Τα πάντα για τις Εκλείψεις (update)

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Οι εκλείψεις παρατηρούνται και καταγράφονται από τα πανάρχαια χρόνια. Συνεπώς, το θέμα των εκλείψεων είναι χιλιοειπωμένο. Κάθε αστρολόγος έχει ασχοληθεί με τις εκλείψεις. Κι εγώ από το 2002 εξέδωσα σχετικό βιβλίο. Σήμερα θα προσπαθήσω να δώσω μια νέα ματιά, με νέα στοιχεία για όσους ενδιαφέρονται. Και ξεκινώ ευθύς αμέσως.

Εκλείψεις συμβαίνουν στον πλανήτη μας από κτίσεως κόσμου. Ωστόσο η πρώτη έκλειψη που συνέβη σε κάποια στιγμή της ζωής του αρχαιότερου ανθρώπου, του Homo Sapiens, συντάραξε συθέμελα την ύπαρξή του, προκαλώντας του υπέρτατο δέος για τους άγνωστους κοσμικούς νόμους που τον κυβερνούν και του επέβαλαν να καταγράψει στη συνείδησή του το ουράνιο αυτό φαινόμενο. Έκτοτε αντιμετωπίζει τα αλλεπάλληλα φαινόμενα των εκλείψεων άλλοτε εφεκτικά και άλλοτε στωικά, αποδίδοντάς τα είτε στις επιταγές της θείας βούλησης είτε στην νομοτέλεια του Σύμπαντος.

Μπορούμε λοιπόν να ισχυριστούμε ότι η πρώτη έκλειψη υπήρξε η απαρχή της γέννησης της αστρολογίας σε μία προσπάθεια του αρχέγονου ανθρώπου να κατανοήσει τους νόμους που διέπουν την ύπαρξή του, για να συντονιστεί και να εναρμονιστεί μαζί τους, ως ένα μικρό μέρος του απέραντα μεγάλου συνόλου που ονομάζουμε Σύμπαν.

Με το πέρασμα των αιώνων και των χιλιετηρίδων, οι πληροφορίες αυτές πέρασαν σταδιακά στις καταγραφές του DNA των επόμενων και μεθεπόμενων γενεών, με τέτοιο τρόπο ώστε, η γνώση της αστρολογίας ενυπάρχει σήμερα σε κάθε κύτταρο του εγκεφάλου, σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, ειδικά σε ότι αφορά τις εκλείψεις.

Επεξήγηση Συμβόλων:

(os)= παλαιό (Ιουλιανό) ημερολόγιο

(ns)= σημερινό (Γρηγοριανό) ημερολόγιο

Οι εκλείψεις συμβαίνουν συχνά και δεν αποτελούν σπάνιο ουράνιο φαινόμενο. Με τα τελευταία δεδομένα της NASA ο Κρόνος έχει το ρεκόρ με 146 δορυφόρους, ενώ ο Δίας έχει 95 δορυφόρους. Φαντάζεστε λοιπόν τι γίνεται. Δείτε για παράδειγμα τους 4 γιγάντιους δορυφόρους του Δία, που κάθε τόσο προκαλούν από μια σπουδαία έκλειψη στον Δία. Ο ακόλουθος πίνακας δείχνει την συμμετοχή 3 από τους 4 μεγάλους δορυφόρους του Δία, όταν θα προκαλέσουν σπουδαία έκλειψη στον Δία, για όλο τον 21ο αιώνα:

Συμμετοχή

Ημερομηνία

Έτος

Διάρκεια

Ονόματα

3 δορυφόροι

20 Μαρτίου

2032

13ω 7λ 35δ

Ι-Γ-Κ

3 δορυφόροι

30 Δεκεμβρίου

2032

11ω 11λ 18δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

05 Αυγούστου

2038

17ω 51λ 40δ

Ι-Γ-Κ

3 δορυφόροι

05 Ιανουαρίου

2045

18ω 9λ 21δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

17 Οκτωβρίου

2045

16ω 55λ 3δ

Ι-Γ-Κ

3 δορυφόροι

17 Σεπτεμβρίου

2061

17ω 25λ 17δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

10 Μαΐου

2062

6ω 25λ 50δ

Ε-Γ-Κ

3 δορυφόροι

30 Δεκεμβρίου

2062

17ω 51λ 55δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

23 Σεπτεμβρίου

2073

23ω 58λ 26δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

24 Φεβρουαρίου

2080

0ω 15λ 40δ

Ι-Γ-Κ

3 δορυφόροι

05 Δεκεμβρίου

2080

22ω 50λ 45δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

31 Αυγούστου

2091

2ω 38λ 4δ

Ι-Ε-Κ

3 δορυφόροι

12 Δεκεμβρίου

2092

5ω 13λ 57δ

Ι-Ε-Κ

Όπου Ι=Ιώ, Ε=Ευρώπη, Γ=Γανυμήδης, Κ= Καλλιστώ.

Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι για τον 21ο αιώνα ο συνδυασμός Ιώ-Ευρώπη-Καιλλιστώ επαναλαμβάνεται 8 φορές σε σπουδαίες εκλείψεις στον Δία. Και δύο εξ αυτών των εκλείψεων θα είναι οι μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια: το 2073 και το 2080, αφού αναμένεται να σκοτεινιάσουν τον Δία για σχεδόν ένα 24ωρο!

Επειδή όμως ζούμε στην Γη, το ενδιαφέρον της αστρολογίας εξακολουθεί να επικεντρώνεται στις ηλιοσεληνιακές εκλείψεις.

Ο σοφιστής Λουκιανός στη πραγματεία του «Περί Αστρολογίας», μας πληροφορεί ότι, οι αρχαίοι Έλληνες πρωτοδιδάχτηκαν τους νόμους των εκλείψεων και την αστρολογική τέχνη από τον Ορφέα, τον γιο του Οίαγου και της Καλλιόπης. Αν ανατρέξουμε σε μία γρήγορη ιστορική αναδρομή, βρίσκουμε ότι η παλαιότερη γνωστή έκλειψη Ηλίου έχει επισήμως καταγραφεί στην αρχαία Κίνα στις 22 Οκτωβρίου -2134(os)! Η ακρίβεια της πρόγνωσης είναι ομολογουμένως εκπληκτική για τα μέτρα και τα σταθμά της εποχής εκείνης και μαρτυρά το εξελικτικό επίπεδο που είχαν φτάσει στην αστρολογία. Πολύ αργότερα, σε μία πήλινη πινακίδα που σώθηκε από τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ουγκαρίτ στη Συρία, αναφέρεται μία Ολική Ηλιακή έκλειψη που έγινε εκεί στις 15 Μαρτίου -1223(os).

Άλλες δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις από το μακρινό παρελθόν: Μερική Έκλειψη Ηλίου καταγράφηκε από Αστρολόγους στη Νινευή της Ασσυρίας στις 15 Ιουνίου -763(os), ενώ ο Θαλής ο Μιλήσιος υπολόγισε επιτυχώς την έκλειψη που θα γινόταν στις 28 Μαΐου -585(os). Ο κατάλογος είναι μακρύς από την ιστορία της Αστρολογίας και χάνεται στα βάθη του χρόνου. Θα περιοριστώ να αναφέρω μόνο όσες εκλείψεις συνέβησαν ή πρόκειται να συμβούν στην εποχή μας.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΕΚΛΕΙΨΕΙΣ

Ας δούμε τώρα το πως και το γιατί συμβαίνουν οι Ήλιο - Σεληνιακές Εκλείψεις. Ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα, παράγει δηλαδή δική του ακτινοβολία, ενώ η Σελήνη θεωρείται ετερόφωτο σώμα γιατί δεν έχει δική της ακτινοβολία, αλλά σαν ένας μεγάλος καθρέπτης ακτινοβολεί το φως που λαμβάνει από τον Ήλιο. Το γεγονός ότι μπορούμε να βλέπουμε τον φυσικό μας δορυφόρο, δηλαδή την Σελήνη από την Γη, οφείλεται αποκλειστικά στο φως που δέχεται η Σελήνη από τον Ήλιο. Η Σελήνη απορροφά το 93% της ενέργειας που δέχεται από τον Ήλιο και αντανακλά μόνο το 7% του ηλιακού φωτός που πέφτει στην επιφάνειά της, λόγω της ύπαρξης σκόνης. Όμως η ποσότητα του ανακλώμενου φωτός από τον σεληνιακό δίσκο παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις καθώς παρατηρούμε ένα σκοτεινό ημικύκλιο που αυξομειώνεται στην επιφάνεια του φεγγαριού μας. Είναι ουσιαστικά η σκιά της Γης, η δική μας δηλαδή σκιά, καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από την Γη με ταχύτητα περίπου 3.700 χιλιόμετρα την ώρα, ήτοι 12 έως 14 Ζωδιακές μοίρες ανά ημέρα, ολοκληρώνοντας έτσι μία πλήρη περιφορά 360° κάθε 27 ημέρες, 07 ώρες και 43 λεπτά: ο κύκλος αυτός ονομάζεται «Αστρικός Μήνας».

Όπως κάθε ουράνιο σώμα, έτσι και η Σελήνη περιστρέφεται επίσης γύρω από τον άξονά της. Ο κύκλος αυτός ονομάζεται «Συνοδικός Μήνας» και διαρκεί 29 ημέρες, 12 ώρες και 44 λεπτά για να ολοκληρώσει η Σελήνη μία πλήρη περιφορά. Επειδή ο Συνοδικός Μήνας σχεδόν συμπίπτει με τον Αστρικό Μήνα, η κίνηση που κάνει η Σελήνη μοιάζει να είναι ταυτόσημη, δηλαδή καθώς περιστρέφεται, δείχνει διαρκώς την ίδια πλευρά προς εμάς.

Θα πρέπει ωστόσο να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στο ότι η Σελήνη περνά από τους Δεσμούς της κάθε 27 ημέρες, 05 ώρες και 05 λεπτά (ο λεγόμενος «Συνδεσμικός Μήνας», με τον οποίο θα ασχοληθώ διεξοδικά, παρακάτω).

Αξίζει εδώ να σημειώσετε ότι, καθώς η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από την Γη, δεν βρίσκεται συνεχώς στο ίδιο ύψος. Γιατί άλλοτε πλησιάζει κοντύτερα προς την Γη (το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίζεται «περίγειο»), και άλλοτε απομακρύνεται από την Γη (αυτό ονομάζεται «απόγειο»). Η απόσταση της Σελήνης έχει μετρηθεί, υπολογιστεί και επαληθευτεί με ακρίβεια λέιζερ: κατά την διάρκεια ενός σεληνιακού μήνα, το περίγειο της Σελήνης πλησιάζει την Γη στα 363.300 χιλιόμετρα, ενώ το απόγειο της Σελήνης απέχει από την Γη έως 405.500 χιλιόμετρα (συνεπώς η μέση απόσταση Γης - Σελήνης είναι 384.404 χιλιόμετρα). Με απλά λόγια, η Σελήνη όχι μόνο περιστρέφεται γύρω από την Γη, αλλά διαρκώς παλινδρομεί /αυξομειώνεται εις ύψος κατά 42.200 χιλιόμετρα (την σημασία της παλινδρόμησης θα την περιγράψω παρακάτω, στο κεφάλαιο που θα αναλύσω τις αστρικές επιδράσεις των εκλείψεων).

Καθώς οι πλανήτες ταξιδεύουν στο διάστημα, σχεδόν μία φορά τον μήνα έχουμε Νέα Σελήνη, όταν η Σελήνη βρεθεί σε μία ευθεία γραμμή ανάμεσα στον Ήλιο και στην Γη, οπότε λέμε ότι έχουμε Ήλιο-Σεληνιακή Σύζευξη ή Ταύτιση κατά μήκος κάποιας μοίρας του ζωδιακού κύκλου (δηλαδή του ωροσκοπίου). Τότε φωτίζεται το τμήμα της Σελήνης που δεν είναι ορατό από την Γη και δεν βλέπουμε καθόλου το φεγγάρι.

Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν έχουμε Πανσέληνο στο ημερολόγιο, η Γη παρεμβάλλεται σε μία ευθεία γραμμή ανάμεσα στην Σελήνη και στον Ήλιο, οπότε έχουμε Ήλιο-Σεληνιακή Αντίθεση ή Διάμετρο που εμφανίζεται κατά μήκος του ωροσκοπίου στα ακριβώς απέναντι Ζώδια. Τότε φωτίζεται το τμήμα της Σελήνης που είναι πλήρως ορατό από την Γη.

Στις φάσεις των Τετάρτων ή Τετραγωνισμών, φωτίζεται μόνο το μισό από την Γη ορατό τμήμα της Σελήνης που βρίσκεται υπό γωνία 90°, ενώ στις ενδιάμεσες φάσεις αυξάνεται σταδιακά το φωτιζόμενο ορατό τμήμα από την Νέα Σελήνη (0°) προς την Πανσέληνο (180°) και έπειτα αντιστρόφως, μειώνεται βαθμιαία από την Πανσέληνο προς την επόμενη Νέα Σελήνη.

Για να δούμε την Σελήνη από οποιοδήποτε μέρος της Γης βόρεια από τον Ισημερινό, π.χ. στην Ελλάδα, θα πρέπει να κοιτάξουμε προς τα νότια (το αντίθετο ασφαλώς ισχύει για έναν παρατηρητή που θα βρίσκεται νότια του Ισημερινού). Η Πανσέληνος για παράδειγμα, ανατέλλει στα αριστερά για εμάς που βρισκόμαστε στο βόρειο ημισφαίριο και κοιτάζουμε προς τα νότια.


 

 

 

Όσοι έχετε δει κάποιες εκλείψεις θα έχετε ασφαλώς αντιληφθεί ότι οι ηλιακές εκλείψεις δεν εμφανίζονται ποτέ την νύχτα και οι σεληνιακές εκλείψεις δεν είναι ποτέ ορατές την ημέρα. Για να συμβεί όμως μία έκλειψη, θα πρέπει να τηρείται ακόμη μία συνθήκη: εκτός από το ίδιο ζωδιακό μήκος -δηλαδή την ίδια ακριβώς ευθεία- που θα πρέπει να έχουν τα τρία σώματα, θα πρέπει επίσης ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη να βρεθούν και στο ίδιο ουράνιο Πλάτος. Τότε θα σημειωθεί Έκλειψη Ηλίου αν είναι Νέα Σελήνη, ή Έκλειψη Σελήνης αν είναι Πανσέληνος.

 ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΑΤΟΣ

Ο Ισημερινός είναι μία νοητή γραμμή γύρω από το κέντρο της Γης. Όλα τα σημεία του Γήινου Ισημερινού απέχουν εξίσου από τους δύο πόλους του πλανήτη μας. Εάν όμως προσπαθήσουμε να επεκτείνουμε τον Ισημερινό έξω από την Γη και τον προβάλλουμε φανταστικά επάνω στην ουράνια σφαίρα, τότε θα έχουμε τον επονομαζόμενο «Ουράνιο Ισημερινό».

Ο Ήλιος και οι άλλοι πλανήτες κατά την διάρκεια του ετήσιου ταξιδιού τους διαγράφουν έναν φανταστικό κύκλο γύρω από την Γη μας, ακολουθώντας μία συγκεκριμένη πορεία που ονομάζεται «εκλειπτική».

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο ανωτέρω σχήμα, η Εκλειπτική με τον Ουράνιο Ισημερινό έχουν μεταξύ τους απόκλιση 23°27’, αλλά συμπίπτουν σε δύο σημεία, στις 0° Κριού (21 Μαρτίου: πρώτη ημέρα της Άνοιξης) και στις 0° Ζυγού (23 Σεπτεμβρίου: πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου).

Εκτός από τις προαναφερθείσες ημερομηνίες της σταθερής διαδρομής του Ηλίου, κανένας άλλος πλανήτης δεν ακολουθεί πορεία που να συμπίπτει με τον Ουράνιο Ισημερινό σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Όπως μπορείτε να δείτε στο ωσάνω σχήμα, κατά την διάρκεια της μισής περιόδου της τροχιάς τους οι πλανήτες βρίσκονται επάνω από τον Ουράνιο Ισημερινό και κατά την διάρκεια της άλλης μισής οδεύουν από κάτω. Αυτό ονομάζεται «Απόκλιση» και βοηθά στο να καθορίσουμε αν ο Ήλιος και η Σελήνη θα είναι παράλληλοι, δηλαδή το είδος και την μορφή που θα έχει μία νεοσχηματιζόμενη έκλειψη. Σημειώστε ότι οι Ηλιακές εκλείψεις απαντώνται από την Δύση προς την Ανατολή, αντίθετα με τις Σεληνιακές που έχουν φορά από την Ανατολή προς την Δύση.

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΝΑ

Ένας πολύ σημαντικός κύκλος για την πρόγνωση των Ήλιο-Σεληνιακών φάσεων είναι ο Κύκλος του Μέτωνα. Τον οποίο εισήγαγε το 432 π.Χ. στο σεληνιακό Αττικό ημερολόγιο εκείνης της εποχής ο Μέτων ο Αθηναίος, που υπήρξε μαθηματικός, αστρονόμος, γεωμέτρης και μηχανικός. Και υπολόγισε ότι 19 ηλιακά έτη περιλαμβάνουν ακριβώς 235 Συνοδικούς μήνες της Σελήνης, που αντιστοιχούν σε 6.939 ημέρες, 16 ώρες και 30 λεπτά. Το χρονικό αυτό διάστημα το διαχώρισε σε 125 "γεμάτους" μήνες των 30 ημερών, και σε 110 "ατελείς" μήνες των 29 ημερών. Με μία απλή όμως αριθμητική, θα δείτε ότι 235 μήνες των 30 ημερών δίνουν 7.050 ημέρες, γι' αυτό αναγκάστηκε να αφαιρέσει τις περίσσειες 110 ημέρες του κύκλου, βγάζοντας 1 ημέρα κάθε 64 ημέρες, ούτως ώστε ο δεκαενιαετής κύκλος να είναι απολύτως ορθός.

Με άλλα λόγια, μπορείτε να δείτε όσοι από εσάς διαθέτετε αστρολογική εφημερίδα, ότι, κάθε 19 χρόνια επαναλαμβάνεται η ίδια φάση της Σελήνης στην ίδια ζωδιακή μοίρα και στην ίδια ημερομηνία (με σφάλμα μία ημέρα αργότερα, κάθε 4 χ 19 = 76 χρόνια επειδή υπάρχουν τα δίσεκτα έτη, όπως παρατήρησε αργότερα ο Κάλλιππος).

Η χρονική περίοδος του κύκλου του Μέτωνα ξεκίνησε από τις 15 Ιουλίου -432(os). Όμως το ημερολογιακό έτος σήμερα αρχίζει την 1η Ιανουαρίου, όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 10° προς 11° μοίρες Αιγόκερου, οπότε χρειάζεται άλλες 19° περίπου για να φτάσει στο τέλος αυτού του ζωδίου.

Με απλούστερα λόγια, ο δεκαενιαετής κύκλος του Μέτωνα ξεκινά με το έτος εκείνο όπου, ένας Συνοδικός κύκλος της Σελήνης πρέπει να συμπίπτει με την 1η Ιανουαρίου και με την 10° μοίρα του Αιγόκερου. Άρα για να βρούμε τον κύκλο του Μέτωνα στο έτος που μας ενδιαφέρει, θα πρέπει να προσθέσουμε τον αριθμό 1 και να το διαιρέσουμε με το 19, για παράδειγμα:

2023 + 1

---------- = 2024 | 19

    19           124 |-----

                     10 | 106

Αυτό σημαίνει ότι, η χρονιά 2023 αντιστοιχεί στο 10ο έτος από τον 106 δεκαενιαετή κύκλο του Μέτωνα, ο οποίος έχει ξεκινήσει από το 2014 όταν ο Ήλιος βρέθηκε στις 10° μοίρες Αιγόκερου. Αλλά ο τωρινός Μετωνικός Κύκλος που βιώνουμε στην πραγματικότητα ξεκίνησε το 2005 επειδή το έτος μηδέν υπολογίζεται σαν έτος 1μ.Χ. Έτσι ο επόμενος Μετωνικός Κύκλος θα αρχίσει το 2024, ενώ ο μεθεπόμενος θα ξεκινήσει το 2043. Ο κύκλος του Μέτωνα χρησιμεύει και στον εκκλησιαστικό υπολογισμό της ημερομηνίας που ορίζει πότε θα εορταστεί το κάθε Πάσχα.  https://www.obliquity.com/cgi-bin/eclipse.cgi?year=2024

Σύμφωνα τώρα με τον Γηδενά, μία έκλειψη επιστρέφει στον ίδιο Ζωδιακό άξονα (π.χ. 15° - 25° Κριού ή 15° - 25° Ζυγού) κάθε 223 Συνοδικούς μήνες, γιατί τότε τα τρία ουράνια σώματα επιστρέφουν στο ίδιο μήκος και πλάτος: οι εκλείψεις δηλαδή ξανασυμβαίνουν μετά από 18 έτη, 10 ημέρες και 7 ώρες. Και εάν η σκιά της έκλειψης συμβεί σήμερα σε έναν συγκεκριμένο τόπο, τότε θα ξανασυμβεί λίγο νοτιότερα ή βορειότερα του τόπου αυτού, έπειτα από 18 έτη, 10 ημέρες και 7 ώρες. Αυτό όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ότι, ο κύκλος των εκλείψεων προχωράει εμπρός κατά 10° Ζωδιακές μοίρες κάθε 18 χρόνια, με συνέπεια κάθε 657 χρόνια να επανέρχεται στον ίδιο ζωδιακό άξονα. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι, κάθε έκλειψη που πρόκειται να συμβεί σήμερα σε οποιαδήποτε μοίρα του ζωδιακού χάρτη, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, αρκετές μάλιστα φορές, και υπάρχει ήδη καταγεγραμμένη εμπειρία από την παρατήρηση αντίστοιχων παλαιότερων θέσεων, την ερμηνεία της οποίας θα επιχειρήσω να δώσω παρακάτω.

ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ

Λόγω της σφαιρικότητας της Γης, ο Εκλείψεις του Ηλίου ή της Σελήνης δεν παρατηρούνται παντού την ίδια τοπική ώρα και δεν έχουν παντού την ίδια διάρκεια, αλλά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

οι ΗΛΙΑΚΕΣ Εκλείψεις χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες

ΟΛΙΚΗ (Total) η Σελήνη καλύπτει πλήρως τον Ηλιακό δίσκο όπως φαίνεται από την σκιά μέσα στην οποία βρίσκεται ο γήινος παρατηρητής, και θεωρείται ο πιο ισχυρός τύπος έκλειψης. Είναι αναγκαίο να πάρουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις για τα μάτια μας, ώστε να παρακολουθήσουμε με ασφάλεια όλο το φαινόμενο, που σημειώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό γεγονός, αφού για τρία έως οκτώ λεπτά κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι και επικρατεί μία απόκοσμη ησυχία.

ΕΤΗΣΙΑ (Annular) λέγεται και Δακτυλιοειδής. Διαφέρει ελάχιστα από την Ολική, μόνο στο ότι η Σελήνη είναι λίγο πιο μακριά από την Γη, με συνέπεια να μη κρύβει εντελώς τον Ήλιο, κι έτσι βλέπουμε με τα ειδικά γυαλιά τον μικρό φωτεινό δακτύλιο του ηλιακού στέμματος που περιβάλλει την σκοτεινή Νέα Σελήνη. Όπως παρατηρούμε στο σχεδιάγραμμα, το κέντρο του κώνου της σκιάς της έκλειψης δεν διαπερνάται από τις ηλιακές ακτίνες γι’ αυτό η Ετήσια Έκλειψη μπορεί μεν να έχει μήκος χιλιάδων χιλιομέτρων (να τη δουν πολλά κράτη), αλλά καλύπτει μία πολύ περιορισμένη ζώνη της Γήινης επιφάνειας, το πολύ μέχρι 300 περίπου χιλιόμετρα.

ΜΕΡΙΚΗ (Partial) ή και ΥΒΡΙΔΙΚΗ (Hybrid). Όταν η Σελήνη είναι τόσο πολύ απομακρυσμένη από την Γη που δεν μπορεί πλέον να καλύψει πλήρως τον ηλιακό δίσκο. Τότε η σκιά περιβάλλεται από την παρασκιά και όσοι βρεθούμε μέσα σε αυτή, βλέπουμε με ειδικά γυαλιά τον Ήλιο υπό Μερική έκλειψη, και πολύ σπανιότερα υπό Υβριδική έκλειψη.

Στο σχεδιάγραμμα παρατηρούμε ότι, στο μέρος που δεν φωτίζεται από τον Ήλιο, η Γη δημιουργεί ένα κώνο σκιάς ο οποίος περιβάλλεται από παρασκιά. Κατά την διάρκεια μίας Σεληνιακής έκλειψης το φεγγάρι εισέρχεται πρώτα στη παρασκιά και έπειτα στην κυρίως σκιά. Όταν η Σελήνη εισέρχεται στη παρασκιά, ελαττώνεται η φωτεινότητά της αλλά η ίδια εξακολουθεί να φαίνεται ολόκληρη. Με την είσοδό της όμως μέσα στην κυρίως σκιά, η επιφάνειά της αρχίζει να καλύπτεται με έναν ερυθρό πορτοκαλί χρωματισμό, που οφείλεται στην διάθλαση των Ηλιακών ακτίνων από την ατμόσφαιρα της Γης. Σημειώστε ότι κατά την λήξη της έκλειψης συμβαίνει το εντελώς αντίστροφο. Όλο το φαινόμενο διαρκεί περίπου τέσσερις ώρες.

οι ΣΕΛΗΝΙΑΚΕΣ Εκλείψεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες

ΟΛΙΚΗ (Total) η Σελήνη βυθίζεται τελείως μέσα στην σκιά της Γης όπως μπορούμε να δούμε στο σχεδιάγραμμα, οπότε έχουμε Ολική Έκλειψη Σελήνης, η οποία γίνεται ορατή μόνο στους κατοίκους μίας αυστηρά περιορισμένης Γήινης έκτασης, μέχρι 150 περίπου χιλιομέτρων.

ΜΕΡΙΚΗ (Partial) η Σελήνη εισέρχεται στην σκιά της Γης, αλλά δεν βυθίζεται τελείως μέσα σε αυτή, οπότε σχηματίζει Μερική έκλειψη.

ΠΑΡΑΣΚΙΑΣ (Penumbral) η Σελήνη εισέρχεται μόνο στη παρασκιά της Γης, όπως μπορείτε να παρατηρήσετε στο ανωτέρω σχεδιάγραμμα.

Αξίζει εδώ να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές αυθεντίες του 19ου αιώνα, τον Theodor Ritter von Oppolzer, που, ως κορυφαίος μαθηματικός και γεωδαίτης, έμεινε στην ιστορία λόγω του τεραστίου καταλόγου εκλείψεων που συνέταξε, τον λεγόμενο “Canon der Finsternisse”. Στο τιτάνιο αυτό έργο του, κατέγραψε 8.000 Ηλιακές Εκλείψεις και 5.200 Σεληνιακές, από το –1208 μέχρι το 2161! Μέσα από τις χιλιάδες καταγραφές του Oppolzer μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι, η πορεία που ακολουθεί επάνω στην Γη το κέντρο της σκιάς μίας Ηλιακής Έκλειψης λίγο πριν από την γέννηση ενός ηγεμόνα, δείχνει τα κράτη όπου θα γίνει περισσότερο αισθητή η μέλλουσα επιρροή του: η Έκλειψη στις 08 Αυγούστου –355(ns) λίγο πριν τη γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ορατή σε Αίγυπτο, Περσία και σταμάτησε στην Ινδία (χώρες όπου αργότερα κατάκτησε ο Μ. Αλέξανδρος). Η Έκλειψη στις 02 Ιουνίου 569(ns) πριν την γέννηση του Μωάμεθ, ήταν ορατή σε Βόρεια Αφρική, Αίγυπτο, Αραβία, Ινδία και Μαλαισία, χώρες που οι λαοί τους ασπάστηκαν σαν κύρια Θρησκεία τον Μωαμεθανισμό. Τέλος, ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε πέντε ώρες πριν από Έκλειψη στις 05 Μαΐου 1818(ns). Οι περιοχές που έγινε ορατή η σκιά ήταν η Βορειοανατολική Τουρκία, η Μαύρη Θάλασσα, τα Ουράλια Όρη και η Σιβηρία, μέρη που κατ’ εξοχήν επηρεάστηκαν από τον Μαρξισμό.

ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ

Έφτασε η στιγμή να αναφερθώ σε ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, που είναι οι Δεσμοί. Το επίπεδο της τροχιάς της Σελήνης παρουσιάζει μία κλίση ως προς το επίπεδο της τροχιάς της Γης. Όμως τα επίπεδα των τροχιών της Γης και της Σελήνης συναντιούνται σε δύο σημεία της εκλειπτικής, που ονομάζονται «Δεσμοί». Οι Δεσμοί είναι λοιπόν δύο σημεία που στην ουσία τέμνουν την εκλειπτική και πάντα κινούνται οπισθόδρομα κατά 3’ λεπτά της μοίρας ημερησίως. Έτσι ολοκληρώνουν μία πλήρη περιστροφή 360° στα 12 Ζώδια, κάθε 18 έτη και 07 μήνες.

Όταν η Σελήνη κινείται προς τα βόρεια, καθώς τέμνει το επίπεδο της τροχιάς της Γης εντός της εκλειπτικής, υποδεικνύει το σημείο του βόρειου δεσμού, και αντιστρόφως, όταν κινείται προς τα νότια υποδεικνύει το σημείο του νότιου δεσμού (τα δύο αυτά σημεία είναι πάντα αντικριστά και ονομάζονται Κεφαλή του Δράκοντα και Ουρά του Δράκοντα (είναι πάντα αντίθετα μεταξύ τους στον ζωδιακό κύκλο). Κάθε χρόνο έχουμε δύο εποχές εκλείψεων: μία όταν η τροχιά του Ηλίου διασταυρώνεται με τον βόρειο δεσμό της Σελήνης, και μία όταν διασταυρώνεται με τον νότιο δεσμό της Σελήνης.

Ο άξονας των Δεσμών είναι πολύ σημαντικός επειδή μας βοηθά να ανακαλύπτουμε τις εκλείψεις -εάν υπάρχουν-, σε κάθε ωροσκόπιο που εξετάζουμε. Διότι έχει παρατηρηθεί αστρολογικά πως, άνθρωποι που γεννιούνται σε έκλειψη τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής τους θα συμβούν ξανά σε έκλειψη. Όμως είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθούν περιπτώσεις ατόμων που γεννήθηκαν ακριβώς στην ώρα μίας έκλειψης για να τις εξετάσω και να καταθέσω εδώ τις δικές μου απόψεις. Εξαιρετικά σπάνια είναι ακόμη και τα παραδείγματα φημισμένων ανθρώπων που γεννήθηκαν στην διάρκεια μίας Ηλιακής έκλειψης, όπως η τραγική φιγούρα της αδικοχαμένης Τσαρίνας Αλεξάνδρας της Ρωσίας στις 06 Ιουνίου 1872(ns) στις 03:45 Π.Μ. στη πόλη Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Η Ηλιακή Έκλειψη κορυφώθηκε στις 03:58 Π.Μ. τοπική ώρα, δηλαδή 13 λεπτά μετά από την γέννησή της.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΣΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ

EΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ

ΕΚΛΕΙΨΗ ΣΕΛΗΝΗΣ

Ολική

έως

09°55’

απόστ.

δεσμών

Ολική

έως

03°45’

απόστ.

δεσμών

Ολ-Μερ

από

09°55’

έως

11°15’

Ολ-Μερ

από

03°45’

έως

06°00’

Μερική

από

11°15’

έως

18°31’

Μερική

από

06°00’

έως

09°30’

-----

---

-----

-----

-----

Παρασκιάς

από

09°30’

έως

12°15’

Ο πίνακας είναι απλούστατος στην χρήση του: μας δείχνει για παράδειγμα ότι, ένα άτομο που γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Δεκεμβρίου 1954 στις 09:30 ΠΜ, έχει γενέθλιο Ήλιο στις 03° Αιγόκερου και γενέθλια Σελήνη στις 03° Αιγόκερου. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει γεννηθεί απλώς υπό Νέα Σελήνη, αλλά έχει γεννηθεί σε Ηλιακή Έκλειψη, και μάλιστα σε Ολική, επειδή ο Δεσμός στην εφημερίδα των πλανητών βρίσκεται στις 05°Αιγόκερου, απέχει δηλαδή μόνο 02° μοίρες από τα φώτα, στο γενέθλιο ωροσκόπιο.

Ένα άλλο παράδειγμα, ενός ατόμου που γεννήθηκε σε Ηλιακή έκλειψη (αόρατη από την Αθήνα), λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στις 01:10 ΠΜ. Η συγκεκριμένη έκλειψη θεωρείται πολύ ισχυρή αστρολογικά, αφού συμμετείχε και ο Ουρανός. Παρατηρήστε την απόσταση του Δεσμού από τον Ήλιο και την Σελήνη, απέχει 4 μοίρες. Γι’ αυτό κατά την γέννηση συνέβη Ηλιακή έκλειψη και όχι απλώς μια Νέα Σελήνη:

Σημείωση: έτσι βλέπουμε στα ωροσκόπια αν υπάρχει έκλειψη και τι είδους έκλειψη είναι. Κατά κανόνα, όποτε σχηματίζεται μία έκλειψη, οι ανοχές της Συνόδου ή Διαμέτρου με τους Δεσμούς της Σελήνης είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες ανοχές των Δεσμών του Ηλίου, μέσα στα ωροσκόπια. Αυτό συμβαίνει επειδή η Σελήνη είναι κατά 81 φορές μικρότερη από την Γη εφόσον έχει διάμετρο μόνο 3.480 χιλιόμετρα, οπότε στην έκλειψη δεν φτάνει για να σκιάσει στη πραγματικότητα ολόκληρο τον ηλιακό δίσκο. 


 Είναι πάραυτα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, ενώ η διάμετρος του Ηλίου είναι 400 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο της Σελήνης, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά: ο Ήλιος βρίσκεται 400 φορές πιο μακριά από την Γη, συνεπώς το φαινομενικό του μέγεθος μοιάζει σαν να είναι ίδιο με το μέγεθος της Σελήνης όταν τους παρατηρούμε κατά την διάρκεια μίας έκλειψης! Αυτό σημαίνει με πολύ απλά λόγια ότι, υπάρχει μία ιδιομορφία στο φαινόμενο των Ήλιο - Σεληνιακών Εκλείψεων: ενώ οι Σεληνιακές εκλείψεις γίνονται ορατές σχεδόν από το μισό ημισφαίριο της Γης, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί με τις Ηλιακές εκλείψεις, επειδή η τροχιά της σκιάς των ηλιακών εκλείψεων μπορεί μεν να έχει μήκος χιλιάδες χιλιομέτρων στην επιφάνεια της Γης (να την δουν αρκετά κράτη), αλλά το πάχος της καλύπτει μόνο έως 300 περίπου χιλιόμετρα!

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ

Οι αρχαίοι Βαβυλώνιοι είχαν ανακαλύψει τον λεγόμενο κύκλο "Σάρος" που σημαίνει «επανάληψη», για να προσδιορίζουν το πότε ακριβώς θα ξανασυμβεί μία συγκεκριμένη έκλειψη, λαμβάνοντας υπόψη τους και την απόκλιση των τριών ουρανίων σωμάτων.

Ο κύκλος Σάρος είναι η πιο γνωστή περιοδικότητα των εκλείψεων. Οι ηλιακές εκλείψεις επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο κάθε 223 φορές, που είναι ίσες με 18,3 έτη, που σημαίνει κάθε 6585 ημέρες και 8 ώρες. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι οι εκλείψεις ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» του κύκλου Σάρος. Και η μετατόπιση της περιοχής ορατότητας των εκλείψεων αντιστοιχεί σε περίπου 120° γεωγραφικού μήκους στην υδρόγειο σφαίρα.

Για να το αντιληφθείτε πιο απλά, κάθε κύκλος Σάρος ξεκινά με μικρές (μερικές) εκλείψεις σε έναν από τους δυο γήινους πόλους. Στην συνέχεια οι επόμενες εκλείψεις του κύκλου Σάρος (που ανήκουν κι αυτές στην ίδια οικογένεια), γίνονται ολοένα παχύτερες και μεγαλύτερες (δηλαδή ολικές), καλύπτοντας έτσι περισσότερες γεωγραφικές περιοχές πέριξ του Ισημερινού της Γης. Και στα τελευταία του ο κύκλος Σάρος καταλήγει ξανά με μικρές εκλείψεις της οικογένειάς του, γύρω από τον αντίθετο γήινο πόλο από τον οποίο είχε πρωτοξεκινήσει. Ωσότου παραχωρεί την σκυτάλη στον επόμενο κύκλο Σάρος, και πάει λέγοντας.

Κοντολογίς, μία νέα περίοδος "Σάρος" αρχίζει κάθε 29 χρόνια σαν μία Μερική έκλειψη, όπως προανέφερα. Καθώς ο κύκλος Σάρος συνεχίζει, κάθε πέρασμα της σκιάς της Σελήνης πλησιάζει όλο και περισσότερο στον Ισημερινό, όπου παρατηρούνται Ολικές εκλείψεις της ίδιας οικογένειας. Αλλά η σκιά της Σελήνης κινείται προς τον αντίθετο πόλο από αυτόν που άρχισε ο Σάρος και οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές εκείνες μπορούν να παρατηρούν μόνο Μερικές εκλείψεις.

Ένας κύκλος Σάρος περιέχει από 69 έως 86 εκλείψεις συνολικά στην οικογένειά του, και διαρκεί από 1226 έως 1532 χρόνια. Κατά μέσο όρο μία ολοκληρωμένη σειρά Ηλιακών κύκλων Σάρος αποτελείται από 71 Ηλιακές εκλείψεις και διαρκεί 1.260 χρόνια. Ενώ μία ολοκληρωμένη σειρά Σεληνιακών κύκλων Σάρος αποτελείται από 48-49 Σεληνιακές εκλείψεις και διαρκεί 865 χρόνια. Αυτή η χρονική διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι ο κάθε Σεληνιακός κύκλος αρχίζει με 11 περίπου Σεληνιακές εκλείψεις.

Σε κάθε χρονική περίοδο υπάρχουν σχεδόν 42 ενεργές σειρές κύκλων Σάρος, 
σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξής τους. Οι μισές από αυτές τις ενεργές σειρές 
σημειώνονται από τον Βόρειο προς τον Νότιο Πόλο της Γης, και οι άλλες μισές 
σημειώνονται από τον Νότιο προς τον Βόρειο Πόλο της Γης.

Σχεδόν κάθε χρόνο έχουμε τουλάχιστον 2 Ηλιακές εκλείψεις και 2 Σεληνιακές εκλείψεις, με διαφορά περίπου 6 μηνών μεταξύ τους. Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν έχουμε όταν μέσα στο ίδιο έτος σημειώνονται 7 εκλείψεις. Αυτό συμβαίνει εάν η πρώτη έκλειψη γίνει τον Ιανουάριο και η τελευταία τον Δεκέμβριο.

Στο γενικό σύνολο κάθε αιώνα συμβαίνουν από 227 έως 258 Ηλιακές εκλείψεις. Στην διάρκεια του 20ου αιώνα είχαμε 230 Ηλιακές εκλείψεις, εκ των οποίων οι 70 ήταν Ολικές. Στον 20ο αιώνα είχαμε επτά συνεχόμενες εκλείψεις το 1908, το 1917, το 1935, το 1973 και το 1982 (ειδικά οι εκλείψεις του 1935 θεωρούνται αστρολογικά οι πιο σημαντικές, επειδή από τις επτά, οι 5 ήταν Ηλιακές και μόνο οι 2 ήταν Σεληνιακές). Στον 21ο αιώνα θα έχουμε 7 συνεχόμενες εκλείψεις μόνο το 2038 και το 2094.

Οι κυριότερες Ηλιακές εκλείψεις που σκοτείνιασαν την Ελλάδα:

19/06/1936 Δίδυμοι 27°44΄ Ολική στις 07:14 μέγιστο ανάπτυγμα: Χίος

20/05/1966 Ταύρος 28°55΄ Ετήσια >> 11:42 >> >> : Κάρυστος

29/04/1976 Ταύρος 09°13΄ Ετήσια >> 13:19 >> >> : Σαντορίνη

11/08/1999 Λέοντας 18°21΄ Ολική >> 14:09 >> >> : Ορεστιάδα

29/03/2006 Κριός 08°35΄ Ολική >> 13:16 μέγιστο ανάπτυγμα: Καστελόριζο

Οι επόμενες Ηλιακές εκλείψεις που τον 21ο αιώνα θα σκοτεινιάσουν την Ελλάδα:

01/06/2030 Δίδυμοι 10°50´ Ετήσια >> 09:23 >> >> : Αττική

21/04/2088 Ταύρος 02°18´ Ολική >> 13:28 >> >> : Πελοπόννησος

ΟΙ ΑΣΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ

Η επίδραση των Ηλιακών εκλείψεων είναι εξίσου έντονη και στην ατμόσφαιρά μας, καθώς η βαρομετρική πίεση αλλάζει όταν οι φωτεινές ακτίνες μπλοκάρονται. Η θερμοκρασία στην επιφάνεια της σκιάς της Γης πέφτει κατά 2° έως 4°βαθμούς Κελσίου και ο αέρας δυναμώνει. Καθώς η έντονη υπεριώδης ακτινοβολία του Ηλίου σταματά, το τμήμα της φορτισμένης ιονόσφαιρας της Γης που βρίσκεται μέσα στην περιοχή της σκιάς, προσωρινά υποχωρεί. Έτσι μειώνεται ουσιαστικά ο "ραδιο-καθρέπτης" που αντανακλά σε μεγάλα ύψη τα τηλεπικοινωνιακά σήματα των κρατών, με συνέπεια να παρουσιάζουν διαλείψεις οι ραδιοφωνικές εκπομπές στα μακρά και στα βραχέα μήκη κύματος.

Είναι επίσης γνωστό ότι η βαρυτική έλξη του Ηλίου και της Σελήνης επάνω στην Γη, προκαλεί παλίρροιες. Τα βαρυτικά πεδία του Ηλίου και της Σελήνης είναι τόσο ισχυρά που προκαλούν την αμπώτιδα και την πλημμυρίδα. Έτσι τα παλιρροϊκά φαινόμενα ερμηνεύουν τις παραμορφώσεις του γήινου βαρυτικού πεδίου. Διαδοχικές παλίρροιες συμβαίνουν κατά 50 περίπου λεπτά πιο αργά κάθε μέρα, σε σχέση με την προηγούμενη. Οι παλίρροιες ενεργούν σαν φρένο στην περιστροφή της Γης, ελαττώνοντας δραματικά την ταχύτητά της (η Γη περιστρέφεται σχεδόν ένα δευτερόλεπτο πιο αργά, κάθε 100.000 χρόνια).

Η Σελήνη είναι ο κοντινότερος πλανήτης μας στο διάστημα και παίζει σπουδαίο ρόλο στα ωροσκόπια των κρατών, επειδή εμφανίζεται ως «διερμηνέας» ή «χρονομέτρης» των κοσμικών φαινομένων, ένα εκ των οποίων είναι και οι παλίρροιες. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι, εφόσον η Σελήνη επιδρά στις παλίρροιες, θα επηρεάζει και τους ανθρώπους, γιατί το σώμα μας αποτελείται από νερό, τουλάχιστον κατά 70% (σύμφωνα με παρατηρήσεις, κατά την Πανσέληνο και ειδικότερα με έκλειψη Σελήνης η επιφάνεια των υδάτων ανέρχεται, φαινόμενο που επιδρά και στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια να έχουμε αύξηση της πίεσης των υγρών μέσα στο σώμα μας και επιρρέπεια σε τυχόν αιμορραγίες).

Η επίδραση των Ηλιακών εκλείψεων εστιάζεται και στα γεωφυσικά φαινόμενα διότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κατέχει σημαντικό ρόλο στις γενεσιουργές αιτίες των μεγάλων σεισμών. Καθώς αμφότερες αστρικές δυνάμεις αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, αναδεύουν και διαταράσσουν το μάγμα της καυτής λάβας που με την σειρά του παράγει αέριες ουσίες με υπερυψηλή πίεση, οι οποίες ανέρχονται κατά καιρούς προς τον φλοιό και βιαίως εκτονώνονται, προκαλώντας σεισμικές δονήσεις, ο βαθμός των οποίων εξαρτάται από την ισχύ του φαινομένου.

Σημειώστε πάραυτα ότι, η ανωτέρω θεωρία είναι υπεραπλουστευμένη, καθώς η Γη έχει και δικό της ισχυρό μαγνητικό πεδίο που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις πολυποίκιλες γενεσιουργές αιτίες των σεισμών, εφόσον το εν λόγω πεδίο μεταβάλλεται με την ετήσια κίνηση της Γης. Γνωρίζουμε δηλαδή ότι ο Ήλιος δεν κινείται κυκλικά, αλλά ελλειπτικά γύρω από εμάς, οπότε κάποιους μήνες του έτους βρίσκεται πιο κοντά μας, -τότε ο Πλανήτης μας δέχεται μεγαλύτερη βαρυτική έλξη-, ενώ κάποιους άλλους μήνες βρίσκεται πιο μακριά.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο στο θέμα των σεισμών γιατί υπερκαλύπτω τους σκοπούς του παρόντος άρθρου. Υπάρχουν δημοσιευμένες έρευνες από ομάδες ειδικών που κατάφεραν επανειλημμένως να περιγράψουν το φαινόμενο, με μεγάλη επιτυχία. Θα περιοριστώ να σας αναφέρω πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν και αφήνω τα συμπεράσματα για εσάς:

09/08/1953 = τρεις ημέρες μετά ισχυρός σεισμός 7,5 R κατέστρεψε την Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά.

08/06/1956 = έπειτα από δύο ημέρες ισχυρός σεισμός 7,7 R σκότωσε 2.000 άτομα στο Αφγανιστάν.

20/07/1963 = έπειτα από έξι ημέρες ισχυρός σεισμός 6,1 R σκότωσε 1.100 άτομα στα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία).

29/04/1976 = έπειτα από επτά ημέρες ισχυρός σεισμός 6,5 R σκότωσε 945 άτομα στην βορειοανατολική Ιταλία.

11/08/1999 = έξι ημέρες αργότερα ισχυρός σεισμός 7,4 R σκότωσε 40.000 άτομα στην Νικομήδεια της Τουρκίας.

ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ

Όλοι όσοι γνωρίζουν ότι ο Ήλιος και η Σελήνη με την ηλεκτρομαγνητική τους φωτεινή ακτινοβολία συντονίζουν τους βιορυθμούς των ζώντων οργανισμών επάνω στον γαλάζιο πλανήτη μας, δέχονται ότι, αντίθετη επίδραση ασκούν οι προσωρινές ηλιο-σεληνιακές εκλείψεις. Πράγματι, οι εκλείψεις ανησυχούν τους ανθρώπους, αναστατώνουν τα ζώα και απορυθμίζουν τα φυτά (ιδιαίτερα οι ηλιακές). Η συμπεριφορά των ζώων μεταβάλλεται όταν πέφτει ξαφνικά πλήρες σκοτάδι σε μία περιοχή, γιατί παθαίνουν σοκ από το απροσδόκητο γεγονός και απορυθμίζεται για λίγα λεπτά το βιολογικό τους ρολόι. Οι φυσιοδίφες λένε ότι συχνά τα άλογα χλιμιντρίζουν, τα σκυλιά δεν αγγίζουν την τροφή τους όσο κι αν πεινούν, οι γάτες παθαίνουν υπνηλία, τα πουλιά παύουν να κελαηδούν, τα άγρια ζώα κρύβονται στις φωλιές τους ενώ τα λουλούδια κλείνουν για λίγο τα πέταλά τους.

Οι εκλείψεις επηρεάζουν τα γεγονότα επάνω στην Γη; Θα αναφέρω την χαρακτηριστική περίπτωση του Περικλή όπως την εξιστόρησε ο Θουκυδίδης: κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και ενώ οι επιχειρήσεις βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, ο Περικλής αψήφησε το δυσοίωνο συμβάν της Ολικής Έκλειψης Ηλίου και ανέβηκε στην τριήρη του για να αποπλεύσει εναντίον των εχθρών της Συμμαχίας, την στιγμή που ο τόπος σκοτείνιασε, οι στρατιώτες του κατατρόμαξαν με το «μέγα Θεϊκό σημείο» και οι επιτελάρχες του το θεώρησαν προμήνυμα ήττας στον πόλεμο, που όντως, επήλθε με μαθηματική ακρίβεια.

Σύμφωνα με τα συγγράμματα του Πλούταρχου, η έκλειψη σήμαινε θάνατο ενός σπουδαίου ηγεμόνα. Αργότερα, ο Κλαύδιος Πτολεμαίος τονίζει σε πολλά σημεία μέσα στην Τετράβιβλό του την δυσαρμονική επίδραση που φέρουν οι εκλείψεις στους λαούς, στις φυλές και στα έθνη. Στους δε Βυζαντινούς χρόνους, η έκλειψη σήμαινε αρρώστια ή θάνατο επιφανούς προσώπου ή εχθρικές επιδρομές και λεηλασίες στην αυτοκρατορία.

Για τους σκοπούς αυτού του άρθρου πραγματοποίησα σύγχρονη έρευνα, με διεθνή συνεργασία από υψηλού κύρους ερευνητές. Καταφέραμε έτσι να συγκεντρώσουμε μαρτυρίες ανθρώπων όλων των ηλικιών, που θυμούνται είτε οι ίδιοι, είτε οι γονείς ή οι παππούδες τους, ότι οι εκλείψεις προκάλεσαν δεινά στον κόσμο. Καταστρώσαμε λοιπόν ένα κατάλογο με συγκλονιστικά γεγονότα που συνέβησαν στον 20ο αιώνα, ύστερα από μία Ηλιακή έκλειψη (με το νέο ημερολόγιο που πλέον όλοι χρησιμοποιούμε):

28/06/1908 = δύο ημέρες αργότερα γιγαντιαίος μετεωρίτης κατέπεσε στην Σιβηρία, προκαλώντας πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή.

10/10/1912 = έξι ημέρες μετά κηρύχθηκε ο Α' Βαλκανικός πόλεμος.

21/08/1914 = δύο ημέρες αργότερα η Ιαπωνία κήρυξε τον πόλεμο στην Ρωσία.

03/01/1946 = επτά ημέρες αργότερα διαλύθηκε ο Οργανισμός της Κοινωνίας των Εθνών.

11/08/1961 = έξι ημέρες αργότερα ξεκίνησε η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου.

28/03/1968 = επτά ημέρες μετά δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

18/04/1977 = ύστερα από τέσσερις ημέρες διέρρευσαν λόγω βλάβης 82.000 τόνοι αργού πετρελαίου στην βόρεια θάλασσα, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

04/02/1981 = τέσσερις ημέρες αργότερα αρκετοί φίλαθλοι του Ολυμπιακού ποδοπατήθηκαν στην "θύρα 7".

11/09/1988 = έξι ημέρες μετά σημειώθηκε διαρροή ραδιενέργειας στον πυρηνικό σταθμό Τοκαχόμα της Ιαπωνίας.

22/07/1990 = την επόμενη ημέρα ξεκίνησε ο πόλεμος Σερβίας - Κροατίας.

15/01/1991 = δύο ημέρες αργότερα το ΝΑΤΟ επιτέθηκε στο Ιράκ.

21/05/1993 = μετά από επτά ημέρες μετεωρίτης 3 μέτρων κατέπεσε στην νοτιο-δυτική Αυστραλία, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές.

Σημειώστε ότι στο πρόσφατο παρελθόν έγιναν και άλλοι πόλεμοι που δεν αναφέρω εδώ, οι οποίοι ξεκίνησαν όχι μόνο μετά από έκλειψη Ηλίου, αλλά απλώς λίγο πριν ή μετά από μία Νέα Σελήνη: η Ρωσία κήρυξε τον πόλεμο στην Ιαπωνία στις 09 Αυγούστου 1945 (μία ημέρα μετά από Νέα Σελήνη), ενώ ο πόλεμος στην Ινδοκίνα ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 1946 (μία ημέρα πριν από Νέα Σελήνη). Αυτό συνέβη για έναν καθαρά στρατηγικό λόγο: στα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχε τόσο εξελιγμένη τεχνολογία (δορυφορικό στίγμα, υπέρυθρες ακτίνες κ.α.), το σκοτάδι του νυκτερινού ουρανού δεν ευνοούσε τον εντοπισμό της θέσεως των επιτιθεμένων στρατευμάτων.

Για να μη δοθεί λανθασμένη εντύπωση στους αναγνώστες, σπεύδω να τονίσω ότι, μέσα στον 20ο αιώνα έχουν συμβεί δεκάδες άλλα, εξίσου σημαντικά γεγονότα, που δεν οφείλονταν σε εκλείψεις. Οι θιασώτες της ανωτέρω θεωρίας δεν αμφισβητούν τα υπόλοιπα γεγονότα -που ούτως ή άλλως έχουν συμβεί-, απλώς θέτουν το κρίσιμο ερώτημα: τα συγκεκριμένα γεγονότα που εξέθεσα θα γινόντουσαν εάν δεν προηγούνταν η επίδραση αυτών των εκλείψεων;

Ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πρόκλος, έλεγε ότι, "η ενεργοποίηση των εκλείψεων γίνεται συνήθως με την διέλευση δυσμενών πλανητών, ή με δυσμενείς Όψεις προς τη μοίρα του ζωδιακού στην οποία πραγματοποιήθηκε η έκλειψη". Το 2000 στην Αθήνα, μία ομάδα σπουδαστών αστρολογίας με επικεφαλής τον συγγραφέα, ερευνήσαμε εις βάθος την πιθανότητα της επιρροής των εκλείψεων, σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουμε αν υπάρχει η παραμικρή αλήθεια μέσα στις δοξασίες και στις προκαταλήψεις, που ομολογουμένως, είναι βαθιά ριζωμένες στο υποσυνείδητο των παλαιοτέρων γενεών, τις παραδόσεις των οποίων κληρονομήσαμε. Το αποτέλεσμα της έρευνας μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, οι Ηλιακές εκλείψεις είναι σε θέση να προκαλέσουν ένα δυσαρμονικό πολιτικοκοινωνικό γεγονός, μόνο όταν συνδυαστούν με διελεύσεις.

Οι διελαύνοντες πλανήτες παίζουν τον δικό τους ρόλο όποτε συμμετάσχουν σε μία έκλειψη και δίνουν ιδιάζουσα έμφαση στην επιρροή της. Για παράδειγμα, εάν μία ηλιακή έκλειψη συμβεί π.χ. στις 15° Λέοντα η οποία σχηματίζει ταυτόχρονα Σύνοδο ή Αντίθεση με τους διελαύνοντες Κρόνο ή Ουρανό ή Ποσειδώνα ή Πλούτωνα (με όριο πάντα +/-1°), τότε, αν ο Ερμής ή η Αφροδίτη ή ειδικότερα ο Άρης διέλθουν από τα μέσα των ζωδίων του Λέοντα ή του Υδροχόου, μπορεί να συμβεί στις ημέρες της διέλευσής τους κάποιο δυσαρμονικό γεγονός στην ανθρωπότητα, που θα έχει την χροιά του εκάστοτε υπό διέλευση πλανήτη (σημ: οι Κοσμοβιολόγοι της Σχολής του Αμβούργου διατείνονται ότι, στο ίδιο παράδειγμα ισχύουν ακόμη και οι Όψεις των Τετραγωνισμών 90°).

Παρότι ο κατάλογος που είδατε για τον 20ο αιώνα περιγράφει τις τάσεις που εκδηλώνονται στις περιόδους των εκλείψεων, αποδεικνύεται εξίσου σημαντικό το να εξετάσετε τα ατομικά ωροσκόπια που δέχονται μία έκλειψη σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, ανάλογα με τον Οίκο μέσα στον οποίο γίνεται η έκλειψη και τις γωνίες (όψεις) που σχηματίζει με τους γενέθλιους ή τους προοδευτικούς πλανήτες και ακμές του χάρτη ενός ατόμου (με όριο απόκλισης +/- μίας μοίρας).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η εγκόσμια αστρολογία (ή κοσμική αστρολογία ή παγκόσμια αστρολογία ή πολιτική αστρολογία όπως αλλιώς λέγεται), καταπιάνεται με ωροσκόπια που αφορούν έθνη, χώρες, κράτη και διεθνείς οργανισμούς, όπως ΟΗΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, κ.ο.κ. Για να διευκολύνω το έργο όσων ενδιαφέρονται, δημιούργησα δύο αρχεία excel και σας τα προσφέρω εντελώς δωρεάν. Το πρώτο αρχείο περιέχει Ηλιακές εκλείψεις Σάρος 2500 ετών και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ. Το δεύτερο αρχείο περιέχει Σεληνιακές εκλείψεις Σάρος 5000 ετών και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ. Πως λειτουργούν τα αρχεία: όταν τα ανοίξετε από excel πηγαίνετε Edit (Επεξεργασία)->Find (Εύρεση) γράφετε την χρονιά που θέλετε να δείτε και πατάτε Ok ή Enter. Οι αριθμοί που δίνονται σε κάθε κύκλο Σάρος δεν είναι αυθαίρετοι. Προέρχονται από την ακολουθία με την οποία η σειρά κύκλου Σάρος παράγει γεωμετρικές εκλείψεις.


Update 28/10ου/2023 Για τους ερευνητές των ουράνιων φαινομένων δημιούργησα 4 νέα αρχεία excel: Το πρώτο αρχείο περιέχει Ηλιακές εκλείψεις 2500 ετών κατά χρονολογική σειρά, και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ Το δεύτερο αρχείο περιέχει Σεληνιακές εκλείψεις 5000 ετών κατά χρονολογική σειρά και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ Το τρίτο αρχείο περιέχει Ηλιακές εκλείψεις 2500 ετών κατά ζωδιακή σειρά και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ Το τέταρτο αρχείο περιέχει Σεληνιακές εκλείψεις 5000 ετών και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ


Ας δούμε επί τροχάδην δύο παραδείγματα. Στις 14 Οκτωβρίου 2023 ώρα 17:56 GMT αναμένεται να συμβεί έκλειψη Ηλίου, Δακτυλιοειδής, στις 21º 08 Ζυγού. Δείτε παρακάτω τον χάρτη με τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο καλυπτόμενες από την σκιά της, με επίκεντρο την Κόστα Ρίκα.

Ας έχουμε υπόψιν μας ότι η συγκεκριμένη Ηλιακή έκλειψη στις 14/10ου/2023 θα είναι η 44η της οικογένειας που ανήκει στον 134 κύκλο Σάρος με απόκλιση 7º Νότια. Η πρώτη έκλειψη αυτού του κύκλου (η μητρική έκλειψη) ξεκίνησε στις 22 Ιουνίου 1248 όπως μπορείτε να δείτε στο αρχείο που σας προσέφερα. Που σημαίνει ότι χρειάζεται να ξέρουμε ποια ήταν και τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέθηκε τότε η μητρική 134-7Ν γιατί όλες οι κατοπινές εκλείψεις της ίδιας οικογένειας θεωρούνται παράγωγες της μητρικής. Δηλαδή έχουν την τάση να τα «επαναλαμβάνουν» με κάπως διαφορετικό τρόπο. Επειδή έχουν “συνδεθεί” με αυτά, και τρόπον τινά αναφέρονται σε αυτά. Λόγου χάρη αν ψάξουμε το έτος 1248 στην Βικιπαίδεια πληροφορούμαστε ότι ιδρύθηκε η αυτοκρατορία των Αζτέκων (η οποία διήρκεσε 3 αιώνες, μέχρι το 1519).

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Τα λόγια είναι περιττά, φαίνεται ξεκάθαρα ποιες υποθέσεις κρατών ξεκινά από εφέτος να σηματοδοτεί. Για παράδειγμα, αναμένεται μεταξύ άλλων να σηματοδοτήσει την χρονιά κυκλοφορίας νέου νομίσματος συναλλαγών BRICKS. Το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Αμερικής, της Ευρώπης, και άλλων χωρών. Θα μου πείτε ότι “κάτι τέτοιο θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε στις ιδιότητες του transit Πλούτωνα. Ο οποίος σήμερα (03/7ου/2023) είναι ανάδρομος και βρίσκεται σε αναιρετική μοίρα (29º Αιγόκερου), αλλά οσονούπω θα εισέλθει στο ζώδιο του Υδροχόου”. Συμφωνώ. Και πάντα ότι λέω, το βασίζω στο σκεπτικό ότι η αστρολογία παρέχει ενδείξεις και τάσεις. Η πραγματική ζωή είναι βιώματα και εμπειρίες.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επόμενη Ηλιακή έκλειψη που αναμένεται να συμβεί την νέα χρονιά και θα είναι Ολική. Συγκεκριμένα θα γίνει στις 08 Απριλίου 2024 ώρα 18:22 GMT στις 19º 24 Κριού. Θα είναι η 30η που ανήκει στον 139 κύκλο Σάρος με απόκλιση 8º Βόρεια, όπως μπορείτε να δείτε στο αρχείο που σας προσέφερα. Δείτε τον χάρτη με τις περιοχές της Αμερικής που ξανά θα επηρεαστούν περισσότερο καλυπτόμενες από την σκιά της, με επίκεντρο το Μεξικό. Και φαντάζομαι τι σκέφτεστε όταν βλέπετε ότι θα επαναληφθεί παραπλήσιο σκηνικό. Με δεδομένο ότι σε εκείνη την ευρεία γεωγραφική περιοχή βρίσκεται και η έδρα του ΟΗΕ (οι κατευθύνσεις που παίρνονται για το ΝΑΤΟ). Και όχι μόνο.

Η συγκεκριμένη έκλειψη που θα ξαναγίνει στις 08/4ου/2024 θα είναι η 30η της οικογένειας που ανήκει στον 139 κύκλο Σάρος με απόκλιση 8º Βόρεια. Η πρώτη έκλειψη αυτού του κύκλου ξεκίνησε στις 17 Μαΐου 1501 όπως μπορείτε να δείτε από το αρχείο μου. Πρέπει να ξέρουμε ποια ήταν και τα ιστορικά γεγονότα με τα οποία συνδέθηκε τότε η μητρική 139-8Β γιατί όλες οι κατοπινές εκλείψεις της ίδιας οικογένειας έχουν την τάση να τα «επαναλαμβάνουν» με κάπως διαφορετικό τρόπο, επειδή έχουν συνδεθεί με αυτά και αναφέρονται σε αυτά. Από την Βικιπαίδεια μαθαίνουμε ότι στην άνθιση της Ιταλικής Αναγέννησης, το 1501 ο Μιχαήλ Άγγελος ξεκίνησε να φιλοτεχνεί το άγαλμα του Δαυίδ (παγκόσμιο καλλιτεχνικό αριστούργημα).

Υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της ιδέας πως τα εγκόσμια γεγονότα και η ανάπτυξη της ανθρώπινης σκέψης και δράσης συνδέονται ιστορικά με κάθε μεμονωμένη σειρά Σάρος. Θεωρούν για παράδειγμα ότι η σειρά Σάρος 123 -14Βόρεια συνδέθηκε με την χρονιά που ο Κοπέρνικος δημοσίευσε την μελέτη του για το ηλιοκεντρικό σύστημα (1543) και ο Νεύτων δημοσίευσε τους νόμους της φυσικής (1687).

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ

Ας περάσω στην γενεθλιακή αστρολογία που εδώ οι έννοιες είναι πιο βατές. Προτού ξεκινήσετε να σχεδιάσετε το προσωπικό σας ωροσκόπιο, θα πρέπει να είστε σίγουροι για την ώρα που γεννηθήκατε. Εάν η ώρα σας δεν είναι απολύτως γνωστή, καλύτερα να προσπεράστε το κεφάλαιο αυτό και να μεταβείτε στο επόμενο. Όσοι από εσάς γνωρίζετε επακριβώς την ώρα γέννησης, θα βρείτε εξαιρετικά σημαντική την παρουσία της έκλειψης μέσα σε έναν από τους 12 Οίκους σας, επειδή η έκλειψη τείνει να δώσει έμφαση σε γεγονότα που άπτονται των θεμάτων με τα οποία σχετίζεται ο συγκεκριμένος Οίκος.

Συνήθως το ζεύγος των ηλιο-σεληνιακών εκλείψεων εμφανίζεται στην ίδια πολικότητα των Οίκων (π.χ. 1ος–7ος, 2ος–8ος, 3ος–9ος, 4ος–10ος, 5ος-11ος, 6ος–12ος) επειδή τις περισσότερες φορές, η έκλειψη Σελήνης εμφανίζεται στον απέναντι Οίκο από αυτόν που πρωτοεμφανίστηκε η έκλειψη Ηλίου. Ο Οίκος μέσα στον οποίο εμφανίζεται η έκλειψη, είναι η περιοχή που εκφράζουμε μία έντονη επιθυμία να δραστηριοποιηθούμε και μπορεί να αφορά το φυσικό, συναισθηματικό ή πνευματικό μας επίπεδο.

Οι ερμηνείες των Εκλείψεων στα 12 Ζώδια είναι γενικές και δεν μπορούν να εξατομικευτούν, παρά μόνο σε αόριστες αστρολογικές στήλες του περιοδικού τύπου, γιατί συνδέονται με μεγάλα ποσοστά πληθυσμού. Το ζήτημα μίας έκλειψης σε κάποιο ζώδιο αφορά τόσο τις εξελίξεις στον κλάδο της Κοσμικής (Πολιτικής) αστρολογίας, όσο και τις έρευνες στον τομέα της αστρομετεωρολογίας, που είναι πέρα από τους σκοπούς του παρόντος άρθρου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ 12 ΟΙΚΩΝ

Πολικότητα 1ου – 7ου

1ος Οίκος: σχετίζεται με το φυσικό σώμα. Δείχνει γενικά την υγεία, την ιδιοσυγκρασία, την φυσική δομή και εμφάνιση. Επίσης δείχνει την ενστικτώδη συμπεριφορά του ατόμου, τον βαθμό επίγνωσης της αξίας του καθώς και τις βαθύτερες προσδοκίες του: τι θέλει από τον κόσμο, αλλά και πώς εμφανίζεται σε αυτόν.

7ος Οίκος: σχετίζεται με τον καθρέπτη του ατόμου: ασυνείδητες εικόνες του εαυτού του που ψάχνει να βρει στους άλλους, στις διαπροσωπικές του σχέσεις, για να ολοκληρωθεί. Δείχνει την ποιότητα συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα: μακροχρόνιες σχέσεις, γάμους, συμβόλαια, συνεταιρισμούς, ή διαμάχες, διαζύγια και ρήξεις. Επίσης δείχνει τους φανερούς εχθρούς και όλους τους ανταγωνιστές.

Πολικότητα 2ου – 8ου

2ος Οίκος: σχετίζεται με κάθε είδους υλικά αποκτήματα, αντικειμενικές αξίες και εισοδήματα. Δείχνει την ανάγκη συναισθηματικής κάλυψης του ατόμου ως προς την σχέση που έχει με τα χρήματα: την ικανότητα διαχείρισης εσόδων – εξόδων (την έννοια της οικονομίας). Δείχνει κοντολογίς την στάση του ατόμου προς τα υλικά αγαθά, κατά πόσο συνδέει τις κτήσεις του με την προσωπική του ασφάλεια.

8ος Οίκος: σχετίζεται με την αλληλουχία της φθοράς και της αναγέννησης, είτε φυσικής είτε ηθικής. Ακόμη, με την βιολογική ικανότητα του ατόμου για sex και αναπαραγωγή. Δείχνει τις υλικές απολαβές μέσω τρίτων (τόκους, δωρεές ή κληρονομιές), αλλά και τις οικονομικές δοσοληψίες ή χρέη. Σε έσχατες περιπτώσεις μπορεί να δείξει σοβαρά προβλήματα υγείας, δυστυχήματα ή εγκλήματα.

Πολικότητα 3ου – 9ου

3ος Οίκος: σχετίζεται με την νοητική κατάσταση του ατόμου καθώς και με τις συγγενικές του σχέσεις – οικογενειακούς δεσμούς ιδιαίτερα με τα αδέλφια. Δείχνει τα μέσα επικοινωνίας με τα οποία εκφράζεται, έγγραφα, σπουδές, εμπόριο, μετακινήσεις / σύντομα ταξίδια, αλλά και πιθανά ατυχήματα στον δρόμο.

9ος Οίκος: σχετίζεται με τη φιλοσοφική ή θρησκευτική στάση του ατόμου και με τις ανώτερες σπουδές του. Επίσης σχετίζεται με την ευγενή άμιλλα, με την έμπνευση και με τα ιδανικά του. Με την δικαιοσύνη. Με το εξωτερικό, τα ταξίδια αναψυχής, τις ξένες γλώσσες και τα άγνωστα μέρη. Σε ακραία περίπτωση μπορεί να δείξει καιροσκοπία.

Πολικότητα 4ου – 10ου

4ος Οίκος: σχετίζεται με την αρχή και το τέλος όλων των πραγμάτων ή των υποθέσεων (τη μήτρα και τον τάφο, κατά τον Charles Ε.Ο. Carter): τα πρώτα και τα τελευταία χρόνια του ατόμου. Δείχνει τα συναισθήματα, τις αναμνήσεις, τους γονείς, την κατοικία ή τυχόν ακίνητη περιουσία. Επίσης το είδος της οικογενειακής ή ιδιωτικής ζωής, καθώς και την αίσθηση της άνεσης.

10ος Οίκος: σχετίζεται με την αξιοπρέπεια, την φιλοδοξία, την συνείδηση, το καθήκον, την παράδοση, την τιμή, την πρόοδο, την αναγνώριση, την καριέρα και τις κοινωνικές εκδηλώσεις του ατόμου. Δείχνει την υπευθυνότητά του, την εντύπωση που προβάλλει στους άλλους, την κοινωνική του θέση, αλλά και όσους ασκούν επιρροή ή εξουσία επάνω του.

Πολικότητα 5ου – 11ου

5ος Οίκος: σχετίζεται με τα όποια φυσικά ταλέντα, κλίσεις ή αθλητικές δραστηριότητες, σπορ, χόμπι, ή νέες αισθηματικές σχέσεις. Δείχνει τον τρόπο που το άτομο δίνει και παίρνει αγάπη, έρωτα, ευχαρίστηση, ψυχαγωγία και κάθε είδους δημιουργικότητα αλλά και ρίσκο. Σε ακραίες βέβαια περιπτώσεις μπορεί να δείξει κερδοσκοπία, ανηθικότητα, φιληδονία, τρυφηλότητα και ασωτία.

11ος Οίκος: σχετίζεται με τις ελπίδες του ατόμου και με τη πνευματική του ικανοποίηση. Δείχνει την άνεση που έχει με την τεχνολογία και το είδος των ανθρώπων με τους οποίους έλκεται και συναναστρέφεται. Τον τρόπο που δημιουργεί φιλίες. Την ικανότητά του να συμμετάσχει σε ένα κοινό ιδανικό (σωματεία, οργανώσεις, σύλλογοι). Τον αλτρουισμό του.

Πολικότητα 6ου – 12ου

6ος Οίκος: σχετίζεται με την υποταγή σε ένα προσωπικό σκοπό, ο οποίος επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την δουλειά: για να είναι κανείς αυτάρκης πρέπει να βγάζει χρήματα, συνεπώς πρέπει να διατρέφεται σωστά για να είναι ακμαίος ώστε να μπορεί να εργάζεται. Δείχνει έτσι πως ένα άτομο επιτελεί το καθήκον του, αλλά και πως αναλώνει τον χρόνο του. Ακόμη δείχνει τις αντοχές του, την προδιάθεση για πιθανές ασθένειες αλλά και συνήθεις αρρώστιες ή ατυχήματα.

12ος Οίκος: σχετίζεται παραδοσιακά με όλες τις διαψεύσεις, τις αποτυχίες, τις ζημίες και τις δοκιμασίες: ανατροπές σχεδίων, κρυφοί εχθροί, παγίδες, πρόστιμα, περιορισμοί, φτώχια, δυστυχία, νοσοκομεία, απομόνωση, εξαπάτηση, απώλεια και καταστροφή (έννοιες που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με την ανάγκη φιλανθρωπίας και αυτοθυσίας που εμπεριέχει ο συγκεκριμένος Οίκος).

Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι σχέσεις των Οίκων είναι πολύπλευρες και η έκλειψη μπορεί να ενεργοποιήσει οποιαδήποτε μορφή ή ιδιότητά τους. Βέβαια τις περισσότερες φορές οι Ηλιακές εκλείψεις τείνουν να ολοκληρώσουν καταστάσεις που προϋπήρχαν και εκκρεμούσαν για πολύ καιρό, ενώ οι Σεληνιακές εκλείψεις τείνουν να εμφανίσουν γεγονότα που απαιτούν να τους αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και ενέργεια από ότι συνήθως. Το είδος της προσωπικής αντιμετώπισης και συμπεριφοράς εξατομικεύεται στον καθένα μας, με σκοπό να ικανοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι τις προσωπικές μας ανάγκες (είτε αυτές είναι υλικές, είτε συναισθηματικές, είτε ψυχολογικές).

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ ΗΛΙΟΥ ΣΕ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Έφτασε η στιγμή να αναφερθώ στην επιρροή μίας έκλειψης σε Σύνοδο ή Αντίθεση με τους γενέθλιους πλανήτες ενός ωροσκοπίου. Λαμβάνω υπόψη μου μόνο τις δύο αυτές Όψεις, επειδή το φαινόμενο απαντάται είτε σε Ταύτιση (Σύνοδος=0°) δηλαδή έκλειψη Ηλίου, είτε σε Διάμετρο (Αντίθεση=180°) δηλαδή έκλειψη Σελήνης, χωρίς να θέλω να αμφισβητήσω την άποψη ερευνητών που υποστηρίζουν ότι, ακόμη και το Τετράγωνο μίας έκλειψης προς τους γενέθλιους Άρη ή Κρόνο ή Ουρανό, μπορεί να επιφέρει κάποιο γεγονός της φύσης των αντίστοιχων πλανητών.

Το Τετράγωνο μίας έκλειψης θεωρείται αμιγώς δυσαρμονική Όψη, που θα μπορούσε να πλησιάσει σε ισχύ την Αντίθεση. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε κατά πόσο λειτουργεί στον προσωπικό σας χάρτη, συμβουλευτείτε τις ερμηνείες που σας δίνω για την Διάμετρο. Δεχθείτε όμως πολύ στενά όρια στις ανοχές όλων των Όψεων προς τους γενέθλιους πλανήτες σας, έως +/- 1°30’ για τις Ηλιακές εκλείψεις και έως +/- 1°00’ για τις Σεληνιακές εκλείψεις, τις οποίες θα περιγράψω αργότερα.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ήλιο σας μπορεί να είναι ένα έτος κρίσεως για εσάς. Θα έχετε τάση αυτοπροβολής αλλά καλό θα είναι να δουλέψετε περισσότερο με τον εαυτό σας. Αν μάλιστα η έκλειψη γίνει επακριβώς στον γενέθλιο Ήλιο σας, τότε ίσως δείξει ότι βρίσκεστε σε ένα αδιέξοδο και θα πρέπει να λάβετε προσωπικές αποφάσεις για το μέλλον σας.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ήλιο σας, οι ανάγκες σας μπορεί να έρθουν σε αντίθεση με τον πραγματικό εαυτό σας. Ίσως δεχτείτε προκλήσεις από τους άλλους ή να γίνετε εσείς κάπως ανταγωνιστικοί απέναντί τους, επειδή θα δείτε ότι η προσφορά σας δεν αναγνωρίζεται.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με την γενέθλια Σελήνη σας μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κάποιες δυσκολίες ή προβλήματα που είχατε αντιμετωπίσει στο παρελθόν, και είναι πιθανό να σας προκαλέσει ένα δυσάρεστο συναίσθημα.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με την γενέθλια Σελήνη σας, ίσως περάσετε κάποια στιγμή δοκιμασίας με την οικογένειά σας ή με πρόσωπα του στενού σας περιβάλλοντος. Ακόμη και σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, πιθανότατα θα νιώσετε ένα συναισθηματικό κενό, μία ανασφάλεια.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ερμή σας μπορεί να εμφανίσετε μία πνευματική υπερηφάνεια με ειρωνική διάθεση, αλλά στην ουσία θα έχετε μπλοκαρισμένες ιδέες με εμπόδια ή μπερδέματα στις επικοινωνίες σας.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ερμή σας, ίσως παρουσιάσετε άγχος, νευρικότητα, απερισκεψία, ακαταστασία και παροδική αδιαθεσία. Είναι εξίσου πιθανό να προκαλέσετε τάσεις για καυστικό σχολιασμό των άλλων.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με την γενέθλια Αφροδίτη σας, ίσως δείξει ότι δεν είστε ευχαριστημένοι με την εικόνα του εαυτού σας που βγάζετε προς τα έξω, και δεν αποκλείεται να περάσετε μία κρίση στις διαπροσωπικές σας σχέσεις.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με την γενέθλια Αφροδίτη σας θα έχετε τη τάση να αναλώνεστε σε περιττά πράγματα. Μπορεί να νιώσετε ότι οι άλλοι δεν σας αγαπούν όσο θα θέλατε και να βιώσετε έτσι μία απόρριψη. Με αυτή όμως την έκλειψη καλείστε να εξισορροπήσετε τις καταστάσεις.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Άρη σας, έχετε την τάση να χρησιμοποιήσετε τη φυσική σας ενέργεια και να εκφράσετε τον δυναμισμό σας. Θα πρέπει όμως να ασχοληθείτε με δημιουργικές δραστηριότητες, διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος για ατυχήματα.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Άρη σας, δεν θα κάνετε υποχωρήσεις ούτε συμβιβασμούς, αλλά θα γίνετε παρεμβατικοί, ευέξαπτοι και βίαιοι. Σας συνιστώ να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφύγετε βιαστικές ενέργειες, φιλονικίες και ατυχήματα.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Δία σας, μπορεί να υπερεκτιμήσετε τις ικανότητές σας και να εμφανίσετε εγωιστική συμπεριφορά με μεγάλη αυτοπεποίθηση και υπεραισιοδοξία ότι μπορείτε να καταφέρετε τα πάντα!

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Δία σας, πιθανότατα θα δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη σας στους άλλους. Μπορεί ακόμη να ρίξετε το φταίξιμο σε εκείνους για κάποιους προσωπικούς σας στόχους / επιδιώξεις που δεν καταφέρατε να πραγματώσετε.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Κρόνο σας, πιθανότατα θα είναι μία δυσχερή περίοδος στην ζωή σας γιατί μπορεί να αναλάβετε μεγάλες ευθύνες. Ίσως υποχρεωθείτε να ολοκληρώσετε κάποιες ημιτελείς υποθέσεις σας που έχετε αφήσει στο παρελθόν.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Κρόνο σας μπορεί να επιβαρυνθείτε με τις ευθύνες των άλλων. Χρειάζεται ρεαλισμός και καρτερικότητα για να αντιμετωπίσετε τις ενδεχόμενες δυσκολίες που θα προκύψουν.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ουρανό σας, οτιδήποτε απρόβλεπτο και ασυνήθιστο θα βρεθεί στην ημερησία διάταξη, επειδή η έκλειψη αυτή συνδέεται με όλα τα αιφνίδια και εκκεντρικά γεγονότα που μπορούν να σας συμβούν.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ουρανό σας μπορεί να διαπιστώσετε ότι, οι άλλοι θα αποκτήσουν ιδιόρρυθμη συμπεριφορά απέναντί σας, σε σημείο που ίσως δημιουργηθούν ανάμεσά σας συγκρούσεις ή ρήξεις.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα σας δύσκολα θα μπορέσετε να διακρίνετε ποια κατάσταση είναι πραγματική και αληθινή. Θα νιώσετε μία έντονη επιθυμία να στραφείτε προς τον εσωτερικό σας κόσμο, και την ανάγκη της προσωρινής απομόνωσης από τα κοινά.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα σας θα είστε επιρρεπείς τόσο στην αυταπάτη όσο και σε τυχόν εξαπάτηση από άλλα πρόσωπα. Σας συνιστώ να έχετε αυστηρή κρίση και διάκριση. Μην εμπιστεύεστε τις ωραιοποιημένες καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Πλούτωνά σας τότε θα έχετε μία πανίσχυρη επιθυμία να ελέγξετε και να κατευθύνετε πράγματα και καταστάσεις με τις οποίες συνδέεται ο Οίκος που περιέχει την γενέθλια θέση του Πλούτωνα.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Πλούτωνά σας, οι άλλοι ενδέχεται να προσπαθήσουν να σας επιβληθούν και ίσως βρεθείτε σε μία δύσκολη κατάσταση, ο έλεγχος της οποίας δεν αποκλείεται να είναι έξω και πέρα από τις δικές σας δυνάμεις. Πιθανές αλλαγές στα οικονομικά σας.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ωροσκόπο σας, τονίζει την ανάγκη σας για αυτοέκφραση /αυθορμητισμό, αλλά και έντονη ικανοποίηση του Εγώ. Συνεπεία αυτών είναι κάποια λάθη ως προς τους χειρισμούς σας και πιθανά μικρο-ατυχήματα.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ωροσκόπο σας θα πρέπει να επανεξετάσετε τον ρόλο σας στις διαπροσωπικές σας σχέσεις, αλλιώς δεν είναι απίθανη μία ρήξη σε έναν γάμο (μακροχρόνιο δεσμό) ή σε κάποιον συνεταιρισμό σας.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με το γενέθλιο Μεσουράνημά σας ενδέχεται να σας απασχολήσουν τα επαγγελματικά σας ζητήματα. Αν προκύψει κάποια αιφνίδια αλλά σύντομη αλλαγή, μπορεί να μην είναι καλοδεχούμενη στην καριέρα σας.

* Όταν η Ηλιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με το γενέθλιο Μεσουράνημά σας θα αναλωθείτε σε δραστηριότητες γύρω από την οικογένεια και το σπίτι σας. Σε ακραίες όμως περιπτώσεις μπορεί να μετακομίσετε σε μία άλλη κατοικία ή συνοικία ή χώρα.

Τόσο οι προαναφερόμενες ερμηνείες των Ηλιακών εκλείψεων όσο και οι ακόλουθες των Σεληνιακών, βασίζονται σε ένα μεγάλο δείγμα 16.835 περιπτώσεων από το αστρολογικό μου αρχείο, τα ωροσκόπια των οποίων έχω επεξεργαστεί με ειδικά προγράμματα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΕ ΓΕΝΕΘΛΙΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Οι Σεληνιακές εκλείψεις δεν επηρεάζουν ούτε προκαλούν πάντοτε ένα εξωτερικό γεγονός. Υπάρχουν φορές που φαίνεται να λειτουργούν αμιγώς ψυχολογικά σε ένα άτομο.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ήλιο σας θα έχετε την τάση να εκδηλώσετε έντονα τις υποσυνείδητες επιθυμίες σας, γιατί θα το βρείτε αναγκαίο να εκφράσετε τον εσωτερικό σας κόσμο.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ήλιο σας είναι πιθανό κάποιο άτομο του στενού σας κύκλου (είτε του οικογενειακού, είτε του φιλικού) να ζητήσει την δική σας στοργή και φροντίδα.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με την γενέθλια Σελήνη σας μπορεί να έχετε κάποιο μπλοκάρισμα ή ένα δισταγμό όσον αφορά την έκφραση των επιθυμιών σας, μία δειλία, φοβία ή αμφιταλάντευση.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με την γενέθλια Σελήνη σας, τα συναισθήματά σας πιθανότατα θα έρθουν σε αντίθεση ή σύγκρουση με τις επιθυμίες άλλων ανθρώπων. Ίσως περάσετε μία δυσθυμία, κακοδιαθεσία.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ερμή σας μπορεί να δημιουργηθούν εμπόδια στον τρόπο της έκφρασής σας, στην μάθηση και γενικά σε κάθε ενασχόληση που απαιτεί πνευματική συγκέντρωση.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ερμή σας, ίσως υπάρξει μία έντονη νοητική και συναισθηματική σύγχυση, που θα είναι ουσιαστικά ο καθρέπτης της δικής σας εσωτερικής ανησυχίας.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με την γενέθλια Αφροδίτη σας θα έχετε τάση για έντονη συναισθηματική ικανοποίηση και ίσως προσπαθήσετε να αφεθείτε στις απολαύσεις ενός προσώπου ή μίας κατάστασης που σας ευχαριστεί ιδιαιτέρως.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με την γενέθλια Αφροδίτη σας, τα βαθύτερα αισθήματα που έχετε για κάποιον άνθρωπο μπορεί να αντιμάχονται τα πραγματικά συναισθήματα που τρέφετε ουσιαστικά γι’ αυτόν. Δώστε την δέουσα προσοχή γιατί έτσι μπορεί να γίνετε ευάλωτοι.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Άρη σας θα έχετε επιθετική διάθεση και τάση για διαπληκτισμούς. Οι αιφνίδιες αποφάσεις ενδέχεται να σας οδηγήσουν σε δυσάρεστα αποτελέσματα.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Άρη σας, τα συναισθήματα μπορεί να μπλοκάρουν την φυσική σας δράση, την ενεργητικότητά σας, και ίσως να βρεθείτε σε σύγχυση αναφορικά με την εκλογή της κατάλληλης δραστηριότητας.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Δία σας ίσως περάσετε από μία σύντομη περίοδο πνευματικής ανωριμότητας καθώς και αδιαφορίας ή νωθρότητας, γιατί είναι πιθανό να θεωρήσετε ότι όλα γίνονται εύκολα!

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Δία σας θα έχετε μία τάση να ασχοληθείτε με διανοητικές δραστηριότητες (σε φιλοσοφικό επίπεδο), ή με τον εξωραϊσμό του σπιτιού σας (σε υλικό επίπεδο).

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Κρόνο σας θα έχετε δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές και πιθανόν μία σύντομη τάση για μονολιθικότητα, εσωστρέφεια, ατονία, απογοήτευση ή μελαγχολία.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Κρόνο σας, ίσως νιώσετε ένα συναισθηματικό βάρος και μπορεί να έχετε περιορισμένες αντοχές για να αντεπεξέλθετε σε όποιες αντιξοότητες παρουσιαστούν.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ουρανό σας, πιθανότατα θα έχετε ριζοσπαστικές τάσεις και έλλειψη αυτοελέγχου. Δεν αποκλείεται να παρασύρετε τους άλλους στην δύνη των δικών σας συναισθημάτων.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ουρανό σας, ο πλούσιος εσωτερικός σας κόσμος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τις επιθυμίες των άλλων, και τότε ενδέχεται να σας αμφισβητήσουν.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα σας είναι πιθανό να βγάλει στην επιφάνεια κάποιες υποσυνείδητες φαντασιώσεις ή συναισθηματικές ανασφάλειες, που, ομολογουμένως, όλοι έχουμε.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα σας υπάρχει το ενδεχόμενο να νιώσετε θολή την εικόνα του εαυτού σας και να παρασυρθείτε από άλλους - να συμπλεύσετε με τις επιθυμίες τους.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Πλούτωνά σας, εκδηλώνεται το ασυνείδητο και τότε μπορεί να εμφανίσετε έντονες ψυχικές παρορμήσεις αλλά και μεγάλα πάθη ή ψυχολογικές φοβίες.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Πλούτωνά σας είναι πιθανό να έρθετε σε επαφή με τα ζωώδη σας ένστικτα, δηλαδή με τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού η οποία μυθολογικά συμβολίζεται από την Ιέρεια της Περσεφόνης, την Εκάτη.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με τον γενέθλιο Ωροσκόπο σας, είναι πολύ πιθανό να σας δημιουργηθεί η ανάγκη να στραφείτε προς τον εσωτερικό σας κόσμο για να επαναπροσδιορίσετε την ατομικότητά σας.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με τον γενέθλιο Ωροσκόπο σας μπορεί να ενοχληθείτε από την συμπεριφορά που θα δείξουν απέναντί σας κάποιοι άνθρωποι, σε ότι έχει να κάνει με την προσωπική σας ζωή.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Σύνοδο με το γενέθλιο Μεσουράνημά σας ενδέχεται να σας απασχολήσουν εξ’ ολοκλήρου τα εργασιακά σας θέματα, όπου και θα πρέπει να κάνετε συχνές αλλαγές ή αναπροσαρμογές.

* Όταν η Σεληνιακή έκλειψη σχηματίσει Διάμετρο με το γενέθλιο Μεσουράνημά σας, δεν αποκλείεται να κάνετε ορισμένες αλλαγές (αναγκαστικές ή μη), σε ότι αφορά την κατοικία σας αλλά και τις σχέσεις σας με τα πρόσωπα που διαμένετε.

Μέσα σε ένα γενέθλιο χάρτη ο άξονας του Ωροσκόπου (ASC) – Δυοσκόπου (DC) όπως επίσης και ο άξονας του Μεσουρανήματος (MC) – Ναδίρ (IC) χαρακτηρίζονται ως «Απόλυτα Προσωπικά Σημεία» γιατί προσδιορίζουν την πορεία της ζωής ενός ατόμου, σε τέτοιο μάλιστα βαθμό, που, στην παραδοσιακή αστρολογία θεωρούνται δείκτες του πεπρωμένου, εφόσον οι Όψεις που θα δημιουργηθούν με αυτούς θα τείνουν να υποδείξουν τα μεγαλύτερα γεγονότα.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΕΙΨΕΩΝ

Κλείνοντας, είναι εύλογο να αναρωτιέστε: για πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η επιρροή μίας έκλειψης; Η απάντηση εξαρτάται από την μορφή της, αν θα είναι ολική, ετήσια ή μερική, καθώς και από το είδος της: κατά κανόνα οι ηλιακές εκλείψεις διαρκούν περισσότερο και έχουν σπουδαιότερη επίδραση από τις σεληνιακές εκλείψεις. Όμως το πότε θα εκδηλωθεί η φύση μίας έκλειψης, δηλαδή σε ποια χρονική στιγμή θα παρουσιάσει μεγαλύτερη επήρεια στην ζωή ενός ατόμου, ή μιας επιχείρησης, ή ενός κράτους, εξαρτάται αποκλειστικά από την δομή του κάθε ωροσκοπίου, ανάλογα με τις πλανητικές πλοκές που θα ενεργοποιήσει. Η απάντηση τελικά εξατομικεύεται στον καθένα, αλλά σε γενικές γραμμές, η επήρεια μίας ηλιακής έκλειψης είναι 100% έντονη μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες και 50% στις επόμενες τέσσερις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και οριακές περιπτώσεις που εκδηλώθηκε έπειτα από έξι μήνες! Όταν όμως συμβεί η επόμενη ηλιακή έκλειψη τότε παύει να ισχύει η προηγούμενη ηλιακή. Επίσης εάν η οποιαδήποτε έκλειψη δεν σχηματίσει Όψεις με τους γενέθλιους πλανήτες σας, δεν αναμένεται να επιφέρει σπουδαίο γεγονός στη ζωή σας, μολονότι θα τονίσει θέματα και καταστάσεις με τις οποίες σχετίζεται ο γενέθλιος Οίκος σας.

ΞΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(πηγές - αναφορές - παραπομπές):

Naomi C. Bennett & Carl Payne Tobey - Moon Wobbles and Eclipses in Astrology: Looking at the Moon

Bernadette Brady - The Saros Cycle - Eclipses come in Families

David Ovason - The Book of the Eclipse (2012)

Michael Erlewine - Eclipse Charts 1750-2200

Michael Erlewine - Vision of the Eclipse: The Astrology of Lunations

Sasha Fenton & Jan Budkowski - The Moon in Focus: Signs, Nodes and Eclipses

Helen Garrett - Favorable Eclipses

Judith Hill - Eclipses and You: How to Align with Life's Hidden Tides

John Hogue - Great American Eclipse: Earthquake and Tsunami

Robert Carl Jansky - Interpreting the Eclipses

Rose Lineman - Eclipses: Astrological Guideposts

Rose Lineman & Kris Brandt Riske - Eclipse Interpretation Manual

Rose Lineman - Your Prenatal Eclipse

Maurice McCann - Eclipses: The Powerpoints of Astrology (An Aquarian Astrology Handbook)

Bill Meridian - The Predictive Power of Eclipse Paths

Tyler Nordgren - Sun Moon Earth The History of Solar Eclipses from Omens of Doom to Einstein and Exoplanets

Diane Ronngren - Eclipse (2012) Duncan Steel - Eclipse

Marjorianne Rowland - Dance of the sun & moon - hidden eclipse 99

Norzakiah Saparmin - Al-Biruni's Treatise on Eclipses

Robert Sewell - Eclipses Of The Moon In India 300 AD to 1900

Celeste Teal - Eclipses: Predicting World Events & Personal Transformation (Special Topics in Astrology Series, 3

David Tremester - The Venus eclipse of the sun 2012

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε όλο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

Πατήστε ΕΔΩ για επιστροφή στην κεντρική σελίδα 

Αθήνα, 03 Ιουλίου 2023

Update 28 Οκτωβρίου 2023

© Μιχάλης Βροντάκης