Μοντέρνα αστρολογία: οι Δεσμοί των Πλανητών

Αγαπητοί αναγνώστες, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω ευθύς αμέσως με μια απαραίτητη διευκρίνηση: οι δεσμοί της Σελήνης δεν βοηθούν να ιχνηλατούμε δήθεν προηγούμενες ζωές χρησιμοποιώντας δοξασίες της καρμικής αστρολογίας. Οι δεσμοί της Σελήνης βοηθούν στο να προσδιορίσουμε τον πραγματικό κύκλο των ΗλιοΣεληνιακών Εκλείψεων μέσα σε ένα ωροσκόπιο. Έτσι βλέπουμε αν π.χ. ένα άτομο που γεννήθηκε με Ήλιο Σύνοδο Σελήνη ή με Ήλιο Αντίθεση Σελήνη είναι γεννημένο και σε ημέρα Έκλειψης. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να κοιτάμε τους δεσμούς της Σελήνης, αυτή την χρησιμότητα έχουν.
 
Όμως πέρα από τους γνωστούς δεσμούς της Σελήνης, κάθε πλανήτης έχει δεσμούς (κόμβους) επειδή η τροχιά του δεν αλληλοεπικαλύπτεται εντελώς από το πάχος της εκλειπτικής -την φαινομενική τροχιά του Ηλίου, έτσι όπως την βλέπει ο γήινος παρατηρητής-. Και ως εκ τούτου, κάθε πλανήτης τέμνει την εκλειπτική σε κάποια σημεία. Όταν ένας πλανήτης ανυψώνεται πάνω από το πάχος της εκλειπτικής σχηματίζει τον ανερχόμενο ή αλλιώς βόρειο δεσμό, ενώ όταν κατευθύνεται κάτω από το πάχος της εκλειπτικής σχηματίζει τον φθίνοντα ή αλλιώς νότιο δεσμό.

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Theodor Landscheidt παρουσίασε μια μελέτη για τους πλανητικούς δεσμούς. Το 1971 ο Dane Rudhyar δημοσίευσε ένα σχετικό φυλλάδιο στα τεύχη των περιοδικών του με τίτλο “Ανθρωπιστής Αστρολόγος”. Το 1973 η Zipporah Dobbins δημοσίευσε ένα βιβλίο για πλανητικούς δεσμούς με τίτλο “The Node Book” . To 2008 o Michael Erlewine δημοσίευσε το βιβλίο “Interface: Planetary Nodes: Planetary Nodes in Astrology”. Και το 2020 ο Mark Jones δημοσίευσε το βιβλίο “The Planetary Nodes and Collective Evolution”.

Σύμφωνα με τον Dane Rudhyar “οι πλανητικοί δεσμοί είναι στοιχεία του ηλιακού μας συστήματος και συμβολίζουν την σχέση που υπάρχει ανάμεσα στους πλανήτες και στην Γη. Ένας πλανήτης μοιάζει σαν κινούμενος δίσκος φωτός στον νυχτερινό ουρανό -έτσι τον αντιλαμβανόμαστε με βάση την προσωπική μας συνείδηση-, ενώ η τροχιά αυτού του πλανήτη θεωρείται κοσμικό γεγονός το οποίο συγκαταλέγεται στο συλλογικό ασυνείδητο. Με άλλα λόγια, ο πλανητικός δεσμός συμβολίζει ολόκληρη την τροχιακή κίνηση ενός πλανήτη, ο οποίος εντάσσεται μέσα σε ένα δυναμικό σύστημα που το αποκαλούμε Σύμπαν”.

Οι πλανητικοί δεσμοί σχετίζονται άμεσα με την κίνηση του Ηλίου, οπότε διατηρούν την ίδια φορά κάθε χρόνο, όπως και ο Ήλιος. Επίσης η ετήσια κίνηση των αργών πλανητικών δεσμών αλλάζει ανάλογα με την πορεία των Ισημεριών, καθώς ο ετήσιος κύκλος τους προχωρά κατά περίπου μία μοίρα κάθε 72 χρόνια. 

Η θέση ενός πλανητικού δεσμού δείχνει την ιδιότητα του ίδιου του πλανήτη. Για παράδειγμα, εάν σε γενέθλιο ωροσκόπιο ο natal Βόρειος δεσμός του Ουρανού βρίσκεται στις 16º Διδύμων, τότε αυτή η μοίρα λέμε ότι έχει ποιότητα του Ουρανού. Έτσι αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν τυχόν υπάρχει και ένας άλλος γενέθλιος πλανήτης σε αυτή την μοίρα 16º Διδύμων (με ανοχή το πολύ +/- 0º 30΄), είτε εάν περνά από εκεί κάποιος μεγάλος transit πλανήτης από αργή διέλευση. 

Στο ηλιοκεντρικό σύστημα οι πλανητικοί δεσμοί ισαπέχουν. Αλλά στο γεωκεντρικό σύστημα -που είθισται να χρησιμοποιούμε γιατί είναι καθαρά συμβολικό-, ο Βόρειος και ο Νότιος δεσμός των πλανητών δεν είναι απαραίτητα αντίθετοι μεταξύ τους. Μπορεί δηλαδή είτε να βρίσκονται στα αντίθετα ζώδια, είτε να διαφέρουν μέχρι κατά 2 ζώδια εάν οι πλανήτες είναι γρήγοροι, όπως πολλές φορές συμβαίνει με τους δεσμούς του Ερμή, της Αφροδίτης και του Άρη. Στο γεωκεντρικό σύστημα οι πλανητικοί δεσμοί του Ερμή (και συνήθως και της Αφροδίτης) ολοκληρώνουν έναν πλήρη κύκλο στα 12 ζώδια κατά την διάρκεια ενός έτους. Αλλά οι δεσμοί των πιο αργών πλανητών παρουσιάζουν στενό γεωκεντρικό ετήσιο εύρος, όπως θα δείτε στον τελευταίο πίνακα.

