918).

(Μ)-: Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε από το πιο επίσημο ευρωπαϊκό όργανο, την Eurostat, δημοσιονομικό έλλειμμα 12,7% της χώρας μας ως προς το ΑΕΠ του 2013. Αλλά παρά το έλλειμμα το οποίο αντί να μειώνεται, με τα αλλεπάλληλα υφεσιακά μέτρα κάθε χρόνο αυξάνεται, η ίδια η Eurostat συνεχίζει να λέει “κάντε κι άλλες περικοπές”, “κάντε περισσότερη λιτότητα” (!). Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία, συνάγω ότι τα ευρωπαϊκά μέτρα αποσκοπούν στην φτωχοποίηση του έθνους μας, με φορολαίλαπα, αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας, ούτως ώστε τα ευρωπαϊκά λόμπι να μας μετατρέψουν σε φτηνό προτεκτοράτο για δεκαετίες, κι έτσι να μην τρέχουν στην Κίνα, να μεταφέρουν εδώ τις βιομηχανίες τους, έχοντας απειροελάχιστα έξοδα παραγωγής. Γιατί αν δείτε το ωροσκόπιο του ευρώ υπάρχει και ο σχηματισμός που λέμε “Διευκολυνόμενη Αντίθεση”, από τον natal Άρη και από τον transit Πλούτωνα. Τέτοιες αστρολογικές απορίες μου έρχονται στο μυαλό, ιδίως όταν κοιτάζω το ωροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ευρώ και της Ελλάδας, σε συνδυασμό.

(Α)-: <πετάγεται ένας από το ακροατήριο, που στο τέλος αποδείχθηκε σπουδαστής τελειόφοιτος>: Γιατί μας είπατε ότι η Αντίθεση Κρόνου - Ουρανού είναι τόσο σημαντική όψη?

(Μ)-: Διότι υπήρχε στο ωροσκόπιο της ανακάλυψης του πλανήτη Ουρανού, στις 13 Μαρτίου 1781. Τότε συμμετείχε και ο Άρης επί του άξονα Διδύμων - Τοξότη, ενεργοποιώντας τον τρίτο δεκανό των μεταβλητών ζωδίων. Αν μελετήσετε το κοινωνικοπολιτικό ιστορικό των ελληνικών χρεοκοπιών, θα συνειδητοποιήσετε ότι μοιάζει σαν γαϊτανάκι με ξένους δανειστές: μια ατέρμονη διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε μερικές δεκαετίες, με υπερδανεισμούς, αδυναμία αποπληρωμής, σκληρά μνημόνια, απάνθρωπη λιτότητα και εθνικές τραγωδίες. Σκοπεύω να τα συζητήσω όλα αυτά σε προσεχή ομιλία τον Μάιο 2015, με θέμα την δυνατότητα επιστροφής μας σε εθνικό νόμισμα, σε συνάρτηση με ενδεχόμενους κανόνες εφαρμογής Αναγκαστικού Δικαίου.

(Α)-: <ο ίδιος>: Μάλλον δεν διατύπωσα σωστά την ερώτησή μου. Εννοούσα, το κοσμικό Τετράγωνο Ουρανού - Πλούτωνα σήμερα έχει φύγει από τον πρώτο Δεκανό των Παρορμητικών ζωδίων. Αφού πέρασαν το 2012 από το Τετράγωνο Δία - Πλούτωνα που έχουμε στο ωροσκόπιο της Ελλάδας. Τότε ήταν που νομίζαμε ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, ότι θα βγούμε από το ευρώ και θα χρεοκοπήσουν οι τράπεζες. Αυτό που θέλω λοιπόν να ρωτήσω, γιατί αποδίδετε ακόμα στην όψη Ουρανού - Πλούτωνα τα μνημόνια? Και πότε θα τελειώσουν?

(Μ)-: Πράγματι, οι πλανήτες που είπατε πέρασαν το 2012. Τότε διαφωνούσα με όσους αστρολόγους έλεγαν ότι εκείνη την χρονιά θα γυρίσουμε στην δραχμή. Τους απαντούσα ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί, αλλά μετά από αρκετά χρόνια. Ακούστε. Το κοσμικό Τετράγωνο μεταξύ των transits πλανητών Ουρανού - Πλούτωνα είναι μια ένδειξη που διαρκεί για επτά έτη και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2016 στον αστρολογικό χάρτη της Γης. Δεν το λέω τώρα αυτό, το έχω γράψει από το 2009 στο βιβλίο μου για το Μέλλον. Η συγκεκριμένη όψη δείχνει μια συνεχιζόμενη κατάσταση που βιώνουμε, όχι μόνο στα στενά πλαίσια του ωροσκοπίου της χώρας μας, αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μην κοιτάμε το δένδρο και χάσουμε το δάσος.

(Μ)-: Η ερμηνευτική του Ουρανού - Πλούτωνα έχει να κάνει με μυστικούς σχεδιασμούς πολιτικοκοινωνικών συστημάτων από ισχυρά κέντρα εξουσίας (νεοταξίτες /παγκοσμιοποιητές), με σκοπό την ανακατανομή του πλούτου. Τέτοιοι σχεδιασμοί μεγάλης κλίμακας παίρνουν χρόνια ώσπου να εφαρμοστούν στην πράξη από οικονομικούς εκτελεστές και τσιράκια. Και όσο διαρκεί ετούτη η όψη δεν θα πάψουν να ακολουθούν την ίδια γραμμή πλεύσης. Κατά την αστρολογική μου γνώμη, ένας από τους σκοπούς τους είναι να απαξιωθεί και η περιουσία, με το να φτωχαίνει ο λαός, να ελαττώνεται η ιδιωτική επιχειρηματικότητα και κατ' επέκταση η μεσαία τάξη, ούτως ώστε οι έχοντες να τα πουλήσουν “κοψοχρονιά”, για να περάσουν τελικά σε ξένα funds.

(Μ)-: Εκτός κι αν με την ερώτησή σας υπονοείτε ότι η κεντρική εξουσία των Βρυξελλών έχει ισχυροποιηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, που οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) υπερισχύουν του Εθνικού Συντάγματος και επιβάλλονται στις κυβερνήσεις μιας δημοκρατικής χώρας, σαν την Ελλάδα. Αν το βλέπετε έτσι, θα σας απαντούσα ότι θα χρειαστούμε ακόμη 10 χρόνια ωσότου περάσουμε τον κάβο.

(Α)-: <ο ίδιος>: Όχι, μακάρι τα μνημόνια να τέλειωναν αύριο. Γιατί αν κρατήσουν μέχρι την Άνοιξη 2016 που λέτε και σε άρθρα σας, θα έχουμε καταστραφεί. Ως αστρολόγος πως βλέπετε την μετά μνημονίων εποχή?

(Μ)-: Ξέρετε ότι τα μεσάνυχτα το ημερολόγιο αλλάζει, μετράμε δηλαδή μια ημέρα μπροστά. Αλλά και σε αυτή την επόμενη ημέρα που εισερχόμαστε, εξακολουθούμε να παραμένουμε στο σκοτάδι για πολλές ώρες ακόμη, ώσπου να ξημερώσει. Με καταλαβαίνετε? Για την μετέπειτα εποχή, μόνο εικασίες μπορώ να κάνω ετούτη την ώρα. Και θεωρώ ότι με το τέλος της προαναφερόμενης κοσμικής όψης, σε δυο χρόνια, ο κόσμος σταδιακά θα αρχίσει να αλλάζει. Αλλά για ένα διάστημα δεν αποκλείεται να βρεθούμε ως χώρα σε πιθανό αδιέξοδο, -μετά την Άνοιξη 2016-, εάν περάσουμε σε μεταβατική κατάσταση, που οι άκαμπτες αξιολογήσεις με τα προαπαιτούμενα (εκβιαστικά) μέτρα θα παραχωρούν αργά - αργά την θέση τους σε κάποιο μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα, με πιο ρεαλιστικούς στόχους ανάπτυξης του ΑΕΠ. Κοντολογίς πιστεύω ότι από το 2017 και μετά, οι δανειακές συμβάσεις που ως χώρα έχουμε μελλοντική υποχρέωση να ξεπληρώνουμε, θα γίνονται με νέους διακανονισμούς, συμψηφισμούς και ανταλλάγματα, που θα κάνουμε αρκετές φορές στο μέλλον. Αυτό αξίζει να θυμάστε.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ?....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, πότε θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο για παράλληλο νόμισμα, ή να επιστρέψουμε οριστικά στην δραχμή?

(Μ)-: Λυπάμαι, δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτησή σας, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί δεν είμαι ακόμη βέβαιος, αφού δεν έχουμε κάτι να κοιτάξουμε σαν ωροσκόπιο νέας δραχμής ή ευρωδραχμής ή όπως αλλιώς θα λέγεται στο μέλλον. Τι εννοώ? Η χώρα μας ιδρύθηκε το 1830 με φοίνικες, ένα νόμισμα που είχε ξεκινήσει από το 1828 ο Καποδίστριας στην Δ' Εθνοσυνέλευση στο Άργος. Παράλληλα είχαμε σε ολοένα μειούμενη χρήση τουρκικά νομίσματα, μέχρι το 1839. Θέλω να πω, δεν μπορούμε αστρολογικά να βασιστούμε στο παλιό εκείνο ωροσκόπιο έναρξης της γνωστής σε όλους μας δραχμής, επειδή ξεκίνησε μετά από την ίδρυση του κράτους μας, με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το 1833. Και η ισχύς της καθιερωμένης δραχμής -με την οποία μεγαλώσαμε-, έληξε οριστικά και αμετάκλητα το έτος 2002. Πέθανε. Τέλος.

(Μ)-: Τι σημαίνουν λοιπόν όλα αυτά? Όταν λέμε πως θα επιστρέψουμε στην δραχμή, είναι καθαρά σχήμα λόγου, επειδή στην ουσία εννοούμε ένα εντελώς καινούργιο νόμισμα του ελληνικού κράτους με εντελώς νέα ισοτιμία. Με καταλαβαίνετε? Το νέο ελληνικό νόμισμα δεν θα έχει καμία σχέση με τις δραχμές που ξέραμε. Και δεύτερον, δεν μπορώ να σας απαντήσω επειδή δεν μου το επιτρέπει η νομοθεσία: αν λόγου χάρη σας έλεγα ότι θα επιστρέψουμε στην “δραχμή” την πρώτη του μήνα που θα πέφτει ημέρα Τετάρτη (εντελώς τυχαίο παράδειγμα), θα έσπερνα πανικό και θα ενεργοποιούσα διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (άρθρα 191 & 386). Φαντάζομαι αντιλαμβάνεστε τον λόγο που ούτε ιδιαιτέρως δεν μπορώ να σας απαντήσω.

(Α)-: <ο ίδιος>: Αν ήταν άλλος στην θέση σας θα το έλεγε.

(Μ)-: Δεν με απασχολεί τι πρεσβεύουν οι άλλοι. Εγώ δεν προκαλώ εντυπωσιασμούς. Προσπαθώ να είμαι νομοταγής πολίτης. Σέβομαι τους κανόνες που επικρατούν στο διάστημα, σέβομαι και τους επίγειους νόμους. Διαφορετικά, αν ο καθένας αυθαιρετούσε, θα ήμασταν ζούγκλα! Αυτό που μπορώ σήμερα να σας πω, κάθε έτος που θα περνά μετά το 2017, θα είμαστε λίγο καλύτερα, ολοένα ελαφρώς καλύτερα. Και κάθε επόμενο χρόνο, ξανά λίγο καλύτερα -κρίνοντας πάντα σε σχέση με κάθε προηγούμενο έτος-. Γι' αυτό συνάγω ότι τα γεγονότα μετά την Άνοιξη του 2016 θα λάβουν τελικά ευοίωνη τροπή, αρκεί να μπορούμε να τα δούμε και να τα κρίνουμε μακροπρόθεσμα.

(Δ)-: Άλλη ερώτηση παρακαλώ;.....

(Α)-: Κύριε Βροντάκη, μιλήσατε για νεοταξίτες /παγκοσμιοποιητές. Σήμερα βλέπουμε την τάση να μαζικοποιούνται τα ήθη και τα έθιμα των λαών, να αλλοτριώνονται ιστορικές συνειδήσεις, να εργαζόμαστε για ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, να συναλλασσόμαστε με κάρτες, να μιλούμε διεθνή γλώσσα (αγγλικά). Όλα αυτά μήπως δείχνουν ότι μπαίνουμε στην σκοτεινή εποχή του George Orwell, που θα καταλήξει στο να μας επιβάλλουν μια παγκόσμια θρησκεία, χωρίς σύνορα ούτε λάβαρα? Και εν τέλει να υποταχθούμε σε μια πλανητική υπερκυβέρνηση που θα ασκεί την εξουσία της στα έθνη με πυραμιδικό τρόπο?

(Μ)-: Σε καμία περίπτωση. Σας το υπογράφω. Ούτε εσείς ούτε τα δισέγγονά σας δεν θα προλάβουν να ζήσουν την απόλυτη δικτατορία του Orwell. Διότι θα συμβεί μεν, αλλά πάρα πολύ αργότερα. Να σας εξηγήσω τι εννοώ: το Συναίτιο Εαρινό Σημείο, δηλαδή η ακμή του άξονα μετάπτωσης των Ισημεριών (SVP) βρίσκεται σήμερα στις 5 μοίρες του ζωδίου των Ιχθύων, και προχωρά προς τον Υδροχόο με ταχύτητα σχεδόν 1 μοίρας και 25 λεπτών ανά αιώνα. Που σημαίνει ότι η εποχή του απόλυτου ελέγχου θα συμβεί στην Νέα Εποχή του Υδροχόου -στην οποία εισερχόμαστε-, αφότου η ανθρωπότητα θα έχει ήδη εγκατασταθεί σε γειτονικούς πλανήτες και δορυφόρους. Και η αστρολογία θα ασκείται όχι μόνο γεωκεντρικά, αλλά και πλανητοκεντρικά. Πότε? Μετρήστε μετά από 1,5 ζωδιακό κύκλο περιστροφής του transit Πλούτωνα.

(Δ)-: Ένας καθηγητής θέλει κάτι να ρωτήσει.....

(Κ)-: Από όσο ξέρω, έχετε ασχοληθεί με το σύνολο των αστρολογικών κλάδων. Και κυρίως με την ιατρική αστρολογία. Έχω διαβάσει και το βιβλίο σας “Ασθένειες και Βότανα”. Με εντυπωσίασε το λήμμα που αναφέρεστε ειδικά στο κρεμμύδι, μου αρέσει στο φαγητό και το τρώω καθημερινά. Εντούτοις δεν έχετε αναρτήσει ούτε ένα άρθρο ιατρικής αστρολογίας στο blog σας. Γιατί?

(Μ)-: Από καθαρά προσωπικό ενδιαφέρον έχω ασχοληθεί με το σύνολο των αστρολογικών κλάδων, και εκφράζω ανοικτά τις απόψεις μου. Αλλά ο δυνατός μου τομέας είναι η ιατρική αστρολογία. Σε αυτή έχω ειδικευτεί εδώ και 20 χρόνια. Και όποτε επιχειρούσα να κάνω ανάλυση ιατρικής αστρολογίας συνυπολόγιζα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ομάδας αίματος. Και ο ΑΜΚΑ δεν βοηθάει? Όσο για το κρεμμύδι όσα λέω είναι από ερευνητικά στοιχεία που παρέθεσα στο βιβλίο μου “Ασθένειες και Βότανα”. Πόσοι εδώ μέσα γνωρίζετε ότι στην Παγκόσμια Ιατρική Εγκυκλοπαίδεια του διαδικτύου υπάρχουν πάνω από 65.000 πιθανές ασθένειες, από ήσσονος μέχρι μεγίστης σημασίας, που θα μπορούσαν να πλήξουν έναν άνθρωπο? Κάθε μέρα που περνά, έστω κι αν φαίνεται βαρετή, το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει καταπολεμήσει με επιτυχία πάνω από 1.250 σοβαρές ασθένειες -συμπεριλαμβανομένων των λοιμωδών νοσημάτων- που θα μπορούσαν να μας πλήξουν! Ένα μεγάλο θαύμα συντελείται καθημερινά στον οργανισμό μας.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Μπορείτε να μας αναλύσετε αυτό με τις ομάδες αίματος?

(Μ)-: Βεβαίως. Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στην δημιουργία 4 βασικών ομάδων του ανθρώπινου αίματος, που ταξινομούνται ανάλογα με τα κληρονομικά αντιγονικά συστατικά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας. Σύμφωνα με στατιστική προσέγγιση στον γενικό πληθυσμό της Γης, το 44% των ανθρώπων έχει ομάδα 0, το 41% ομάδα Α, το 10,5% ομάδα Β και το 4% ομάδα ΑΒ. Η ομάδα 0 πλειοψηφεί σε απόλυτο βαθμό σε Βραζιλία και Περού. Η ομάδα Α εμφανίζεται περισσότερο σε Σκανδιναβία, Νότια και Κεντρική Ευρώπη, Αυστραλία και Μοντάνα. Η ομάδα Β υπάρχει σε Βόρεια Ινδία και Κεντρική Ασία. Η ομάδα ΑΒ παρουσιάζεται σε Ιαπωνία, Κορέα και Ουγγαρία.

(Μ)-: Όσο για τις υποκατηγορίες ταξινόμησης του γενικού πληθυσμού, -πάλι με στατιστική προσέγγιση-, το 38,5% των ανθρώπων έχει 0+, το 36% Α+, το 8% Β+, το 5,5% 0-, το 5% Α-, το 3,5% ΑΒ+, το 2,5% Β- και το 0,5% ΑΒ-. Οι άνθρωποι της ομάδας 0 είναι πανδότες, αφού μπορούν να δώσουν αίμα σε όλες τις άλλες ομάδες, αλλά δέχονται αίμα μόνο από την 0. Και οι άνθρωποι της ομάδας ΑΒ μπορούν να πάρουν αίμα από Α, Β, ΑΒ και 0. Το ενθαρρυντικό είναι ότι άνθρωποι με Ρέζους θετικό σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να πάρουν και αίμα της ίδιας ομάδας τους, Ρέζους αρνητικό. Αλλά το αντίθετο δεν ισχύει, δηλαδή όσοι έχουν Ρέζους αρνητικό δεν μπορούν να δεχτούν άλλο αίμα, παρά μόνο Ρέζους αρνητικό.

(Μ)-: Τι σημαίνουν τώρα όλα αυτά? Κάθε μία από τις ανωτέρω ομάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε έτσι ώστε να παράσχει φυσική προστασία από ασθένειες. Και καθεμία έχει τις αδυναμίες της, επειδή αντικατοπτρίζει την χημεία του οργανισμού, σε σχέση με τον τρόπο που ανταποκρίνεται. Σύγχρονες μέθοδοι γονιδιωματικής ανάλυσης, αλλά και κλασικού τύπου επιδημιολογικές μελέτες έχουν φέρει στο φως πληθώρα δεδομένων που συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι, η ομάδα του αίματος σχετίζεται με κάποιες ασθένειες. Όσα σας λέω υπάρχουν από το 2011 μέχρι σήμερα σε άρθρα του διαδικτύου.

(Μ)-: Ας δώσω μια ιδέα για την ομάδα αίματος 0. Όσοι έχουν τέτοια ομάδα είναι πιο ευάλωτοι στο στρες, στον καρκίνο του δέρματος, στην χολέρα, στις γαστρεντερίτιδες και στο πεπτικό έλκος που προκαλείται από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ωστόσο διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να υποστούν θάνατο από ελονοσία ή από πεπτικό καρκίνο. Και σπάνια προσβάλλονται από καρκίνο του παγκρέατος -σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές του National Cancer Institute οι οποίοι αντιπαρέβαλλαν σχεδόν 2.500 περιπτώσεις-. Το δε αποτέλεσμα της μελέτης τους επαληθεύτηκε από ξεχωριστή μελέτη Αμερικανών επιστημόνων του Dana-Farber Insitute στην Βοστόνη. Επίσης όσοι έχουν ομάδα αίματος 0 έχουν πιο γερά δόντια, χαμηλότερη χοληστερίνη και μικρότερο ποσοστό θρομβώσεων. Σπανίως απειλούνται από έμφραγμα -σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ. Muredach Reilly, αναπληρωτή καθηγητή Ιατρικής στο Pennsylvania University-. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται από το 2012 και η μελέτη του Lu Qi, επίκουρου καθηγητή στο Department of Nutrition του Harvard School of Public Health, ο οποίος παρουσίασε στατιστικές από 62.073 γυναίκες και 27.428 άνδρες (διάφορων ομάδων αίματος), ηλικίας 30 -75 ετών, τους οποίους παρακολούθησε επί 20 χρόνια.

(M)-: Τον Οκτώβριο 2012 επιστήμονες από το Albert Einstein College of Medicine της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ. Edward Negiat, ανακοίνωσαν ότι μελετώντας περισσότερες από 560 γυναίκες οι οποίες υποβάλλονταν σε θεραπεία για υπογονιμότητα, διαπίστωσαν πως όσες είχαν ομάδα αίματος 0 είχαν μεγαλύτερα ποσά ορμόνης FSH, και ως εκ τούτου, διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, με συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο στο να συλλάβουν. Εξάλλου σύμφωνα με επιστήμονες από το Bispebjerg Hospital στην Κοπεγχάγη, μελέτη έδειξε πως άντρες με ομάδα αίματος 0 διατρέχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας όταν εργάζονται σε χώρους με έντονη ρύπανση, επειδή ενεργοποιεί φλεγμονώδεις χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό τους, οι οποίες καταλήγουν σε συσσώρευση λίπους.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Όλα αυτά τα έχετε συμπεριλάβει στην ιατρική αστρολογία?

(Μ)-: Μάλιστα. Και δεν σας κρύβω ότι το 2010 δέχτηκα λογοκρισία από τον Οργανισμό Codex Alimentarius, με εξώδικο που μεταξύ άλλων αξίωνε άρση κυκλοφορίας του δημοφιλούς βιβλίου μου “Ασθένειες και Βότανα” των εκδόσεων Mini Book, ειδάλλως θα προχωρούσαν σε αστικά μέτρα σε βάρος του εκδότη. Επειδή δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τα βότανα, έγραψα όχι μόνο τις ενδείξεις, αλλά και όλες τις παρενέργειες που έχει κάθε βότανο. Αυτό δεν υπήρχε μέχρι τότε σε αντίστοιχα βιβλία του εμπορίου. Ο Οργανισμός Codex Alimentarius αξίωνε από τον εκδότη μου άρση κυκλοφορίας, με βασική αιτιολογία ότι στο εν λόγω βιβλίο αναφερόμουν και στις φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων, μολονότι δεν έχω σχετική έγκριση /εξουσιοδότηση από τον Ιατρικό Σύλλογο. Και εξαιτίας αυτού, ως συγγραφέας αποποιούμαι οιονδήποτε ευθύνη τυχόν επανέκδοσης ή επανακυκλοφορίας του βιβλίου μου στο μέλλον. Πέραν τούτου, να ξέρετε ότι από όλες τις Mini Book πωλήσεις όλων των τίτλων των βιβλίων μου, ουδέποτε έλαβα έστω ένα ευρώ. Έτσι όριζε το καταστατικό που είχα υπογράψει με τον φίλο μου εκδότη, τον εκλιπόντα Άρη Αθανασάκη. Να τα λέμε κι αυτά.

(Μ)-: Στο blog μου προσφέρω το 1/3 από όσα γνωρίζω, και σε ότι αναφέρομαι, δεν το λέω ποτέ αβασάνιστα. Ζητώ συγνώμη από όλους τους αναγνώστες που προσφέρω μόνο το 1/3 από το σύνολο των αστρολογικών μου γνώσεων. Δεν επιτρέπεται να προσφέρω κάτι παραπάνω, θα ήταν αντιδεοντολογικό. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι στην ιατρική αστρολογία τα 12 ζώδια -και καθεμιά από τις 360 μοίρες του ζωδιακού κύκλου- φανερώνουν την ανατομία του σώματός μας, δηλαδή την δομή του, το πως είναι κατασκευασμένο, πως λειτουργεί? Πόσοι γνωρίζετε ότι οι 12 Οίκοι συσχετίζονται με την παθολογία του σώματός μας, δηλαδή σε ποια ανατομικά σημεία έχουμε προδιάθεση για ασθένειες? Πόσοι γνωρίζετε ότι οι 10 πλανήτες εστιάζονται στην φυσιολογία του σώματός μας, δηλαδή στο τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή σε αυτό, και κατ' επέκταση εάν και πως θα αρρωστήσουμε? Και πόσοι γνωρίζετε ότι οι πλανητικές Όψεις δείχνουν -ανάλογα με την φύση των πλανητών- το είδος του νοσήματος που μπορεί να εμφανιστεί? Θα μπορούσα να αναρτήσω πάνω από 100 αρχεία ιατρικής αστρολογίας που έχω, και τότε θα μαθαίνατε π.χ. ότι από το 2016 και μετά, ίσως ξεσπάσει μια νέα επιδημία στον κόσμο, που είναι άγνωστη σήμερα. Όμως αποφεύγω να τα προβάλλω για ευνόητους λόγους.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Αναφέρετε πιθανή επιδημία. Που το στηρίζετε?

(Μ)-: Οι επιδημίες συσχετίζονται με αστρολογικούς κύκλους κλιματολογικών μεταβολών. Εν προκειμένω εστιάστε στην διέλευση του Ποσειδώνα από το ζώδιο των Ιχθύων, και στις όψεις που κάνει. Αυτός θεωρείται ο κυριότερος αστρολογικός δείκτης, όχι μόνο μιας νέας επιδημίας για την οποία με ρωτάτε, αλλά και πιθανής έξαρσης κάποιων παλαιών, όπως η φυματίωση. Ιδίως για την Ελλάδα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο για φυματίωση, ηπατίτιδες και άλλες μεταδοτικές ασθένειες από την Άνοιξη 2017, όταν ο transit Ποσειδώνας θα βρεθεί στα μέσα των Ιχθύων σχηματίζοντας Τετράγωνο με τον natal Άρη στον 7ο Οίκο του ιδρυτικού χάρτη της χώρας μας, συνεπικουρούμενο από τον transit Άρη -πιθανολογώ τρόπον τινά “κατακλυσμό” προσφύγων από αιγαιοπελαγίτικα νησιά μας, ενδεχομένως παραλύοντας τις κοινωνικές μας δομές-. Αλλά εγώ δεν κυβερνώ ούτε βρίσκομαι στα κέντρα των αποφάσεων, και διατηρώ το δικαίωμα να κάνω λάθος εκτίμηση.

(Κ)-: <ο ίδιος>: Ποιο χρονικό διάστημα πιστεύετε ότι μπορεί γενικότερα στην υφήλιο να παρουσιάσει έξαρση η νέα επιδημία?

(Μ)-: Θεωρώ πιθανότερο το σενάριο να εξαπλωθεί από τον Μάρτιο 2016 μέχρι και τον Οκτώβριο 2019, εξαιτίας κάποιου φαρμακευτικού σκανδάλου ή ακατάλληλων χειρισμών αντιμετώπισης. Όπως και να' χει, ο κύκλος της προλεγόμενης επιδημίας θα τείνει να ολοκληρωθεί μέσα σε 10 χρόνια, με την transit Σύνοδο Κρόνου-Ποσειδώνα στις τελευταίες μοίρες του ζωδίου των Ιχθύων. Μακάρι να πέσω έξω, να μην συμβεί τίποτε από όλα αυτά που σήμερα εικάζω ενώπιόν σας. Όταν δεν είναι σαφές ένα αποτέλεσμα, λειτουργώ ως εξής: φανταστείτε σαν να είστε σε ένα χώρο που ακούτε να παίζουν ταυτόχρονα πολλά μουσικά όργανα, αλλά το καθένα σε διαφορετικό τόνο ή ημιτόνιο. Ακούτε λοιπόν μια παράξενη μουσική αντήχηση, κάτι σαν φάλτσα ή θόρυβο. Προσπαθήστε να κλείσετε τα μάτια σας, να αφουγκραστείτε τον βασικότερο ήχο. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, αλλά αν προσπαθήσετε αρκετά, ίσως ανακαλύψετε το όργανο που δίνει τον ρυθμό (π.χ. ντραμς), κι έτσι θα “απομονώσετε” τα υπόλοιπα όργανα που ακούτε.

(Μ)-: Γενικά, να ξέρετε ότι στην αστρολογία βλέπουμε το καθετί να επαναλαμβάνεται χρονικά. Δηλαδή όλα τα πράγματα κάνουν ιστορικούς κύκλους, ακόμη και οι επιδημίες. Το 2008 έκανα μια μεγάλη έρευνα στην ιατρική αστρολογία, εξετάζοντας πλήθη ωροσκοπίων ασθενών που είχαν καταλήξει από μεταδοτικές νόσους. Από τα στατιστικά γραφήματα που προέκυψαν, παρατήρησα ότι οι επιδημίες, όχι μόνο κάνουν ιστορικούς κύκλους που επαναλαμβάνονται σε σχέση με αστρολογικούς δείκτες, αλλά επιπλέον διαπίστωσα πως όταν μια επιδημία ολοκληρώνεται, παραχωρεί σταδιακά την θέση της σε μια άλλη, ως προς το μερίδιο των πιο ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που πλήττει. Πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι οι ιοί, -που δεν θεωρούνται ζωντανοί οργανισμοί επειδή δεν αναπαράγονται από μόνοι τους-, ακροβατούν στο κατώφλι του τετραδιάστατου κόσμου? Αν είχαμε άπλετο χρόνο θα σας το εξηγούσα ενδελεχώς.

(Α)-:<παίρνει τον λόγο κάποιος από το ακροατήριο, ίσως σπουδαστής>: Κύριε Βροντάκη, έχω διαβάσει το βιβλίο σας για το μέλλον, στο οποίο δίνετε μεγάλη νότα αισιοδοξίας, αφού η ανθρωπότητα λέτε ότι θα προοδεύει τα επόμενα 1000 χρόνια. Εντούτοις γράφετε ότι η επάρατος νόσος δεν θα νικηθεί. Αυτό δεν είναι κάπως αντιφατικό, δεδομένου ότι καθημερινά οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέες δραστικότερες αγωγές και αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου?

Μιχάλης Βροντάκης