Για παράδειγμα, όλοι οι άνθρωποι έχουμε σήμερα τον Νότιο δεσμό του Πλούτωνα μεταξύ 18º -21º Αιγόκερου. Που σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ζωδιακές μοίρες παρουσιάζουν από την γέννησή μας αυτή την πλουτώνια ένδειξη. Και αν παρατηρήσετε, ο διελαύνων Πλούτωνας πέρασε από τις μοίρες αυτές κατά το χρονικό διάστημα 2019 -2020 όταν ξέσπασε ανά την υφήλιο η τωρινή πανδημία που βιώνουμε, ανατρέποντας τον καθιερωμένο τρόπο ζωής των κοινωνιών, και δη της καθεστηκυίας τάξης (Αιγόκερως). 

Στις 23 Μαρτίου 2020 που επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στην χώρα μας ο transit Άρης (αστυνομικά μέτρα) ήρθε στην Μεγάλη Σύνοδο (Stellium) με τον transit Δία και με τον Transit Πλούτωνα, εντός μιας στενής ζωδιακής περιοχής 23º -24º -25º Αιγόκερου. 

Βλέπουμε λοιπόν πως ένα τόσο σπουδαίο γεγονός για τον κόσμο εξακολουθεί να διαρκεί - με την παρατεταμένη θέση του transit Πλούτωνα, και έχω μιλήσει αναλυτικά για το θέμα αυτό. Ταυτόχρονα όμως, η ένδειξη αυτή ίσως συνδέεται και με τα σχέδια του Klaus Schwab (γεννημένος 30 Μαρτίου 1938), ο οποίος μεθοδεύει ένα παγκόσμιο Great Reset

Δηλαδή ο transit Πλούτωνας ολοκληρώνοντας την πορεία του από τον Αιγόκερω δείχνει πως ο παλιός κόσμος τελειώνει, και εισερχόμενος σταδιακά στον Υδροχόο δείχνει ότι ένας νέος κόσμος παίρνει την θέση του παλαιού. Ένα φιλοσοφικό ερώτημα για όλους εμάς που γεννηθήκαμε με τον Νότιο δεσμό του Πλούτωνα 18º - 21º Αιγόκερου: θα συμβαδίσουμε με τα νέα δεδομένα του κόσμου που προοδευτικά ανατέλλει; 

Η αστρολογική περιγραφή της πανδημίας που μαστίζει τις κοινωνίες δεν εξαντείται εδώ, μέσα σε ετούτες τις γραμμές. Αφού πρόκειται για μια κατάσταση που δυστυχώς συνεχίζεται. Και ακροθιγώς την ανέφερα -ως παράδειγμα χρήσης των πλανητικών δεσμών-. 

Τον δε χειμώνα 2025 βλέπω στην εφημερίδα των πλανητών ότι ο transit Δίας θα βρεθεί στο αντιδιαμετρικό σημείο (δηλαδή στον Βόρειο δεσμό του Πλούτωνα και στον Νότιο δεσμό του Κρόνου), ολοκληρώνοντας έτσι ένα ημικύκλιο. Και παράλληλα ο transit Πλούτωνας στον Υδροχόο: θα εγκαθιδρυθούν Νέα Δεδομένα Ζωής. Ο transit Ποσειδώνας στους Ιχθείς -που παραδοσιακά συμβολιζει μια αγνώστου προελεύσεως ασθένεια και δοκιμάζει τις αντοχές των νοσηλευτικών συστημάτων- θα εισέρχεται (με τον transit Κρόνο) στο ζώδιο του Κριού, ενώ ο transit Ουρανός θα εισέρχεται στους Διδύμους: μεγάλες κοσμικές αλλαγές / νέα πορεία της ανθρωπότητας.


Φάσμα Γεωκεντρικών Πλανητικών Δεσμών 1900 - 2050

Χείρωνας

Βόρειος Δεσμός

23º Ζυγού - 06º Σκορπιού

Χείρωνας

Νότιος Δεσμός

26º Κριού - 01º Ταύρου

Δίας

Βόρειος Δεσμός

28º Δίδυμοι - 21º Καρκίνου

Δίας

Νότιος Δεσμός

28º Τοξότη - 21º Αιγόκερου

Κρόνος

Βόρειος Δεσμός

17º Καρκίνου - 00º Λέοντα

Κρόνος

Νότιος Δεσμός

17º Αιγόκερου - 28º Αιγόκερου

Ουρανός

Βόρειος Δεσμός

10º Διδύμων - 17º Διδύμων

Ουρανός

Νότιος Δεσμός

10º Τοξότη - 17º Τοξότη

Ποσειδώνας

Βόρειος Δεσμός

09º Λέοντα - 13º Λέοντα

Ποσειδώνας

Νότιος Δεσμός

09º Υδροχόου - 13º Υδροχόου

Πλούτωνας

Βόρειος Δεσμός

18º Καρκίνου - 21º Καρκίνου

Πλούτωνας

Νότιος Δεσμός

18º Αιγόκερου - 21º Αιγόκερου


Πατήστε ΕΔΩ για να το έχετε σε pdf. 
 

Σας ευχαριστώ πολύ.
Αθήνα, 02 Μαΐου 2021

© Μιχάλης Βροντάκης
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα